Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Το μεγαλύτερο ρουμπίνι που βρέθηκε πότε πωλήθηκε σε δημοπρασία στην τιμή-ρεκόρ των 34,8 εκατομμυρίων δολαρίων

Το μεγαλύτερο σε μέγεθος ρουμπίνι που ζυγίζει 55,22 καράτια αποτελεί από την Πέμπτη και τον πολυτιμότερο λίθος του είδους του, καθότι πωλήθηκε σε δημοπρασία, αποκομίζοντας 34,8 εκατομμύρια δολάρια, ποσό που αποτελεί ρεκόρ.

Η καναδική εταιρεία «Fura Gems»ήταν εκείνη που έφερε στο φως το πολύτιμο πετράδι, το οποίο βρέθηκε μέσα σε ένα από τα ορυχεία της στη Μοζαμβίκη και πριν καλά-καλά συμπληρωθεί ένας χρόνος από την ημέρα της ανακάλυψής του, το τεράστιο ρουμπίνι βγήκε στο «σφυρί» σε δημοπρασία στην πόλη της  Νέας Υόρκης

Μάλιστα πριν από την πώληση του, ο οίκος Sotheby’s περιέγραψε το κόσμημα ως «εξαιρετικά σπάνιο» τονίζοντας πως αποτελεί και «το πολυτιμότερο σε αξία» ρουμπίνι που έχει βγει ποτέ στην αγορά. Ονομάστηκε Estrela de Fura – που σημαίνει Αστέρι της Φούρα στην επίσημη γλώσσα της Μοζαμβίκης, τα πορτογαλικά.

Η Estrela de Fura κόπηκε από μια ακατέργαστη πέτρα που έγινε πρωτοσέλιδο όταν αποκαλύφθηκε από ανθρακωρύχους τον περασμένο Ιούλιο. Αρχικά ζύγιζε 101 καράτια, σχεδόν διπλάσια από τη σημερινή του μορφή, και ήταν και το μεγαλύτερο ρουμπίνι ποιότητας πολύτιμου λίθου που έχει ανακαλυφθεί ποτέ.

Αν και στα ρεκόρ πωλήσεων πολύτιμων λίθων κυριαρχούν τα διαμάντια – ιδίως τα έγχρωμα –  τα ρουμπίνια θεωρούνται και αυτά μεταξύ των σπανιότερων και πολυτιμότερων λίθων στον κόσμο. Το προηγούμενο ρεκόρ δημοπρασίας για ρουμπίνι είχε σημειωθεί από το Sunrise Ruby, όταν μια πέτρα 25,59 καρατίων που βρέθηκε στη Μιανμάρ και πουλήθηκε στη Γενεύη της Ελβετίας το 2015. Ο σπάνιος αυτός λίθος απέφερε 30,3 εκατομμύρια δολάρια.

Αν και τα ρουμπίνια ανακαλύφθηκαν για πρώτη φορά στη Μοζαμβίκη πριν από αρκετές δεκαετίες, μια σημαντική βιομηχανία εμφανίστηκε εκεί μόνο μετά το 2009, όταν βρέθηκε ένα τεράστιο κοίτασμα λίθων κοντά στη βόρεια πόλη Montepuez. Η Μοζαμβίκη είναι πλέον μία από τις πιο παραγωγικές χώρες εξόρυξης ρουμπινιών στον κόσμο.

Η Estrela de Fura ήταν μεταξύ των λίθων που ανακαλύφθηκαν από την περιοχή. Ο οίκος Sotheby’s περιέγραψε ότι διαθέτει «εξαιρετική καθαρότητα» και ένα σκούρο κόκκινο χρώμα γνωστό ως «αίμα περιστεριού» – μια απόχρωση που παραδοσιακά συνδέεται περισσότερο με τα εξαιρετικά περιζήτητα ρουμπίνια της Βιρμανίας.

Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι το «Magnificent Jewels” του Sotheby’s», είχε αναδείξει ως κορυφαίο προϊόν ένα ροζ διαμάντι 10,57 καρατίων, το λεγόμενο «The Eternal Pink», που απέφερε το ίδιο ποσό με την Estrela de Fura. Αυτό το «εξαιρετικά σπάνιο» διαμάντι χαρακτηρίστηκε από τον οίκο δημοπρασιών ως ένας λίθος με «απαράμιλλο χρώμα και φωτεινότητα».

Και οι δύο πολύτιμοι λίθοι εκτέθηκαν σε διάφορες πόλεις, όπως το Ντουμπάι, η Σιγκαπούρη και η Γενεύη, πριν πωληθούν στη Νέα Υόρκη.

Πηγή: CNN

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ένα από τα ευρήματα της έρευνας του Ινστιτούτου Έρευνας και Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) είναι ότι εφέτος μόλις ένας στους τέσσερις καταναλωτές ότι θα...

ΔΙΕΘΝΗ

Οι δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών απέτρεψαν τουλάχιστον 10 επιθέσεις τζιχαντιστών πέρυσι στην Ευρώπη, ενώ ο συνεχιζόμενος πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς...

ΔΙΕΘΝΗ

Η Ρωσία θα περιορίσει για δεύτερη συνεχή χρονιά στις 9 Μαΐου τις τελετές για την επέτειο της νίκης της εναντίον της ναζιστικής Γερμανίας, για...

ΕΛΛΑΔΑ

Tο Υπουργείο Υγείας, κατόπιν της τακτικής προβλεπόμενης ενημέρωσης από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του για την προστασία της...