Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Τουρκία: Ακραία ρητορική από Ερντογάν, ύστατη μάχη για Κιλιτσντάρογλου

Μία εβδομάδα πριν από το δεύτερο γύρο των τουρκικών εκλογών, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε ένα ακόμη δείγμα εθνικιστικής και διχαστικής ρητορικής, κατηγορεί την αντιπολίτευση ότι  συνομιλεί με τρομοκράτες, ενώ, όπως λέει, ο ίδιος μιλάει με τον Θεό. Εμφανίζεται βέβαιος για την εκλογική νίκη του και κάνει ξανά αναφορά στα σύνορα της καρδιάς του.

Χωρίς εφησυχασμό, χωρίς θριαμβευτική ευφορία. Ας ολοκληρώσουμε ό,τι ξεκινήσαμε στις 14 Μαΐου, στις 28 του μηνός και Θεού θέλοντος στις 29 Μαΐου να ολοκληρώσουμε την εκλογική νίκη κατά την επέτειο της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης. Επιπλέον η Κωνσταντινούπολη είναι η μητέρα που αγκαλιάζει όλη την γεωγραφία της καρδιάς μας, που επεκτείνεται από τα Βαλκάνια στον Καύκασο, από την Κριμαια στην βόρεια Αφρική και την κεντρική Ασία” τόνισε ο Ερντογάν.

Από το σεισμόπληκτο Αντίγιαμαν, όπου επικράτησε πανηγυρικά στον πρώτο γύρο, ο Τούρκος πρόεδρος κατηγόρησε τον ηγέτη της αντιπολίτευσης για εκδικητική στάση απέναντι στους σεισμοπαθείς. Για την τελευταία ευκαιρία να μπει τέλος στην παντοκρατορία του Ερντογάν έκανε λόγο ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Αυτή η εκλογική αναμέτρηση για τη χώρα μας είναι η “τελευταία έξοδος”. Γι αυτο ελάτε στις κάλπες, φέρτε τους γύρω σας και ψηφίστε για την πατρίδα σας. Αυτή δεν είναι μια κενή έκκληση. Γνωρίζω πολύ καλά τα προβλήματά σας και τον τρόπο επίλυσης τους” τόνισε ο Κιλιτσντάρογλου.

Η στροφή του Κιλιτσντάρογλου προς την εθνικιστική ρητορική έχει ενοχλήσει το φιλοκοκουρδικό κόμμα που τον στηρίζει. Στελέχη του επεσήμαναν ότι ο Κιλιτσντάρογλου συγκέντρωσε περισσότερες ψήφος στο Ντιάρμπακιρ από την Σμύρνη.

Κι ενώ τουρκικά δημοσιεύματα ήθελαν την Μεράλ Ακσενέρ να είναι έξω φρενών από το εκλογικό αποτέλεσμα, η αρχηγός του Καλού Κόμματος, στην πρώτη δημόσια εμφάνισή της ύστερα από 6 μέρες, στηρίζει τον Κιλιτσντάρογλου: “Όλοι μας επιθυμούμε με τον πιο έντονο τρόπο να κάνουμε το καλύτερο των δυνατοτήτων μας και να εργαστούμε ως το τέλος, ώστε ο υποψήφιος πρόεδρος της Εθνικής Συμμαχίας Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου να εκλεγεί 13ος πρόεδρος“.

Ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης παραδέχθηκε πάντως ότι περίμενε καλύτερες επιδόσεις από την αντιπολίτευση: “Στον πρώτο γύρο, λυπάμαι που το λέω, αλλά περίμενα να πάμε καλύτερα. Περίμενα να πάμε καλύτερα. Δηλαδή όχι αυτό που είδαμε. Να παίρναμε τη νίκη από τον πρώτο γύρο“.

Στο μεταξύ ασάφεια επικρατεί σχετικά με τα παζάρια που γίνονται με τον πρώην προεδρικό υποψήφιο Σινάν Ογάν για τα 2.5 εκατομμύρια ψήφους που πήρε στον πρώτο γύρο. Οι φήμες λένε ότι ούτως οι άλλως οι ψηφοφόροι του Ογάν ιδεολογικά θα στραφούν τελικά προς τον Ερντογάν. Πάντως και για τους δυο προεδρικούς υποψηφίους, το ζητούμενο είναι να πείσουν τους ψηφοφόρους τους να ξαναπάνε να ψηφίσουν την επόμενη Κυριακή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Την Τετάρτη 24 Απριλίου 2024 πραγματοποιείται η πέμπτη – από τις διαδοχικές – καταβολές ποσού 4.174.489,98 ευρώ, που αφορά την επιστροφή των αχρεωστήτως καταβληθεισών...

ΕΛΛΑΔΑ

«Να εργαστούμε με όλες μας τις δυνάμεις για την αναζωογόνηση της πολιτικής διαδικασίας και την υλοποίηση της λύσης των δύο κρατών στη Μέση Ανατολή»,...

ΕΛΛΑΔΑ

Οργανωμένοι, πειθαρχημένοι και αποφασισμένοι, έτσι περιγράφονται από αστυνομικές πηγές οι συλληφθέντες για τα επεισόδια της 7ης Δεκεμβρίου που προκάλεσαν τον θάνατο του αστυνομικού Γιώργου...

ΔΙΕΘΝΗ

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν διέψευσε τη Δευτέρα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες χρησιμοποιούν διπλά μέτρα και σταθμά στην εφαρμογή του νόμου στην...