Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: ‘Επιπλα από οικοδομικά απόβλητα με βάση την «κυκλική οικονομία»

Μια μικρή γαλλική εταιρεία σώζει τα οικοδομικά απόβλητα από το να καταλήξουν σε χωματερές μετατρέποντάς τα σε κομψά τραπέζια, ράφια και καρέκλες.

Ο γαλλικός κατασκευαστικός τομέας παράγει περίπου 50 εκατομμύρια τόνους απορριμμάτων ετησίως, ενώ η πρωτοβουλία των τεσσάρων Γάλλων αρχιτεκτόνων συμβάλλει στην εξοικονόμηση δύο τόνων απορριμμάτων και έξι τόνων εκπομπών CO2.

«Η γραμμική οικονομία είναι: παίρνουμε, χτίζουμε, ζει και μετά πεθαίνει», λέει ο Francois Bois , σχεδιαστής και συνιδρυτής της Maison Tournesol.

Τι είναι η κυκλική οικονομία

Σε μια κυκλική οικονομία, τα υλικά επαναχρησιμοποιούνται και ανακυκλώνονται για όσο το δυνατόν περισσότερο. Αυτό δημιουργεί ένα σύστημα κλειστού βρόχου στο οποίο ελαχιστοποιούνται τα απόβλητα και εξοικονομούνται πόροι.

Το εργαστήριο της Τουλούζης είναι γεμάτο από σιδερένιες ράβδους, μεταλλικές κατασκευές και πάνελ αλουμινίο. Η βιωσιμότητα είναι το μέλλον , επιμένουν οι αρχιτέκτονες.

«Επειδή είναι πολύ δύσκολο να ξεκινήσεις όταν είσαι νέος αρχιτέκτονας ή νέος σχεδιαστής- έπρεπε να έχουμε κάτι που να ανταποκρίνεται στα προβλήματα της εποχής μας, στην προκειμένη περίπτωση μελλοντική έλλειψη ενέργειας και υλικών», εξηγεί ο Bois.

Από τον Μάρτιο του 2021, ο νόμος κατά των απορριμμάτων για μια κυκλική οικονομία (AGEC) απαιτεί μεταξύ 20 και 40% των προμηθειών που αγοράζονται από τις δημόσιες υπηρεσίες να προέρχονται από επαναχρησιμοποίηση ή να περιλαμβάνουν ανακυκλωμένα υλικά.

«Είναι πολύ σημαντικό να συλλέγουμε το υλικό προτού γίνει απόβλητο, γιατί είναι πολύ περίπλοκο —με τη νομοθεσία στη Γαλλία— η ανάκτηση των απορριμμάτων», αναγνωρίζει ο Bois.

Βελτιωμένη και εύκολη στη συναρμολόγηση, ανάμειξη μετάλλου και ξύλου, κίτρινου, λευκού και μαύρου, η πρώτη σειρά επίπλων “Zero”—αναφερόμενη σε “ μηδέν άνθρακα, μηδενικά απόβλητα και μηδενική προσπάθεια “—κυκλοφόρησε το 2022.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

“Με απέραντο σεβασμό στον πόνο των οικογενειών που έχασαν δικούς τους ανθρώπους στα Τέμπη” ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, διεμήνυσε από την Ολομέλεια...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πεθαίνει ο κλάδος των βενζινοπωλών στη βόρεια Ελλάδα γιατί εκεί οι Έλληνες φεύγουν και περνάνε απέναντι σε Βουλγαρία και Τουρκία για να αγοράσουν φθηνή...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Για άθλια προπαγάνδα διχασμού και παραπλάνησης από πλευράς αντιπολίτευσης, έκανε λόγο στην ομιλία του επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, ο αναπληρωτής υπουργός...

ΔΙΕΘΝΗ

Ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι χθες Τετάρτη κατέστρεψε 4 μακράς εμβέλειας μη επανδρωμένα εναέρια συστήματα των ανταρτών Χούθι της Υεμένης, διευκρινίζοντας πως είχαν στόχο...