Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Εκλογές στην Τουρκία: Ο ρυθμιστής Σινάν Ογάν δηλώνει «ανοιχτός στον διάλογο» με τους δύο υποψήφιους προέδρους

Ο «τρίτος άνθρωπος» στις προεδρικές εκλογές της Τουρκίας, ο υπερεθνικιστής Σινάν Ογάν, δήλωσε «ανοιχτός στον διάλογο», όμως ενδέχεται να καλέσει τους υποστηρικτές του να ψηφίσουν τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον δεύτερο γύρο, όπως ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο Ογάν, που προέρχεται από το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (MHP, σύμμαχος του Ερντογάν), απέσπασε ποσοστό 5,17% στον πρώτο γύρο, την Κυριακή, σύμφωνα με τα επίσημα αλλά όχι ακόμη επιβεβαιωμένα αποτελέσματα. Κανείς από τους άλλους δύο, ούτε ο ισλαμοσυντηρητικός απερχόμενος πρόεδρος, ούτε ο κυριότερος αντίπαλός του, ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου δεν κατάφερε να συγκεντρώσει το 50% για να εκλεγεί από τον πρώτο γύρο. Θα οδηγηθούν έτσι σε δεύτερο γύρο, στις 28 Μαΐου.

Μέχρι τώρα ο Ογάν, που δεν στηρίχθηκε από κανένα κόμμα, δηλώνει ανοιχτός στον διάλογο με τους δύο υποψηφίους. «Θα ληφθεί μια απόφαση μετά τις συνομιλίες με τον κ. Ερντογάν και τον κ. Κιλιτσντάρογλου», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Θα μπορούσαμε να πούμε ότι δεν στηρίζουμε ούτε τον έναν ούτε τον άλλο», πρόσθεσε ο πρώην βουλευτής.

Το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν διευκρίνισε ότι δεν γνωρίζει σε αυτό το στάδιο εάν θα υπάρξει κάποια συνάντηση μεταξύ του απερχόμενου προέδρου και του Σινάν Ογάν.

Ο Ογάν είπε ότι δεν εξεπλάγη από τον μεγάλο αριθμό των ψήφων που έλαβε την Κυριακή, αποδίδοντας την επιτυχία του αυτή «στους Τούρκους εθνικιστές και στους νέους που βαρέθηκαν τα παλιά πρόσωπα της πολιτικής». Επανέλαβε ότι τάσσεται υπέρ της σκληρής γραμμής στο κουρδικό και απορρίπτει «κάθε μορφή τρομοκρατίας».

«Είμαι αντίθετος σε κάθε οργάνωση που δεν τηρεί αποστάσεις από την τρομοκρατία», είπε αναφερόμενος στο φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP), που κατηγορείται από την κυβέρνηση για διασυνδέσεις με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK).

Το HDP έχει καλέσει τους ψηφοφόρους του να στηρίξουν τον Κιλιτσντάρογλου. Το υψηλό ποσοστό που συγκέντρωσε ο συνασπισμός του Κιλιτσντάρογλου, που περιλαμβάνει και τους εθνικιστές του Καλού Κόμματος της Μεράλ Ακσενέρ, οφείλεται εν μέρει και στη στήριξή του από τους Κούρδους. Στην περίπτωση ωστόσο που υπάρξει μια προσέγγιση με τον Σινάν Ογάν, ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης μπορεί να χάσει την ψήφο των Κούρδων.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Συνελήφθη, στο πλαίσιο του αυτοφώρου, μεσημβρινές ώρες  χθες (18-4-2024) εντός καταστήματος στον Κορυδαλλό, από αστυνομικούς της Δίωξης Ναρκωτικών της Ασφάλειας Αττικής, 20χρονος για παράβαση...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Την ώρα που η κυβέρνηση Μητσοτάκη πανηγυρίζει για τις “γενναίες μεταρρυθμίσεις” της στο ΕΣΥ και τα επί πληρωμή απογευματινά χειρουργεία με τον τιμοκατάλογο της...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε εκστρατεία προβολής του νησιού έχει επιδοθεί ο Δήμος Πάρου, μέσω επαφών με επαγγελματίες του Τουρισμού από σημαντικές αγορές του εξωτερικού που πραγματοποιήθηκαν με...

ΔΙΕΘΝΗ

Σοβαρό προβληματισμό, προκαλούν οι αποκαλύψεις μηχανικού της Boeing, για την ασφάλεια των αεροσκαφών. Σε συνέντευξή του στο δίκτυο «NBC», υποστηρίζει πως  το «Βoeing 787», πρέπει...