Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Ο κλινήρης Ειρηναίος σηκώνει στο πόδι την Εκκλησία της Κρήτης

Αναβρασμός επικρατεί στην Εκκλησία της Κρήτης μετά την απόφαση της Επαρχιακής Συνόδου να ορίσει τρεις γιατρούς για να εξετάσουν την κατάσταση της υγείας του υπέργηρου Αρχιεπισκόπου Ειρηναίου.

Στους κόλπους της, σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι απόψεις για το εάν ο κ. Ειρηναίος πρέπει να απομακρυνθεί ή όχι από τα καθήκοντά του διίστανται, κοινή παραδοχή ωστόσο είναι πως ό,τι και να προκύψει η Εκκλησία της Κρήτης θα πρέπει να παραμείνει ενωμένη.

Οι συζητήσεις στο νησί της Κρήτης για το ενδεχόμενο της απομάκρυνσης του 88χρονου Αρχιεπισκόπου γίνονται εδώ και περίπου έναν χρόνο. Η βεβαρημένη υγεία του (τον περασμένο Σεπτέμβριο νοσηλεύτηκε στο Νοσοκομείο Ηρακλείου διασωληνωμένος με οξεία υπερκαπνική αναπνευστική ανεπάρκεια που προήλθε από νευρολογικό πρόβλημα) μόνο έντονο προβληματισμό προκαλεί στους ιεράρχες. Μάλιστα, όπως λέγεται, πολλοί είναι αυτοί που περίμεναν από τον ίδιο τον κ. Ειρηναίο να πάρει την απόφαση να απομακρυνθεί από τον αρχιεπισκοπικό θρόνο «για να μη διαταραχθούν οι ισορροπίες» στην Εκκλησία της Κρήτης. Σύμφωνα με εκκλησιαστικές πηγές, το προηγούμενο διάστημα ορισμένα πρόσωπα προσπάθησαν να τον βολιδοσκοπήσουν για τις προθέσεις του, χωρίς ωστόσο να τα καταφέρουν.

Ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης σήμερα είναι κλινήρης και για τις γραφειοκρατικές υποθέσεις την ευθύνη έχει αναλάβει ο βοηθός του, Επίσκοπος Κνωσού Πρόδρομος.

Την προηγούμενη εβδομάδα η Επαρχιακή Σύνοδος αποφάσισε να επιληφθεί του θέματος, ενεργοποιώντας το άρθρο 39 του καταστατικού χάρτη, στέλνοντας τρεις γιατρούς να τον εξετάσουν.

«Η Επαρχιακή Σύνοδος αναγνωρίζει και τιμά στο ακέραιο το πρόσωπο, την προσφορά και το έργο του σεβασμιωτάτου προέδρου της κ. Ειρηναίου, ως ποιμένα και πρωθιεράρχη της Εκκλησίας της Κρήτης», παρ’ όλα αυτά θεωρεί ότι «οι αναφερθείσες συγκυρίες και τα μη αναστρέψιμα μέχρι τώρα δεδομένα της υγείας του, οδηγούν ομόφωνα την Ιερά Σύνοδο να επιληφθεί για το θέμα αυτό» ανέφερε στην επίσημη ανακοίνωσή της.

Με σεβασμό

Η απόφαση ελήφθη ομόφωνα, με τη συγκατάθεση

του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου. Σε περίπτωση που οι γιατροί αποφανθούν ότι ο Αρχιεπίσκοπος Ειρηναίος δεν μπορεί να ασκήσει τα καθήκοντά του, τότε το Φανάρι θα ανάψει το «πράσινο φως» για την αντικατάστασή του. Ολα όμως θα πρέπει να γίνουν με σεβασμό στο πρόσωπο του κ. Ειρηναίου, φέρεται να έχει διαμηνύσει ο κ.κ. Βαρθολομαίος ο οποίος διατηρεί άριστες σχέσεις μαζί του.

