Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Κανονικά συνάντηση με Μπάιντεν

Στο νοσοκομείο George Washington Uninversity στην Ουάσινγκτον νοσηλεύεται ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ύστερα από αδιαθεσία που ένιωσε λίγες ώρες αφότου έφτασε στις ΗΠΑ από την Τουρκία και λίγο πριν την Πατριαρχική Λειτουργία που θα γινόταν στον Ιερό Ναό της Αγίας Σοφίας. Η κατάσταση της υγείας του δεν φαίνεται να εμπνέει λόγους ανησυχίας και όπως σημείωσε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος, σήμερα Δευτέρα αναμένεται να πάρει εξιτήριο.

Μάλιστα, στο επίσημο πρόγραμμα του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν που δόθηκε στη δημοσιότητα την Κυριακή, αναγράφεται ότι η προγραμματισμένη συνάντηση Μπάιντεν – Βαρθολομαίου θα πραγματοποιηθεί κανονικά  στις 5:30 το απόγευμα. Στη συνάντηση θα παραστούν ο Μητροπολίτης Χαλκηδόνος Εμμανουήλ, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος και ο π. Αλέξανδρος Καρλούτσος.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ διέθεσε τον γιατρό του

Για την κατάσταση της υγείας του Οικουμενικού Πατριάρχη εκδήλωσε έντονο ενδιαφέρον ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν. Μάλιστα ο προσωπικός γιατρός του προέδρου Μπάιντεν επικοινώνησε από τον Λευκό Οίκο και ζήτησε να ενημερωθεί για την πορεία της υγείας του και σημείωσε ότι μπορεί να προσφέρει τις υπηρεσίες του, εάν αυτό χρειαστεί.

Τι είπε για τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής

Όπως σημείωσε ο Αρχιεπίσκοπος, τα αποτελέσματα όλων των ιατρικών εξετάσεων ήταν εξαιρετικά και έτσι ο κ. Βαρθολομαίος θα συνεχίσει κανονικά το πρόγραμμα του, στο οποίο περιλαμβάνονται οι συναντήσεις με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο και τον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«(Ο Πατριάρχης) είναι πολύ χαρούμενος. Ήθελε να βγει απόψε. Οι γιατροί του είπαν όχι Παναγιώτατε απόψε. Ήταν σαν το λιοντάρι στο κλουβί. Οπότε αύριο το πρωί θα τον έχουμε κοντά μας. Θα συνεχίσει κανονικότατα (το πρόγραμμα του) γιατί όπως σας είπα ο Πατριάρχης μας είναι καλά. Δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας. Το πρόγραμμα το αυριανό θα γίνει κανονικά από το πρωί μέχρι το βράδυ. (Θα γίνει) όλο το πρόγραμμα δεν έχουμε περικόψει κάτι», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Μετά την τέλεση της πρωινής λειτουργίας στον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Σοφίας, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής επισκέφτηκε μαζί με τον Μητροπολίτη Γερών Χαλκηδόνος Εμμανουήλ τον Οικουμενικό Πατριάρχη. Όπως είπε, το μεσημέρι συνάντησε έναν τελείως διαφορετικό άνθρωπο από αυτόν που είχε αντικρίσει το πρωί. «Ήταν ευδιάθετος, χαρούμενος, είχε χιούμορ και μάλιστα μας είπαν ότι ήθελε να φάει πράγματα που δεν τρώει ένας κλασικός ασθενής και ρωτήσαμε τους γιατρούς και μας είπαν ότι δεν είναι καθόλου ασθενής και μπορεί να φάει ότι θέλει», είπε ο κ. Ελπιδοφόρος.

Από την πλευρά του, ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναγνώρισε ότι πρέπει να κάνει μια καλύτερη διαχείριση της ενέργειας και του χρόνου του προκειμένου να φροντίζει την υγεία του. Όπως τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, «η θυσιαστική διάθεση του Πατριάρχη ώστε να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του και στις προσδοκίες της θέσεως του τον κάνουν συχνά να παραμελεί την προσωπική του υγεία, αλλά πλέον δεν πρέπει να το κάνει αυτό και τον πείσαμε και νομίζω ότι το κατάλαβε».

