Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

«Θα πάμε στο φεγγάρι – αυτή τη φορά για να μείνουμε» ανακοίνωσε ο Τζεφ Μπέζος

Η NASA ανέθεσε στον δισεκατομμυριούχο της Amazon, Τζεφ Μπέζος, και στην ιδιωτική του εταιρεία πυραύλων σύμβαση ύψους 3,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να μεταφέρει αστροναύτες πίσω στο φεγγάρι, δήλωσε την Παρασκευή ο επικεφαλής εξερεύνησης της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας Τζιμ Φρι.

«Θα πάμε στο φεγγάρι»! Ο Μπέζος έγραψε στη λεζάντα της δικής του ανακοίνωσης στο Instagram, μαζί με μια μακέτα της προτεινόμενης σεληνιακής προσεδάφισης της Blue Origin, «αυτή τη φορά για να μείνουμε».

Η Blue Origin του Μπέζος είναι η δεύτερη εταιρεία που πετυχαίνει ένα σχέδιο σεληνιακής αποστολής στο πλαίσιο του προγράμματος Άρτεμις της NASA, μετά τη SpaceX του Έλον Μασκ, η οποία κέρδισε 3 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021 για να επαναφέρει ανθρώπους στο φεγγάρι για πρώτη φορά από το 1972.

Η νίκη αυτή έρχεται μετά την ήττα του Μπέζος από τον Μασκ στο εν λόγω βραβείο της NASA το 2021, χάνοντας μια θέση στη συνεργασία με τη NASA για τις αποστολές Άρτεμις ΙΙΙ και IV.

Ο δισεκατομμυριούχος και η εταιρεία πυραύλων του όχι μόνο κατέθεσαν καταγγελία διαμαρτυρίας για τη νίκη του Μασκ, η οποία απορρίφθηκε από το Γραφείο Κυβερνητικής Λογοδοσίας, αλλά στη συνέχεια προσέφυγαν σε ομοσπονδιακό δικαστήριο και έχασαν και πάλι.

«Θέλουμε περισσότερο ανταγωνισμό», δήλωσε ο επικεφαλής διοικητής της NASA Μπιλ Νέλσον στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στα κεντρικά γραφεία της NASA στην Ουάσινγκτον. «Αυτό σημαίνει ότι έχετε αξιοπιστία. Έχετε εφεδρικά προγράμματα».

Σύμφωνα με τον διευθυντή της Blue Origin για τη σεληνιακή προσεδάφιση, Τζον Κούλουρις, η Blue Origin συνεισέφερε ιδιωτικά «πολύ πιο πάνω» από το ποσό των 3,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων της σύμβασης.

Ο επίσημος τίτλος του Κουλούρη στην Blue Origin τα τελευταία τρία χρόνια είναι «Αντιπρόεδρος για τα Προγράμματα Προηγμένης Ανάπτυξης – Μόνιμη Σεληνιακή Διαδρομή» – μια ένδειξη του πόσο καιρό το αφεντικό του τρέφει σχέδια για ένα μόνιμο φυλάκιο στον φυσικό δορυφόρο της Γης.

Η εταιρεία του Μπέζος δεν έχει δώσει πολλές λεπτομέρειες σχετικά με την πρότασή της για προσεδάφιση στο φεγγάρι, εκτός από το να αναφέρει τους εταιρικούς της εταίρους: Lockheed Martin, Boeing, την εταιρεία λογισμικού για διαστημόπλοια Draper και την εταιρεία ρομποτικής Astrobotic.

Οι αποστολές Άρτεμης της NASA του Μασκ, που χρησιμοποιούν το σύστημα «Διαστημόπλοιο» της SpaceX, έχουν προγραμματιστεί για τα τέλη αυτής της δεκαετίας, με τις αποστολές της Blue Origin του Μπέζος να έχουν προς το παρόν προγραμματιστεί να εκτοξευθούν αμέσως μετά, το 2029.

Η αποστολή της Blue Origin, Άρτεμης V, θα στείλει αστροναύτες πίσω στην επιφάνεια της Σελήνης σε μια προσπάθεια να εξερευνήσουν τον παγωμένο νότιο πόλο της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΕΘΝΗ

Eξανεμίζονται σταδιακά οι ελπίδες να είναι ζωντανοί οι 13 εργάτες που εγκλωβίστηκαν στις 18 Μαρτίου στο χρυσωρυχείο Pioneer στην περιφέρεια Αμούρ της Ρωσίας, όταν...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

“Με απέραντο σεβασμό στον πόνο των οικογενειών που έχασαν δικούς τους ανθρώπους στα Τέμπη” ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, διεμήνυσε από την Ολομέλεια...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πεθαίνει ο κλάδος των βενζινοπωλών στη βόρεια Ελλάδα γιατί εκεί οι Έλληνες φεύγουν και περνάνε απέναντι σε Βουλγαρία και Τουρκία για να αγοράσουν φθηνή...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Για άθλια προπαγάνδα διχασμού και παραπλάνησης από πλευράς αντιπολίτευσης, έκανε λόγο στην ομιλία του επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, ο αναπληρωτής υπουργός...