Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Βραζιλία: Κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της γρίπης των πτηνών

Το Υπουργείο Γεωργίας της Βραζιλίας κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την υγεία σε ολόκληρη τη χώρα χθες το βράδυ, καθώς εντοπίστηκαν νέα κρούσματα γρίπης των πτηνών σε άγρια ​​πτηνά.

Στην ανακοίνωσή του το υπουργείο αναφέρει ότι, «η κατάσταση έκτακτης ανάγκης ,που θα ισχύσει για 180 ημέρες, έχει στόχο την πρόληψη της ασθενείας από την επιβίωση και την εμπορική παραγωγή πουλερικών, καθώς και τη διατήρηση της άγριας ζωής και της ανθρώπινης υγείας».

Επίσης το υπουργείο ανακοίνωσε ότι, «κινητοποιεί πόρους» για να αποτρέψει την εξάπλωση του ιού. Έχουν απαγορευτεί εκθέσεις, διαγωνισμοί και οι εκθέσεις πουλιών, καθώς η Βραζιλία είναι γνωστό ότι είναι ο κορυφαίος εξαγωγέας πτηνών στον κόσμο.

Οι αρχές της Βραζιλίας χθες ανακοίνωσαν ότι εντόπισαν τρία νέα κρούσματα γρίπης των πτηνών, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων που αναφέρθηκαν από τα μέσα Μαΐου στη χώρα σε οκτώ. Όλες οι περιπτώσεις αφορούν άγρια ​​πτηνά (επτά στην πολιτεία Espirito Santo και μία στο Ρίο ντε Τζανέιρο, στα νοτιοανατολικά της χώρας).

Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Γεωργίας από το 2022, η Βραζιλία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας κρέατος κοτόπουλου στον κόσμο, με το 35% της αγοράς.

Η γρίπη των πτηνών προκαλεί υψηλή θνησιμότητα σε άγρια ​​πτηνά και πουλερικά, όπως πάπιες και κότες. Χιλιάδες πτηνά έχουν πεθάνει ή εξαφανιστεί, εκατοντάδες φάρμες έχουν τεθεί σε καραντίνα και, σε ορισμένες περιπτώσεις, οι εξαγωγές στη Νότια Αμερική έχουν ακυρωθεί λόγω της εξάπλωσης του ιού από πέρυσι.

Η μετάδοση στον άνθρωπο είναι σπάνια και συνήθως συμβαίνει μέσω στενής επαφής με μολυσμένα πτηνά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΕΘΝΗ

Παρά τις προσπάθειες και των δύο πλευρών να υποβαθμίσουν το γεγονός, το ισραηλινό χτύπημα σήμερα στο Ιράν δείχνει πέρα από κάθε αμφιβολία ότι ο...

ΔΙΕΘΝΗ

Οι IDF επιτέθηκαν σε στρατιωτική δομή που ανήκε στην Χεζμπολάχ και όπου διέμεναν τρομοκράτες στο νότιο Λίβανο νωρίς το πρωί της Παρασκευής στο Ayta...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τέσσερις υπουργικές αποφάσεις, με τις οποίες εξειδικεύονται όλοι οι νέοι κανόνες για τη δημόσια περιουσία στις παραλίες, διασφαλίζουν την πρόσβαση των πολιτών στη θάλασσα...

ΕΛΛΑΔΑ

«Είμαστε όλοι σε ετοιμότητα για την επικείμενη κακοκαιρία» δήλωσε στο ΕΡΤNews ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, ενώ τόνισε προτεραιότητα είναι...