Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

«Έχω δει αποκεφαλισμούς και βιασμούς» – Συγκλονιστικό ρεπορτάζ από τα άδυτα του Facebook

«Έχω δει αποκεφαλισμούς και βιασμούς» - Συγκλονιστικό ρεπορτάζ από τα άδυτα του Facebook

Το ότι σερφάρουμε στο Facebook με ασφάλεια το οφείλουμε σε μία ομάδα ανθρώπων που… «καθαρίζουν» το περιεχόμενο αφαιρώντας οτιδήποτε προσβλητικό ή ακραίο…

Οι «καθαριστές» του Facebook ελέγχουν κάθε μέρα εκατομμύρια βίντεο και φωτογραφίες που «ανεβαίνουν» στον ιστότοπο του μέσου κοινωνικής δικτύωσης. Το αποκαλυπτικό βίντεο του BBC αρχίζει με την σοκαριστική μαρτυρία ενός εργαζομένου από το συγκεκριμμένο πόστο στη Μανίλα των Φιλιππίνων.

«Έχω δει εκατοντάδες αποκεφαλισμούς», λέει. «Στη Μανίλα εκατοντάδες εργαζόμενοι ασχολούνται με αυτό ακριβώς. Να μην συναντάμε τέτοιου είδους υλικό», δηλώνει στο βρετανικό δίκτυο ο ένας από τους διευθυντές των «καθαριστών», Μόριτζ Ρίσεγουικ.

«Είναι πραγματικά μία κρυμμένη βιομηχανία στις Φιλιππίνες. Υπάρχουν πολλές εταιρείες που δουλεύουν για τα μεγάλα κοινωνικά δίκτυα που γνωρίζουμε, Facebook, Instagram, Twitter, YouTube κ.α. Παρακολουθούν όλες τις εικόνες και τα βίντεο που έχουν μαρκαριστεί ως ύποπτα από έναν αλγόριθμο ή τα έχουν αναφέρει οι χρήστες», εξηγεί ο Μόριτς Ρίσεγουκ.

«Αν κάνεις ένα λάθος μπορεί να καταστρέψεις περισσότερες από μια ζωές. Αυτό μπορεί να πυροδοτήσει ένα πόλεμο, bullying ή ακόμα και σκοτώσει έναν άνθρωπο», αναφέρει μια «καθαρίστρια».

Σύμφωνα με τον Ρίσεγουκ, το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι «καθαριστές» του Facebook είναι ότι εργάζονται οκτώ με δέκα ώρες την ημέρα «και βλέπουν κάθε είδους σκληρό υλικό, όπως κακοποίηση ανηλίκων, τρομοκρατικά βίντεο, αποκεφαλισμούς. Κάθε είδους βίαιο υλικό που δεν θέλουμε ούτε να φανταστούμε».

«Αναγκάστηκα να παρακολουθήσω τη σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκου. Ηταν κάτι ασυγχώρητο για εμένα. Πήγα κατευθείαν στον επικεφαλής μου και του είπα ότι δεν μπορώ να συνεχίσω άλλο», αποκαλύπτει μια «καθαρίστρια».

Oπως επισημαίνει ο Ρίσεγουκ «κάνουν τη βρώμικη δουλειά και δεν λαμβάνουν σχεδόν καμία ψυχολογική υποστήριξη», ενώ η φύση της δουλειάς μπορεί να οδηγήσει και σε Μετατραυματικό Στρες.

Αν και το Facebook, Twitter και YouTube αναφέρουν ότι η κατάλληλη ψυχολογική υποστήριξη παρέχεται άμεσα στους εν λόγω εργαζομένους, ο Ρίσεγουκ υποστηρίζει ότι η βοήθεια δεν είναι αρκετή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΕΘΝΗ

Τα προσωπικά δεδομένα 200.000 χρηστών του Facebook Marketplace διέρρευσαν σε φόρουμ χάκερ στο σκοτεινό Διαδίκτυο. Τα δεδομένα που διέρρευσαν φέρεται να περιλαμβάνουν ονόματα, αριθμούς...

ΔΙΕΘΝΗ

Ο αριθμός των ενεργών χρηστών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πέρασε το όριο των 5 δισεκατομμυρίων το 2023, ήτοι το 62,3% του παγκόσμιου πληθυσμού, σύμφωνα...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άτομα που έχουν αποχωρήσει από το κόμμα, παρότι επέλεξαν να φύγουν από την Κουμουνδούρου για να ενταχθούν στη «Νέα Αριστερά», δεν δημιούργησαν από την...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στα βήματα που έχουν γίνει σε κρίσιμους τομείς της καθημερινότητας των πολιτών αναφέρεται στην καθιερωμένη εβδομαδιαία ανάρτησή του ο πρωθυπουργός στο Facebook. Ξεκινά από...