Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Πεκίνο: Διάβημα διαμαρτυρίας στην Ιαπωνία για τις “υπερβολές” στα θέματα σχετικά με την Κίνα στη σύνοδο G7

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Κίνας, Sun Weidong, κάλεσε τον Ιάπωνα πρεσβευτή στο Πεκίνο, Hideo Tarumi, για να διαμαρτυρηθεί επίσημα για την «υπερβολή των θεμάτων που σχετίζονται με την Κίνα» στη σύνοδο κορυφής της G7 στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, ανέφερε το Reuters .

Οι ηγέτες των πιο προηγμένων οικονομικά δημοκρατιών του κόσμου, σε συνάντηση στη Χιροσίμα της Ιαπωνίας, εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις αυξανόμενες εντάσεις στις θαλάσσιες περιοχές γύρω από την Κίνα, καθώς και για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα αυτή, συμπεριλαμβανομένου του Θιβέτ και της επαρχίας Xinjiang από τα βορειοδυτικά.

Σύμφωνα με δήλωση που εκδόθηκε αργά την Κυριακή από το υπουργείο Εξωτερικών στο Πεκίνο, ο Sun είπε ότι η Ιαπωνία συνεργάστηκε με άλλες χώρες στη σύνοδο κορυφής της G7 για «κοινές δραστηριότητες και δηλώσεις που στοχεύουν στη δυσφήμιση και την επίθεση στην Κίνα.

Οι δηλώσεις αυτές είπε ο κινέζος υπουργός, συνιστούν κατάφωρη παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας , παραβιάζοντας τις θεμελιώδεις αρχές του διεθνούς δικαίου και το πνεύμα των τεσσάρων πολιτικών εγγράφων μεταξύ Κίνας και Ιαπωνίας – κάνοντας αναφορά στη διμερή κοινή δήλωση του 1972.

Ο Κινέζος αξιωματούχος είπε ότι οι ενέργειες της Ιαπωνίας βλάπτουν την κυριαρχία, την ασφάλεια και τα αναπτυξιακά συμφέροντα της Κίνας και η χώρα του είναι «πολύ δυσαρεστημένη» και «αντιτίθεται σθεναρά» σε αυτές τις ενέργειες.

«Η Ιαπωνία θα πρέπει να διορθώσει την κατανόησή της για την Κίνα, να λάβει υπόψη της τη στρατηγική αυτονομία, να τηρήσει τις αρχές των τεσσάρων πολιτικών εγγράφων μεταξύ Κίνας και Ιαπωνίας και να προωθήσει πραγματικά τη σταθερή ανάπτυξη των διμερών σχέσεων με εποικοδομητική στάση», πρόσθεσε.

Ο Ταρούμι απάντησε ότι είναι «φυσικό» η G7 να αναφέρεται σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως έκανε στο παρελθόν, και ότι η ομάδα θα συνεχίσει να το κάνει στο μέλλον, εφόσον η Κίνα δεν αλλάξει συμπεριφορά.

«Η Κίνα θα πρέπει πρώτα να λάβει θετικά βήματα για να αντιδράσει στους λόγους ανησυχίας, εάν η Κίνα ζητήσει να μην αναφερθεί σε αυτούς», είπε ο διπλωμάτης, σύμφωνα με το έγγραφο που έλαβε ο Τύπος.

Ο Hirozaku Matsuno, γενικός γραμματέας της κυβέρνησης του Τόκιο, επεσήμανε στη ενημέρωση της Δευτέρας ότι η πολιτική της χώρας του έναντι της Κίνας ήταν πάντα να επιμένει σε ζητήματα όταν χρειάζεται και να απαιτεί υπεύθυνη συμπεριφορά, ενώ λαμβάνει μέτρα για την επίλυση προβλημάτων και τη συνεργασία σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Μετά τη σύνοδο κορυφής της G7, η κινεζική διπλωματία εξέφρασε επίσης δυσαρέσκεια για το Ηνωμένο Βασίλειο. Η κινεζική πρεσβεία στο Λονδίνο ζήτησε να σταματήσει η απαξίωση και η συκοφαντία κατά της Κίνας, προκειμένου να αποφευχθεί η περαιτέρω υποβάθμιση των διμερών σχέσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΕΘΝΗ

«Αύριο ο Πάπας Φραγκίσκος θα απαγγείλει την προσευχή Angelus “κατ’ ιδίαν, προφανώς στο δωμάτιο του νοσοκομείου» έκανε γνωστό ο Matteo Bruni, διευθυντής του Γραφείου...

ΔΙΕΘΝΗ

Δύο διαφορετικά όπλα ενδέχεται να χρησιμοποιήθηκαν στον πυροβολισμό του Τζον Λένον, σύμφωνα με έναν Βρετανό συγγραφέα που ερευνά την υπόθεση. Ο συγγραφέας και τηλεοπτικός...

ΔΙΕΘΝΗ

Ο Σύρος πρόσφυγας που μαχαίρωσε έξι άτομα, ανάμεσά τους τέσσερα μικρά παιδιά, σε ένα πάρκο στην Ανεσί προφυλακίστηκε και του απαγγέλθηκαν κατηγορίες μεταξύ άλλων...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δύο εβδομάδες από την κάλπη της 25ης Ιουνίου, κλιμακώνουν τις παρεμβάσεις τους οι πολιτικοί αρχηγοί. Σε Θεσσαλονίκη, Κιλκίς και Κατερίνη περιοδεύει ο πρόεδρος της ΝΔ...