Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ – Σομαλία: Πάνω από ένα εκατομμύριο οι εκτοπισμένοι μέσα σε λιγότερο από πέντε μήνες – Ο κίνδυνος λιμού αυξάνεται

Πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί λόγω των ένοπλων συγκρούσεων, των πλημμυρών και της ξηρασίας από την αρχή του έτους στη Σομαλία, με τον κίνδυνο λιμού να επιδεινώνεται, όπως ανακοίνωσαν σήμερα (24/5) ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών και το Νορβηγικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (NRC).

Η ύπατη αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες (UNHCR) και το NRC κάνουν λόγο για «επίπεδο ρεκόρ στους εκτοπισμούς» που καταγράφηκαν από την 1η Ιανουαρίου έως τις 10 Μαΐου σε αυτή την ασταθή χώρα στο Κέρας της Αφρικής.

Στην ιστορική ξηρασία, που προκλήθηκε από πέντε περιόδους με ανεπαρκείς βροχοπτώσεις από το 2020, ήρθαν να προστεθούν τις τελευταίες αυτές εβδομάδες σφοδρές πλημμύρες που προκάλεσαν τον θάνατο τουλάχιστον 22 ανθρώπων.

Η χώρα βιώνει εξάλλου έξαρση της βίας, λόγω της στρατιωτικής επίθεσης που έχει εξαπολύσει από τον Σεπτέμβριο η κυβέρνηση εναντία στους ριζοσπάστες ισλαμιστές Σεμπάμπ και των ένοπλων συγκρούσεων στην αυτονομιστική περιοχή Σομάλιλαντ, που στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 210 αμάχους τον Φεβρουάριο.

Από την 1η Ιανουαρίου, οι συγκρούσεις έχουν αναγκάσει πάνω 433.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, «ενώ πάνω 408.000 εκτοπίστηκαν λόγω των πλημμυρών που σάρωσαν τα χωριά τους και 312.000 άλλοι εκτοπίστηκαν λόγω της καταστροφικής ξηρασίας», ανέφεραν σε ανακοίνωση η UNHCR και η NRC.

Σε αυτή τη χώρα των περίπου 17 εκατ. κατοίκων, πάνω από 3,8 εκατ. άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί, «γεγονός που επιδεινώνει μια ήδη καταστροφική ανθρωπιστική κατάσταση όπου περίπου 6,7 εκατ. άνθρωποι πασχίζουν να καλύψουν τις επισιτιστικές τους ανάγκες», σύμφωνα με τον ΟΗΕ και το NRC. Σύμφωνα με τους οργανισμούς αυτούς, πάνω από μισό εκατομμύριο παιδιά πάσχουν από σοβαρό υποσιτισμό.

«Είναι ανησυχητικά στοιχεία», προειδοποιεί ο Μοχάμεντ Άμπντι, εκπρόσωπος του NRC στη Σομαλία: «Με ήδη ένα εκατομμύριο ανθρώπους εκτοπισμένους σε λιγότερο από πέντε μήνες, δεν μπορούμε παρά να φοβόμαστε για τα χειρότερα στους επόμενους μήνες καθώς όλα τα συστατικά για μια καταστροφή υπάρχουν στη Σομαλία».

Σήμερα στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη έχει προγραμματίσει σύνοδος των χωρών δωρητών για το Κέρας της Αφρικής. Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP) του ΟΗΕ, πάνω από 23 εκατ. άνθρωποι πλήττονται από « σοβαρό λιμό» στις τρεις βασικές χώρες της περιοχής (Σομαλία, Κένυα, Αιθιοπία).

Μόνο για τη Σομαλία, «οι ανθρωπιστικές οργανώσεις δεν έχουν λάβει έως τώρα παρά το 22% των πόρων που χρειάζονται για να προσφέρουν αυτή τη χρονιά την απαραίτητη βοήθεια», σύμφωνα με την UNHCR και το NRC.

Ο εκπρόσωπος της UNHCR στη Σομαλία Μαγκάτε Γκίσε καλεί τους διεθνείς δωρητές να «αυξήσουν τις χρηματοδοτήσεις τους». «Εάν όχι, ποτέ δεν θα δούμε το τέλος αυτής της ανθρωπιστικής τραγωδίας που εκτυλίσσεται», δηλώνει.

Η κινητοποίηση της τελευταίας στιγμής πέρυσι «επέτρεψε να αποφευχθεί ο λιμός στη Σομαλία», ανέφερε το WFP σε ανακοίνωσή του, προειδοποιώντας: «Σήμερα, το WFP βρίσκεται αντιμέτωπο με έλλειψη κεφαλαίων και θα αναγκαστεί να μειώσει τη βοήθειά του».

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ , AFP

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τους πρώτους του υποψηφίους για τη διαδικασία των εσωκομματικών προκριματικών εκλογών στις 14 Απριλίου, εν όψει των Ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου, ανακοίνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ....

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη θα συνεδριάσει στις 11:00 στο Μέγαρο Μαξίμου, το υπουργικό συμβούλιο. Τα θέματα της συνεδρίασης είναι: – Εισήγηση...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη για την ομιλία του στη Βουλή επί της πρότασης δυσπιστίας εξαπέλυσε μέσα από ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, κάνοντας λόγο για...

ΕΛΛΑΔΑ

Πέφτει σήμερα η αυλαία στη δίκη για την υπόθεση του βιασμού και της εκπόρνευσης του 12χρονου κοριτσιού στον Κολωνό. Οι δικαστές καλούνται να αποφανθούν για την ενοχή...