Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλία: Καρέ – καρέ οι επιχειρήσεις αποκομιδής νεκρών ζώων — Με ειδικές στολές και τήρηση των πρωτοκόλλων τα συνεργεία (φωτογραφίες)

Με πλήρη εξοπλισμό και με βάση τις αυστηρές υγειονομικές διατάξεις συνεχίζεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς η αποκομιδή των νεκρών ζώων από τα χωριά της Θεσσαλίας που επλήγησαν από την πρωτοφανή κακοκαιρία Daniel.

Η εντολή που έχει δοθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες από την κυβέρνηση, είναι πως η διαφύλαξη της δημόσιας υγείας ήταν και παραμένει η πρώτιστη προτεραιότητα, παράλληλα με τις δράσεις που εξελίσσονται για την όσο το δυνατόν ταχύτερη αποκατάσταση της κανονικότητας στις πληγείσες περιοχές.

Με τις ειδικές προστατευτικές στολές που προβλέπονται από τα υγειονομικά πρωτόκολλα, τα συνεργεία που έχουν επιφορτιστεί να φέρουν εις πέρας αυτή τη δύσκολη διαδικασία ακολουθούν τον προγραμματισμό που κάνουν από κοινού η κτηνιατρική υπηρεσία της Περιφέρειας Θεσσαλίας, τα στελέχη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και οι άλλες αρμόδιες υπηρεσίες.

Μεγάλη λύση στο πρόβλημα έδωσε η λειτουργία της μονάδας στη ΒΙΠΕ της Λάρισας, η οποία έχει τη δυνατότητα διαχείρισης 250 τόνων στο 12ωρο, που σημαίνει 10.000 νεκρά ζώα θα οδηγούνται στην καύση.

Η συγκεκριμένη μονάδα άνοιξε χθες το μεσημέρι, καθώς μέχρι τότε το ύψος των νερών στην περιοχή είχε καταστήσει αδύνατη την πρόσβαση, χάρη στη στενή συνεργασία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, της Περιφέρειας Θεσσαλίας, της Πυροσβεστικής και της ΕΜΑΚ.

Στην προσπάθεια αποκομιδής των νεκρών ζώων, από σήμερα συμβάλλουν στην περιοχή του Παλαμά και 40 στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης καλεί και τους Δήμους της περιοχής να συμμετέχουν στην προσπάθεια.

Σε ό,τι αφορά τον αριθμό των νεκρών ζώων μέχρι σήμερα το μεσημέρι, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΛΓΑ, η κατάσταση είχε ως εξής για δηλωθείσες απώλειες ζωικού κεφαλαίου:

  • Αιγοπρόβατα: 61.786
  • Βοοειδή: 5.306
  • Χοιρινά: 19.355
  • Πτηνά: 123.810

Ωστόσο παραμένει σε πολλές οργανωμένες κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, ακόμα και σήμερα η δυσκολία προσέγγισης γεγονός που δημιουργεί πρόβλημα στη συλλογή και διαχείριση των νεκρών ζώων. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, τα ειδικά συνεργεία μέχρι το μεσημέρι είχαν συλλέξει και διαχειριστεί:

  • Για τα αιγοπρόβατα, 27.436 νεκρά ζώα
  • Για τα χοιρινά, 10.103 νεκρά ζώα
  • Για τα βοοειδή, 44 νεκρά ζώα
  • Για τα πτηνά, 25.400 νεκρά ζώα

Παράλληλα, μετά την ενεργοποίηση χθες, του κέντρου επικοινωνίας του ΕΛΓΑ για τους πληττόμενους γεωργούς και κτηνοτρόφους, τετραπλασιάστηκαν οι δηλώσεις για τις ζημιές στη φυτική παραγωγή και από 300 που ήταν χθες το μεσημέρι, ξεπέρασαν σήμερα τις 1.250, ενώ οι δηλώσεις για τις απώλειες σε ζωική παραγωγή ξεπέρασαν τις 1.500.

Τα τηλέφωνα επικοινωνίας του κέντρου εξυπηρέτησης του ΕΛΓΑ: 2410 23 19 38, 2410 23 19 29, από τις 8:00 το πρωί έως τις 20:00 το βράδυ καθημερινά.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

  1. Fast Ferries έκπτωση 30% για τους επιβάτες και 20% για τα Ι.Χ. οχήματα και τις μηχανές τους (21.06.2024 – 02.07.2024), 2. ΑΤΤΙCA...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Ο δρόμος των Δυτικών Βαλκανίων είναι μονόδρομος προς την Ευρώπη και αυτό θα συνεχίσουμε να προασπίζουμε» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, σε δήλωσή...

ΕΛΛΑΔΑ

Μάχες με επικίνδυνες πυρκαγιές σε όλη τη χώρα δίνουν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής, ενώ μόνο το τελευταίο 24ωρο εκδηλώθηκαν 64 πυρκαγιές, σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση. Ο...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Για τις εξελίξει στο ΠΑΣΟΚ μίλησε στην εκπομπή Newsroom και τους δημοσιογράφους Γιώργο Σιαδήμα και Στέλλα Παπαμιχαήλ το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος...