Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Πεκίνο: Διάβημα διαμαρτυρίας στην Ιαπωνία για τις “υπερβολές” στα θέματα σχετικά με την Κίνα στη σύνοδο G7

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Κίνας, Sun Weidong, κάλεσε τον Ιάπωνα πρεσβευτή στο Πεκίνο, Hideo Tarumi, για να διαμαρτυρηθεί επίσημα για την «υπερβολή των θεμάτων που σχετίζονται με την Κίνα» στη σύνοδο κορυφής της G7 στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, ανέφερε το Reuters .

Οι ηγέτες των πιο προηγμένων οικονομικά δημοκρατιών του κόσμου, σε συνάντηση στη Χιροσίμα της Ιαπωνίας, εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις αυξανόμενες εντάσεις στις θαλάσσιες περιοχές γύρω από την Κίνα, καθώς και για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα αυτή, συμπεριλαμβανομένου του Θιβέτ και της επαρχίας Xinjiang από τα βορειοδυτικά.

Σύμφωνα με δήλωση που εκδόθηκε αργά την Κυριακή από το υπουργείο Εξωτερικών στο Πεκίνο, ο Sun είπε ότι η Ιαπωνία συνεργάστηκε με άλλες χώρες στη σύνοδο κορυφής της G7 για «κοινές δραστηριότητες και δηλώσεις που στοχεύουν στη δυσφήμιση και την επίθεση στην Κίνα.

Οι δηλώσεις αυτές είπε ο κινέζος υπουργός, συνιστούν κατάφωρη παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας , παραβιάζοντας τις θεμελιώδεις αρχές του διεθνούς δικαίου και το πνεύμα των τεσσάρων πολιτικών εγγράφων μεταξύ Κίνας και Ιαπωνίας – κάνοντας αναφορά στη διμερή κοινή δήλωση του 1972.

Ο Κινέζος αξιωματούχος είπε ότι οι ενέργειες της Ιαπωνίας βλάπτουν την κυριαρχία, την ασφάλεια και τα αναπτυξιακά συμφέροντα της Κίνας και η χώρα του είναι «πολύ δυσαρεστημένη» και «αντιτίθεται σθεναρά» σε αυτές τις ενέργειες.

«Η Ιαπωνία θα πρέπει να διορθώσει την κατανόησή της για την Κίνα, να λάβει υπόψη της τη στρατηγική αυτονομία, να τηρήσει τις αρχές των τεσσάρων πολιτικών εγγράφων μεταξύ Κίνας και Ιαπωνίας και να προωθήσει πραγματικά τη σταθερή ανάπτυξη των διμερών σχέσεων με εποικοδομητική στάση», πρόσθεσε.

Ο Ταρούμι απάντησε ότι είναι «φυσικό» η G7 να αναφέρεται σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως έκανε στο παρελθόν, και ότι η ομάδα θα συνεχίσει να το κάνει στο μέλλον, εφόσον η Κίνα δεν αλλάξει συμπεριφορά.

«Η Κίνα θα πρέπει πρώτα να λάβει θετικά βήματα για να αντιδράσει στους λόγους ανησυχίας, εάν η Κίνα ζητήσει να μην αναφερθεί σε αυτούς», είπε ο διπλωμάτης, σύμφωνα με το έγγραφο που έλαβε ο Τύπος.

Ο Hirozaku Matsuno, γενικός γραμματέας της κυβέρνησης του Τόκιο, επεσήμανε στη ενημέρωση της Δευτέρας ότι η πολιτική της χώρας του έναντι της Κίνας ήταν πάντα να επιμένει σε ζητήματα όταν χρειάζεται και να απαιτεί υπεύθυνη συμπεριφορά, ενώ λαμβάνει μέτρα για την επίλυση προβλημάτων και τη συνεργασία σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Μετά τη σύνοδο κορυφής της G7, η κινεζική διπλωματία εξέφρασε επίσης δυσαρέσκεια για το Ηνωμένο Βασίλειο. Η κινεζική πρεσβεία στο Λονδίνο ζήτησε να σταματήσει η απαξίωση και η συκοφαντία κατά της Κίνας, προκειμένου να αποφευχθεί η περαιτέρω υποβάθμιση των διμερών σχέσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΕΘΝΗ

Το σύνολο των 1.115 αφίξεων κατά τις τελευταίες επτά ημέρες έφτασε η παράτυπη μετανάστευση από τα παράλια της Αγγλίας. Το νούμερο καταδεικνύει την πιο...

ΕΛΛΑΔΑ

Ένοπλη ληστεία σημειώθηκε τα ξημερώματα της Πέμπτης σε εστιατόριο στο Χαλάνδρι όταν τέσσερα άτομα, δύο άνδρες και δύο γυναίκες μπήκαν μέσα και ακινητοποίησαν με...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπέλυσε στην ομιλία του στην Βουλή επί της πρότασης δυσπιστίας, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας...

ΔΙΕΘΝΗ

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 82 ετών ο πρώην γερουσιαστής των ΗΠΑ Τζο Λίμπερμαν, ανακοίνωσε η οικογένειά του. Ο θάνατός του οφείλεται σε...