Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Καίγονται σπίτια στα Βίλια

Nέα μεγάλη αναζωπύρωση στη φωτιά στα Βίλια θέτει σε κίνδυνο και πάλι το χωριό παρά την υπεράνθρωπη προσπάθεια που έγινε νωρίτερα και στο παρά πέντε σώθηκαν τα πρώτα σπίτια.

Ο εφιάλτης από την πύρινη λαίλαπα δεν έχει τελειωμό καθώς το νότιο μέτωπο της πυρκαγιάς απειλεί τον οικισμό με τις φλόγες να έχουν φτάσει στα 200 μέτρα από το χωριό.

Η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη λόγω των συνεχών αλλαγών της φοράς που φυσούν οι άνεμοι, με τον αέρα να λειτουργεί ως σύμμαχος και άλλοτε ως εχθρός των δυνάμεων που επιχειρούν.

Παράλληλα μεγάλο πρόβλημα για την κατάσβεση της πυρκαγιάς αποτελεί το γεγονός ότι η φωτιά καίει σε δύσβατη περιοχή με τις επίγειες δυνάμειες να μην μπορούν να προχωρήσουν για να επιχειρήσουν, με τα πτητικά μέσα που επιχειρούν από αέρος να είναι οι μόνες που μπορούν αυτή την ώρα να μπορούν να λειτουργήσουν αποτελεσματικότερα στη μάχη με τις φλόγες.

«Είναι απίστευτο το πώς αλλάζουν τα πράγματα μέσα σε λίγες ώρες», ανέφερε ο αντιπεφερειάρχης Αττικής Βασίλης Κόκκαλης στο OPEN. «Από τις 14.30, αλλάζει συνεχώς ο άνεμος, όσοι οικισμοί βρίσκονται κοντά στα Βίλια έχουν εκκενωθεί», ανέφερε επίσης.

«Η φωτιά θα σβήσει μόνο όταν δεν έχει κάτι άλλο να κάψει», ανέφερε δραματικά ο κ. Κόκκαλης.

Τιτάνια προσπάθεια για να σωθεί το χωριό

Όπως μετέδωσε ο Αργύρης Καλογερόπουλος νωρίτερα στις 16.30 περίπου με υπεράνθρωπες προσπάθειες δυνάμεις της πυροσβεστικής, επίγεια και εναέρια μαζί με εθελοντές κατάφεραν να σώσουν στο παρά πέντε τα πρώτα σπίτια στα Βίλια που απειλήθηκαν αλλά τελικά μέχρι στιγμής φαίνεται ότι ο κίνδυνος για το χωριό έχει περάσει.

Σημαντικό στοιχείο είναι ότι τελευταία στιγμή ο άνεμος που βοηθούσε τη φωτιά να προχωρήσει προς το χωριό, άλλαξε κατεύθυνση.

Oι δυνάμεις έχουν δημιουργήσει «τείχος» για να εμποδίσουν το μέτωπο, το οποίο βρίσκεται κοντά στον επαρχιακό δρόμο Βιλίων – Πόρτο Γερμενού, καίγοντας μια μεγάλη έκταση στο όρος Πατέρας και στο τρίγωνο Βίλια – Άγιος Γεώργιος – Άγιος Σωτήρας.

Νωρίτερα, όπως ανέφερε η πρώην δημοτική σύμβουλος Δήμητρα Κώνστα στο OPEN, η φωτιά βρίσκεται μόλις 500μ. Μακριά από τα πρώτα σπίτια στα Βίλια,  Η κ. Ξανθή Ρούση, δημοτική σύμβουλος στα Βίλια  σημείωσε  ότι η φωτιά έχει φτάσει σε απόσταση 100 μέτρων από τον περιφερειακό, ενώ ότι η πυρκαγιά είναι πλέον κοντά στα πρώτα σπίτια. «Οι κάτοικοι στα Βίλια είναι 4.000 και εκκένωση να γίνει που θα πάμε;», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, επιχειρούν 370 πυροσβέστες συμπεριλαμβανομένων εννέα (9) ομάδων πεζοπόρων τμημάτων, 130 οχήματα, συμπεριλαμβανομένου του ΜΕΤΠΕ καθώς και των δυνάμεων από την Πολωνία 143 πυροσβέστες με 46 οχήματα. Για την συνδρομή στον συντονισμό των δυνάμεων έχει διατεθεί το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ.

Συνδρομή παρέχουν, ο Στρατός με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 14 μηχανήματα έργου, εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και χωματουργικά μηχανήματα της Περιφέρειας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Τις πυροσβεστικές δυνάμεις συντονίζει ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης. Από αέρος συνδράμουν 8 ελικόπτερα και 3 αεροσκάφη μεταξύ αυτών και το Beriev.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Αποδομήθηκε, από το Τμήμα Ασφαλείας Νέας Ιωνίας σε συνεργασία με το Τμήμα Ασφαλείας Ηρακλείου, συμμορία τα μέλη της οποίας διέπρατταν ληστείες σε βάρος ανηλίκων...

ΕΛΛΑΔΑ

Σταθερή χαρακτηρίζεται η κατάσταση της υγείας του Τούρκου με κουρδικές ρίζες ( γεν.1996 ) μετά το χειρουργείο στο οποίο υπεβλήθη στο Γ.Ν. Γεννηματάς ύστερα...

ΕΛΛΑΔΑ

Ισόβια κάθειρξη είναι η ποινή που επιβλήθηκε στη Ρούλα Πισπιρίγκου για την απόπειρα ανθρωποκτονίας και την ανθρωποκτονία της κόρης της Τζωρτζίνας. Η απόφαση είναι...

ΕΛΛΑΔΑ

Την ενοχή του Ηλία Μίχου, όπως εισάγεται για τις βαρύτερες κατηγορίες στο κατηγορητήριο για στην υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης της 12χρονης στον Κολωνό, αποφάσισε το...