Τέλος, ο κ. Ελπιδοφόρος απέδωσε τη νοσηλεία του Πατριάρχη στην υπερβολική κόπωση, λέγοντας ότι «ήταν η συσσώρευση της κόπωσης όλων αυτών των ημερών που προηγήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη με τους εορτασμούς της τριακονταετίας της Πατριαρχίας του αλλά και των προηγούμενων ημερών όπου ταξίδεψε ο Πατριάρχης στην Ρώμη και σε άλλες πόλεις. Αυτό, όμως, που πραγματικά τον καταπόνησε ήταν το αεροπορικό ταξίδι και αμέσως μετά, όπως το κάνει συνήθως ο Πατριάρχης μας, ξεκίνησε το επίσημο πρόγραμμα του και αυτό τον κούρασε. Αυτή η κούραση του προξένησε αυτή την αδιαθεσία την Κυριακή το πρωί και έτσι για προληπτικούς λόγους μετακομίστηκε στο νοσοκομείο».

Το βεβαρημένο πρόγραμμα και η πτήση από Τουρκία

Όπως μετέδωσε στο OPEN, ο ανταποκριτής στις ΗΠΑ Μιχάλης Ιγνατίου, οι συνεργάτες του κυρίου Βαρθολομαίου πιστεύουν ότι η αδιαθεσία του Οικουμενικού Πατριάρχη οφείλεται στο ταξίδι του  από την Κωνσταντινούπολη στην Ουάσινγκτον και μάλιστα με ένα μικρό αεροπλάνο.

Ο γιατρός του τον συμβούλευσε να ξεκουραστεί άμεσα και ο Οικουμενικός Πατριάρχης μεταφέρθηκε στο στο νοσοκομείο George Washington University για περαιτέρω εξετάσεις. Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε ο ανταποκριτής στις ΗΠΑ, ο οργανισμός του ήταν πολύ αδύναμος.

Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα, της περιοδείας του κ. Βαρθολομαίου είναι πολύ επιβαρυμένο καθώς, μετά την Ουάσινγκτον αναμένεται να μεταφερθεί σε Ιντιάνα, Πίτσμπουργκ και Νέα Υόρκη, ενώ σε κάθε πολιτεία είναι προγραμματισμένες πολλές συναντήσεις και λειτουργίες. Το βεβαρυμενο του πρόγραμμα αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι λίγο αφότου έφτασε στις ΗΠΑ, χωρίς ανάπαυση παρευρέθηκε στο δείπνο που του παρέθεσε η πρέσβειρα της Ελλάδας στην αμερικανική πρωτεύουσα κυρία Αλεξάνδρα Παναγοπούλου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΕΘΝΗ

Η επίθεση με μαχαίρι κατά την οποία τραυματίστηκαν τέσσερις άνθρωποι σε εκκλησία στο Σίδνεϊ, στην Αυστραλία, ήταν «τρομοκρατική ενέργεια», έκρινε σήμερα η αστυνομία, που...

ΔΙΕΘΝΗ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε χθες Τετάρτη ότι οι ΗΠΑ εξετάζουν αίτημα της Αυστραλίας να τερματιστεί η δίωξη για κατασκοπεία σε βάρος του...

ΕΛΛΑΔΑ

Διαψεύδει η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη, την πρόεδρο του Συλλόγου Οικογενειών Θυμάτων των Τεμπών, Μαρία Καρυστιανού, η οποία είχε υποστηρίξει ότι την είχε παραπέμψει...

ΔΙΕΘΝΗ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε «αγανακτισμένος» μετά τον θάνατο επτά εργαζομένων αμερικανικής οργάνωσης ανθρωπιστικής βοήθειας σε ισραηλινό αεροπορικό βομβαρδισμό στη Λωρίδα της Γάζας,...