Αν και όλα είναι ακόμη ρευστά στη σκυτάλη της διαδοχής, που έχει, ως φαίνεται, κεντρίσει το ενδιαφέρον και των επιχειρηματικών κύκλων που δραστηριοποιούνται στο νησί, ακούγεται ότι θα συμμετάσχουν πολλά ονόματα, κάποια από αυτά εμφανίζονται και ως φαβορί. Η τελευταία λέξη όμως ανήκει στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και στο τι θα πράξει με τις εκλογές, δηλαδή εάν θα ακολουθήσει την τακτική να εκλεγεί ο παλαιότερος στην Ιεραρχία ή τελικά θα προτιμηθεί νεότερος σε ηλικία ιεράρχης. Για την ώρα ως διάδοχοι του κ. Ειρηναίου εμφανίζονται:

1 Ο 77χρονος μητροπολίτης Λάμπης, Σφακίων και Συβρίτου Ειρηναίος. Είναι απόφοιτος της Εκκλησιαστικής Σχολής της Κρήτης και της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάστηκε ως διευθυντής σε σχολεία της Μέσης Εκπαίδευσης και το 1990 εκλέχθηκε Μητροπολίτης Λάμπης, Συβρίτου καί Σφακίων. Ο κ. Ειρηναίος έχει συμμετάσχει σε συνέδρια της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης.

2 Ο 60χρονος μητροπολίτης Γορτύνης και Αρκαδίας Μακάριος. Είναι πτυχιούχος βυζαντινής μουσικής, σπούδασε θεολογία στα Πανεπιστήμια Θεσσαλονίκης και Βελιγραδίου και έλαβε μεταπτυχιακό δίπλωμα σπουδών από το Πανεπιστήμιο Σορβόννης. Το 1990 διορίσθηκε πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής Κρήτης και το 2000 εξελέγη επίσκοπος Κνωσού. Ενα χρόνο μετά ορίσθηκε γραμματέας της Επαρχιακής Συνόδου. Μητροπολίτης Γορτύνης και Αρκαδίας εκλέχθηκε στις 26 Μαΐου 2005.

3  Ο 63χρονος μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου, Ανδρέας. Πτυχιούχος της Παιδαγωγικής Ακαδημίας Ηρακλείου και της Σχολής Αρχαιολογίας, Ιστορίας και Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Το 1988 αναγορεύτηκε διδάκτωρ Εκκλησιαστικής Ιστορίας της Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ και εξελέγη τακτικός καθηγητής το 2002. Το διάστημα 1992-1994 διετέλεσε πρώτος σχολάρχης της Ανωτέρας Εκκλησιαστικής Σχολής Κρήτης. Είναι πρόεδρος της Διοικούσης Επιτροπής της Πατριαρχικής Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Ηρακλείου Κρήτης από το 2006. Το 2001 εξελέγη από την Επαρχιακή Σύνοδο πρώτος μητροπολίτης της νεοσύστατης Μητρόπολης Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου.

4 Δεν αποκλείεται να εκδηλώσει ενδιαφέρον ο μητροπολίτης, Ρεθύμνου και Αυλοποτάμου Ευγένιος.

5 Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες και ο μητροπολίτης Κισσάμου και Σελίνου Αμφιλόχιος ενδέχεται να εκδηλώσει ενδιαφέρον.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Σήμερα Κυριακή (24 Μαρτίου) η Εκκλησία μας εορτάζει την Κυριακή της Ορθοδοξίας ως την πρώτη Κυριακή της Μεγάλης Τεσσαρακοστής (Α’ Νηστειών), την οποία υπολογίζουμε...

ΔΙΕΘΝΗ

Εξώστης καθολικής εκκλησίας κατέρρευσε, προκαλώντας τον θάνατο ηλικιωμένης γυναίκας και τραυματίζοντας 63 κατά τη διάρκεια Λειτουργίας στις Φιλιππίνες την οποία παρακολουθούσαν 400 άτομα, για...

ΕΛΛΑΔΑ

Την εγκύκλιο της Ιεράς Συνόδου που αντιτίθεται στο νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, διάβασαν οι ιερείς κατά τη διάρκεια της κυριακάτικης λειτουργίας...

ΕΛΛΑΔΑ

Τους λόγους για τους οποίους διαφωνεί με το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια εξηγεί η Ιερά Σύνοδος με επιστολή της προς τους 300 της...