Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Ισπανία: Γιατί ο Πρόεδρος Σάντσεθ προκήρυξε πρόωρες εκλογές για τις 23 Ιουλίου

Η αρχική έκπληξη της ανακοίνωσης των πρόωρων βουλευτικών εκλογών για τις 23 Ιουλίου δια στόματος Πέδρο Σάντσεθ, διαδέχεται παντός τύπου αναλύσεις που υποτίθεται σήμερα θα περιορίζονταν στο αποτέλεσμα των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών.

Όμως η κίνηση αυτή του σοσιαλιστή Σάντσεθ η οποία κατέλαβε εξ απροόπτου ακόμα και πρωτοκλασάτα στελέχη του κόμματος του έχει βασικούς στρατηγικούς στόχους.

-Καταρχάς να προκαταλάβει την δυσαρέσκεια των ψηφοφόρων του και ίσως και την ηττοπάθεια λόγω της αδιαμφισβήτητης νίκης του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος στις χθεσινές δημοτικές και βουλευτικές εκλογές. Επιδιώκει να συσπειρώσει το PSOE πριν ακόμα το ακροατήριό του χωνέψει το εκλογικό αποτέλεσμα.

-Απαντά στο χθεσινό σοκ για το κόμμα του με νέο σοκ κατά των πολιτικών του αντιπάλων. Οι 55 ημέρες που απομένουν για την διεξαγωγή των πρόωρων εκλογών, θα βρει το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα να διαπραγματεύεται με το ακροδεξιό κόμμα VOX σε δήμους και Αυτονομίες, χρονοβόρες διαδικασίες καθώς η VOX δεν θα διευκολύνει το PP ώστε να ηγηθεί σε δήμους και Αυτονομίες όπου έρχεται μεν πρώτο κόμμα αλλά δεν έχει απόλυτη πλειοψηφία ( εκτός από τον δήμο και την Αυτονομία της Μαδρίτης). Οι διαδικασίες αυτές απαιτούν χρόνο, διαπραγματεύσεις και υπογραφή συμφωνιών με το VOX.

  • Στις χθεσινές δημοτικές εκλογές το Λαϊκό Κόμμα αύξησε τις δυνάμεις του κατά 9 ποσοστιαίες μονάδες (αφού απορρόφησε το σύνολο των ψηφοφόρων των φιλελεύθερων Θιουδαδάνος που εξαφανίστηκαν από τον χάρτη) κερδίζοντας ποσοστό 31, 5% ενώ το Σοσιαλιστικό κόμμα μείωσε τις δυνάμεις του κατά 1,14 μονάδες και εξασφάλισε 28,11%. σε σύγκριση με τις εκλογές του 2019. Το Λαϊκό Κόμμα ήταν ο μεγάλος νικητής των χθεσινών εκλογών , με σαφή νίκη τόσο στις περιφερειακές εκλογές, όσο και στις δημοτικές εκλογές, εξασφαλίζοντας περισσότερες από επτά εκατομμύρια ψήφους και ανακτώντας βασικές Αυτόνομες Κοινότητες όπως η Βαλένθια, η Αραγόν, Λα Ριόχα και Βαλεαρίδες Νήσοι, ενώ απόλυτη πλειοψηφία εξασφάλισε στην Αυτονομία της Μαδρίτης. Οι δήμοι σε επτά από τις δέκα μεγάλες ισπανικές πόλεις, περνούν επίσης στα χέρια του Λαϊκού Κόμματος όπως η Μαδρίτη, η Βαλένθια, η Σεβίλλη, η Θαραγόθα, η Μάλαγα, η Μούρθια και η Πάλμα.

-Εμφανίζεται να συσπειρώνει όλα τα αριστερά κόμματα της επικράτειας που είδαν πτώση τους στις χθεσινές εκλογές. Όπως τόνισε στην σύντομη δήλωση του: «Καλύτερα να πάρουν τον λόγο τώρα οι Ισπανοί για να καθορίσουν την πολιτική πορεία της χώρας». Αποφεύγει έτσι μία πολύμηνη προεκλογική καμπάνια που μπορεί να οδηγήσει στις εκλογές του Δεκεμβρίου, με το κόμμα του εξασθενημένο ακόμα περισσότερο. Επιπλέον το μήνυμα των χθεσινών εκλογών για το αριστερό ακροατήριο , βλέποντας τον χάρτη της Ισπανίας να γίνεται γαλάζιο , είναι ότι πρέπει να φρενάρει τη ροή των δεξιών κομμάτων και ειδικότερα την διείσδυση της ακροδεξιάς σε όλους τους δήμους της Ισπανίας αλλά και στις Αυτονομίες.

Βέβαια, ουδείς μπορεί να προβλέψει αν αυτή η κίνηση του Σάντσεθ θα έχει το προσδοκώμενο αποτέλεσμα αν και είναι γεγονός ότι έχει συνηθίσει τους ψηφοφόρους του σε αιφνιδιαστικές πολιτικές κινήσεις που μέχρι σήμερα είχαν επιτυχία. Ακόμα και η συμμαχία του με τους Ουνίδας Ποδέμος με τους οποίους συγκυβερνά, ήταν η επιλογή που τον βοήθησε να κυβερνήσει ακόμα και με κυβέρνηση μειοψηφίας μέχρι σήμερα, μία επιλογή που ήταν γνωστό όπως ο ίδιος έλεγε ότι τον έκανε “να ξενυχτά από ανησυχία”.

Ήδη έχει ενημερώσει τον βασιλιά Φελίπε, ο οποίος θα προχωρήσει αύριο στην διάλυση της Βουλής. Επίσης αύριο Τρίτη 30 Μαίου θα δημοσιοποιηθεί στο ΦΕΚ , η προκήρυξη των εκλογών για τις 23 Ιουλίου 2023.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΕΘΝΗ

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα (25/4) ότι συναντήθηκε στο Κίεβο με τον Βρετανό υπουργό Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ και έκανε έκκληση για αυστηροποίηση...

ΕΛΛΑΔΑ

Μετά από το συναρπαστικό ταξίδι της Ολυμπιακής Φλόγας για 11 ημέρες επί ελληνικού εδάφους κι αφού έτυχε παντού ενθουσιώδους υποδοχής, ήρθε η ώρα να...

ΔΙΕΘΝΗ

Η ανώτερη συντονίστρια ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ για τη Γάζα, Ζίγκριντ Κάαχ, ενημέρωσε χθες Τετάρτη τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας για την κατάσταση στην...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κριτική στην κυβέρνηση και συγκεκριμένα στον πρωθυπουργό, ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία με ανακοίνωσή του. Όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά: «Για ακόμα μία φορά, ο κ. Μητσοτάκης...