Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Μεξικό: Σε 92 χρόνια κάθειρξης καταδικάστηκε πρώην δήμαρχος ενεχόμενος σε απαγωγές

Ο άλλοτε δήμαρχος στην πόλη Ιγουάλα , στο νότιο Μεξικό καταδικάστηκε χθες Τετάρτη να εκτίσει 92 χρόνια κάθειρξης για την απαγωγή έξι ανθρώπων το 2013. Ο  Χοσέ Λουίς Αβάρκα, είναι ήδη αντιμέτωπος με κατηγορίες για την υπόθεση της εξαφάνισης 43 φοιτητών το 2014, , ανέφεραν δικαστικές πηγές.

Ο υπόδικος, 62 ετών, κρίθηκε ένοχος στη δίκη για την απαγωγή στον δήμο του, τον Μάιο του 2013, έξι κοινωνικών ηγετών. Ανάμεσά τους ήταν ο ηγέτης οργάνωσης αγροτών, που βρέθηκε νεκρός μερικούς μήνες αργότερα.

Ο  Αβάρκα ήταν ακόμη δήμαρχος όταν εξαφανίστηκαν, τη νύχτα της 26ης προς 27η Σεπτεμβρίου 2014 στην Ιγουάλα, 43 φοιτητές σχολής στην Αγιοτσινάπα, υπόθεση που συνεχίζει να μην έχει εξιχνιαστεί πλήρως και είχε προκαλέσει τεράστια κατακραυγή στο Μεξικό, αλλά και διεθνώς.

Ο κατηγορούμενος συνελήφθη τον Νοέμβριο του 2014, καθώς φέρεται να ενεπλάκη στην εξαφάνιση των φοιτητών. Παραμένει φυλακισμένος έκτοτε.

A man holds a newspaper showing a photo of former Iguala Mayor Jose Luis Abarca, (AP Photo/Alejandrino Gonzalez)

Οι φοιτητές εξαφανίστηκαν μέσα στη νύχτα στην Ιγουάλα, όπου είχαν πάει για να «επιτάξουν» λεωφορεία προκειμένου να τους μεταφέρουν στην πρωτεύουσα ώστε να συμμετάσχουν σε μαζική κινητοποίηση.

Σύμφωνα με την αρχική επίσημη έρευνα, που διενεργήθηκε επί των ημερών του πρώην προέδρου Ενρίκε Πένια Νέτο (2012-2018), οι νέοι συνελήφθησαν από διεφθαρμένους τοπικούς αστυνομικούς, που συνεργάζονταν με το καρτέλ Guerreros Unidos («Ενωμένοι Πολεμιστές»), κατόπιν τουφεκίστηκαν και τα πτώματα τους απανθρακώθηκαν, για λόγους που παραμένουν ακόμη ανεξιχνίαστοι.

Λέγεται πως οι δολοφόνοι  πίστεψαν πως τα θύματα τους ήταν μέλη αντίπαλης συμμορίας. Οι οικογένειες των θυμάτων απορρίπτουν την επίσημη εκδοχή. Από τις έρευνες μόλις τρία λείψανα έχουν αναγνωριστεί ως σήμερα.

Το πόρισμα της «Επιτροπής Αλήθειας για την Αγιοτσινάπα», που ιδρύθηκε με απόφαση του σημερινού προέδρου Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, προκειμένου να χυθεί φως στην υπόθεση, ανέφερε τον Αύγουστο του 2022 πως μεξικανοί στρατιωτικοί ενέχονταν στο έγκλημα.

Μεξικανικό δικαστήριο εξέδωσε τον Αύγουστο του 2022 83 εντάλματα σύλληψης· στα τέλη Μαρτίου, εννέα αστυνομικοί τέθηκαν υπό κράτηση στην φυλακή Γκερέρο. Φέρονται να ενέχονται στην εξαφάνιση των νεαρών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Με μία και μόνο αίτηση στην Ενιαία Πύλη Ψηφιακής Πρόσβασης στην Κοινωνική Προστασία ο πολίτης θα αιτείται για όλα τα επιδόματα και παροχές που...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υποχρεωμένες να ενημερώνουν άμεσα την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) εάν διαπιστώνουν παραβάσεις σε πρατήριο το οποίο προμηθεύουν με καύσιμα, είναι πλέον οι εταιρείες...

ΔΙΕΘΝΗ

Ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί κατά 10% από την 1η Απριλίου, ενώ πιθανά θα επεκταθεί η ηλικία προσβασιμότητας σε αυτόν, σύμφωνα με τις προτάσεις...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Την ομιλία του πρωθυπουργού στη Βουλή σχολιαζει με ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης, παραθέτοντας σχετικό απόσπασμα. «”Δεν ντρέπεστε”...