Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία Daniel: Απελπισία στα λασπόνερα – Οι συνέπειες και οι φόβοι για τη δημόσια υγεία μετά τις πλημμύρες – Η Ειρήνη Αγαπηδάκη στην ΕΡΤ

Ξεκίνησε η αγωνία για τις άμεσες και τις έμμεσες συνέπειες μετά την εικόνα της καταστροφής από το σαρωτικό πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel.

Πρώτον, η υγειονομική βόμβα: Νεκρά ζώα, σκουπίδια, καύσιμα και φυτοφάρμακα μέσα στα λιμνάζοντα νερά τα καθιστούν τοξικά και επικίνδυνα.

Δεύτερον, η διατροφική αλυσίδα: Η καταστροφή στις καλλιέργειες αναμένεται να επηρεάσει την επάρκεια σε οπωροκηπευτικά, σιτάρι, βαμβάκι, κρέας και γαλακτοκομικά, ενώ μπορεί να επηρεαστεί η ποιότητα των προϊόντων και η παραγωγικότητα στα εδάφη που έχουν πληγεί.

Τρίτον, τα έργα υποδομής: απαιτούνται πλέον άμεσες αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις, με έργα ορεινής υδρονομίας, με σεβασμό στη ροή των ποταμών.

Ανησυχία για την μόλυνση του νερού

«Είναι επικίνδυνο το νερό γιατί έχουν πνιγεί χιλιάδες ζώα, υπάρχουν τα φυτοφάρμακα, υπάρχουν λιπάσματα, υπήρχαν δεξαμενές με πετρέλαια. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι από τα νεκρά ζώα» τόνισε ο κ. Άκης Τσίντσας, αντιδήμαρχος Δήμου Παλαμά.

Από την πλευρά του ο Χρήστος Βενέτης, πρ. του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας, ανέφερε: «Τα λιμνάζοντα ύδατα είναι δυνατό να έχουν περιττώματα ζώων, είναι δυνατό να έχουν πτώματα ζώων, είναι δυνατό να περιέχουν χημικές ουσίες, οπότε θέλει μεγάλη προσοχή εάν έρθουμε σε επαφή με αυτά».

Την ίδια ώρα δεν είναι λίγες οι αναφορές για πολίτες που έχουν οδηγηθεί στο νοσοκομείο, ενώ από τους ιατρούς εξετάζεται εάν σχετίζονται με μολύνσεις από τις πλημμύρες. «Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο στη χθεσινή εφημερία, υπήρξαν 4 εισαγωγές με ελαφρές διάρροιες κυρίως ηλικιωμένων ατόμων, οι οποίες δεν έχουν συσχετιστεί, με μολυσμένο νερό ή μολυσμένα τρόφιμα» υπογράμμισε ο κ. Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος, πρ. του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας.

Αγώνας δρόμου να μαζευτούν τα νεκρά ζώα

Οι αρμόδιες αρχές έχουν ήδη ξεκινήσει την καταγραφή και περισυλλογή των νεκρών ζώων από τις πλημμυρισμένες περιοχές.

«Δεν υπάρχει κανένας λόγος να καθυστερήσει η ταφή. Η συλλογή, η μεταφορά, η ταφή και η καύση ζώων», ανέφερε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης.

Σε εξέλιξη βρίσκεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες και η διαδικασία επιδημιολογικής επιτήρησης, ενώ προγραμματίζονται και αεροψεκασμοί για τα κουνούπια, ώστε να αποφευχθούν μολύνσεις που μπορεί να μεταφέρουν από τα νεκρά ζώα.

Η Ειρήνη Αγαπηδάκη στην ΕΡΤ

Γίνεται επιδημιολογική επιτήρηση σε όλες τις πληγείσες περιοχές, τόνισε ε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, καλεσμένη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ .

Η ίδια ανέφερε ότι έχουν καταγραφεί «36 κρούσματα γαστρεντερίτιδας στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας και δυο περιπτώσεις χρειάστηκαν νοσηλεία. Τρία άτομα εμφάνισαν δερματικά εξανθήματα».

Ακόμα τόνισε ότι όποιος επιχειρεί στις πληγείσες, πρέπει να φοράει εξοπλισμό, ενώ υπογράμμισε ότι «Το νερό στο Βόλο δεν είναι πόσιμο, ούτε για προσωπική υγιεινή». Κάνουμε ελέγχους για την ποιότητα νερού στο Βόλο, ανέφερε η κ. Αγαπηδάκη.

Για τις επιθέσεις σε βάρος της από τον δήμαρχο Βόλου Αχιλλέα Μπέο, ξεκαθάρισε ότι «Άλλο οι επιθέσεις εναντίον μου και άλλο η προστασία της ανθρώπινης υγείας».

Τέλος συνιστά μεγάλη προσοχή σε όσους έρχονται σε επαφή με τα νερά. «Το νερό από τις πλημμύρες έχει μέσα νεκρά ζώα, και χρειάζεται αυξημένη προσοχή, αποτελεί εστία μόλυνσης» είπε. Όσο για το αν υπάρχει άμεσος κίνδυνος επιδημίας ξεκαθάρισε: «Δεν βλεπω λόγω πανικού ούτε εφησυχασμού».

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΕΘΝΗ

Στα ύψη είναι η τιμή του ελαιόλαδου στην Ισπανία με αποτέλεσμα τα περισσότερα σούπερ μάρκετ να βάζουν πλέον αντικλεπτικά συστήματα. Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια...

ΔΙΕΘΝΗ

Κινέζοι ερευνητές ανακάλυψαν έναν νέο ιό στον ωκεάνιο πυθμένα του βαθύτερου σημείου της γης. Το παθογόνο βρέθηκε σε ιζήματα πέντε μίλια κάτω από τη...

ΕΛΛΑΔΑ

Στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, σε Δυτική Αττική, Κορωπί, Πόρτο Ράφτη, Κορινθία, Αχαΐα, Ιωάννινα, Θεσσαλονίκη και σε περιοχές της Στερεάς Ελλάδας, της Δυτικής Ελλάδας...

ΔΙΕΘΝΗ

Από το 2024, το αεροδρόμιο Changi της Σιγκαπούρης θα είναι το πρώτο που θα επιτρέπει στους επιβάτες να αναχωρούν χωρίς διαβατήριο, χρησιμοποιώντας μόνο βιομετρικά...