Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Πλαστικοφάγοι μύκητες βρέθηκαν σε κινεζικές παράκτιες αλυκές

Διεθνής ομάδα επιστημόνων εντόπισε πλαστικοφάγα βακτήρια και μύκητες σε παράκτιες αλυκές της Κίνας, παρουσιάζοντας νέες δυνατότητες για την παγκόσμια διαχείριση των αποβλήτων, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη.

«Συνολικά 184 στελέχη μυκήτων και 55 βακτηρίων ικανά να διασπάσουν» διάφορα πλαστικά βρέθηκαν στην επαρχία Τζιανγκσού της ανατολικής Κίνας, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Βασιλικός Βοτανικός Κήπος του Κιου.

Ερευνητές από την Κίνα και το Ηνωμένο Βασίλειο τον Μάιο του 2021 πήραν δείγματα μικροοργανισμών από την κινεζική Νταφένγκ, μια προστατευόμενη από την UNESCO περιοχή κοντά στις ακτές της Κίτρινης Θάλασσας.

Βρήκαν μια ξεχωριστή «χερσαία πλαστική σφαίρα», η οποία περιγράφεται ως «ανθρωπογενής οικολογική θέση», δηλαδή ένα οικοσύστημα που έχει εξελιχθεί για να ζει με την παρουσία παράκτιων πλαστικών απορριμμάτων.

«Οι επιστήμονες εξετάζουν ολοένα και περισσότερο μικροοργανισμούς, όπως μύκητες και βακτήρια, για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση ορισμένων από τις πιο πιεστικές προκλήσεις της σύγχρονης εποχής, συμπεριλαμβανομένης της αυξανόμενης παλίρροιας της πλαστικής ρύπανσης», δήλωσε ο Βοτανικός Κήπος του Κιου.

Τα νέα ευρήματα συμβάλλουν στις υπάρχουσες μελέτες σχετικά με τους μικροοργανισμούς που διασπούν το πλαστικό, με περίπου 436 είδη μυκήτων και βακτηρίων να έχουν βρεθεί μέχρι σήμερα ικανά να διασπάσουν το πλαστικό, πρόσθεσε.

«Οι επιστήμονες του Κιου και οι συνεργάτες τους πιστεύουν ότι τα τελευταία τους ευρήματα θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην ανάπτυξη αποτελεσματικών ενζύμων σχεδιασμένων για τη βιολογική αποικοδόμηση των πλαστικών απορριμμάτων», συνεχίζει.

Το 2020, περίπου 238 εκατομμύρια μετρικοί τόνοι απορριμμάτων από πλαστικά μικρού χρόνου ζωής, όπως οι συσκευασίες που καταλήγουν στα αστικά απορρίμματα, δημιουργήθηκαν παγκοσμίως, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Προγράμματος Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Εθνών.

Περίπου τα μισά από αυτά διαχειρίστηκαν με λάθος τρόπο, για παράδειγμα απορρίφθηκαν στο περιβάλλον ή κάηκαν.

Αργότερα αυτό το μήνα, εκπρόσωποι από σχεδόν 200 χώρες θα συναντηθούν στο Παρίσι για ένα νέο γύρο διαπραγματεύσεων με στόχο την επίτευξη νομικής συμφωνίας το επόμενο έτος για τον τερματισμό της ρύπανσης από τα πλαστικά.

Πηγή: AFP

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΕΘΝΗ

Το σύνολο των 1.115 αφίξεων κατά τις τελευταίες επτά ημέρες έφτασε η παράτυπη μετανάστευση από τα παράλια της Αγγλίας. Το νούμερο καταδεικνύει την πιο...

ΕΛΛΑΔΑ

Ένοπλη ληστεία σημειώθηκε τα ξημερώματα της Πέμπτης σε εστιατόριο στο Χαλάνδρι όταν τέσσερα άτομα, δύο άνδρες και δύο γυναίκες μπήκαν μέσα και ακινητοποίησαν με...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπέλυσε στην ομιλία του στην Βουλή επί της πρότασης δυσπιστίας, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας...

ΔΙΕΘΝΗ

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 82 ετών ο πρώην γερουσιαστής των ΗΠΑ Τζο Λίμπερμαν, ανακοίνωσε η οικογένειά του. Ο θάνατός του οφείλεται σε...