Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Πλημμύρες – Π. Καρύδης: «Καμπανάκι» για τα κτίρια – «Ας εγκαταλείψουμε τη νοοτροπία του μπαλώματος» για την ανοικοδόμηση

Ο καθηγητής Αντισεισμικών Κατασκευών του ΕΜΠ, Παναγιώτης Καρύδης μίλησε στην ΕΡΤ για τις καταστροφές στον Θεσσαλικό κάμπο μετά την κακοκαιρία Daniel, επισημαίνοντας πως είναι αφορμή να «ανοικοδομηθούν» σωστά όσα χάθηκαν.

«Για το αποτέλεσμα ευθύνονται πολλά. Δεν είναι μόνον η κακοκαιρία. Εντάξει, είναι η φόρτιση που υπερέβη σε πολλές περιπτώσεις τα φορτία σχεδιασμού. Μπορεί να είναι και κακοτεχνίες, μπορεί να ναι να μην ελήφθησαν όλα τα στοιχεία υπόψη, τα περιβαλλοντικά κατασκευαστικά προβλήματα δηλαδή. Μπορεί να έφτιαξε ένα έργο, αλλά δίπλα να μην κοιτάξεις τι γίνεται αν ολισθαίνει ο δρόμος, αν έχει προβλήματα κλπ», είπε αρχικά.

Για τα προβλήματα στις γέφυρες τόνισε πως: «Δυστυχώς είναι λογικό. Διότι οι γέφυρες είναι σχεδιασμένες να φέρουν φορτία κατακόρυφα, δηλαδή να περνάει ο κόσμος φορτηγά και τρένα ακόμα, αντέχουν. Και μάλιστα θα έλεγα, ότι και αν υπερβούμε τα κατακόρυφα φορτία σημαντικά, δεν θα πέσει η γέφυρα διότι υπάρχουν οι συντελεστές ασφαλείας. Άρα από κατακόρυφη φόρτιση γι΄αυτό που είναι φτιαγμένη η γέφυρα και μελετημένη σύμφωνα με τον νόμο και την τεχνολογία, αντέχει εκεί που δεν αντέχει και δεν έχει ληφθεί υπόψη. Δικαίως είναι τα πλάγια φορτία, δηλαδή αυτά που κατεβάζει το ρέμα. Αυτό εδώ που βλέπουμε είναι υπόσκαφα θεμελίων.

Δεν μιλάμε για την υπερχείλιση μόνο, αλλά έχει και το νερό. Εκείνο που δεν αντέχει είναι να μπει ένας φραγμός, δηλαδή ένα τείχος κάτω από τη γέφυρα, από όλα τα φερτά υλικά, από κλαριά, από κορμούς δέντρων. Εγώ είδα ακόμα και αυτοκίνητα να έχουν φρακάρει τη δίοδο του νερού, πράγμα που συγκεντρώνεται το νερό πάνω στα ανάντη. Δηλαδή από εκεί που έρχεται ανεβαίνει η στάθμη του νερού, ανεβαίνει, ανεβαίνει, ανεβαίνει και δημιουργεί πλάγια ώθηση μεγάλη, τεράστια, για την οποία δεν είναι σχεδιασμένη και φεύγει»
, τόνισε.

«Εγώ θεωρώ πέραν αυτού του προβλήματος που σας είπα για την υπόσκαψη θεμελίων. Θεωρώ ότι το σπίτι το ίδιο είναι ακατάλληλο και ενδεχομένως θα μπορούσα να πω επικίνδυνο και από υγειονομικής και από στατικής πλευράς υγειονομικής. Γιατί. Διότι το σπίτι μέσα έχει κενά. Δηλαδή η τοιχοποιία, η δομή δεν είναι συμπαγής, έχει κενά. Παραδείγματος χάρη, τα τούβλα έχουν τρύπες, οι πέτρες στο μέσον έχουν το κενό, το γνωστό τα πατώματα, οι οροφές. Όλα αυτά κρύβουν μέσα ζωύφια, έντομα, μικρόβια, πράγμα που είναι εξαιρετικά δύσκολο να απομακρυνθούν. Να καθαριστεί. Πώς θα καθαριστεί η μάζα του τοίχου. Αυτό είναι ένα θέμα, ανέφερε.

Παράλληλα μίλησε για τη στατικότητα των κτιρίων. «Το δεύτερο είναι ότι πολλά από αυτά τα κτίρια που βλέπουμε, η δομή τους, οι τοιχοποιίες τους, έχουν φτιαχτεί μέσα με σημαντικό ποσοστό αργίλου. Η άργιλος όπως ξέρουμε, όταν είναι ξερή, στεγνή, είναι ένα σημαντικό υλικό το οποίο προσφέρει – ακόμη και σε σεισμό – κάποια προστασία. Δηλαδή συνδέονται οι πέτρες, τα τούβλα μεταξύ τους. Όταν όμως βραχεί, γίνεται ολισθηρή, γλιστράει, είναι επικίνδυνο και για να στεγνώσει αυτό το πράγμα χρειάζεται πάρα πολύ καιρό. Δεν στεγνώνει εύκολα. Δηλαδή για να στεγνώσει αυτό το αργιλικά υλικό που υπάρχει στην περιοχή θέλει πολύ καιρό. Θα υπάρξουν καθιζήσεις, παραμορφώσεις δηλαδή μην το κοιτάμε πώς είναι σήμερα».

Η πρότασή του από εδώ και στο εξής είναι, όπως τόνισε: «O πολεοδομικός αναδασμός δηλαδή για να συγκρατήσουμε τον κόσμο στην περιοχή και να μη φύγει, καλό είναι να μεταφερθούν σε γειτονικές περιοχές, οι οποίες μετά από κατάλληλες μελέτες, γεωλογικές, πολεοδομικές, χωροταξικές κλπ, να επιλεγούν έτσι ώστε να κατασκευαστούν πάλι σύγχρονα νέα κτίρια, ενδεχομένως και πάνω σε πυλωτές αν θέλετε».

Όσο για διαδικασία να ξαναχτιστούν κάποιες υποδομές και να μην υπάρξουν πρόβλημα αργότερα, ο κ. Καρύδης ανέφερε: «Ας εγκαταλείψουμε τη νοοτροπία μας στο μπάλωμα. Να ξαναγυρίσουμε πάλι στα ίδια και τα ίδια, τα οποία τρεις και τέσσερις φορές έχουν πλημμυρίσει τα ίδια, οι ίδιες περιοχές. Καλό είναι αυτή η καταστροφή, η τεράστια καταστροφή, να τη μετατρέψουμε σε μία ευκαιρία για ένα καλό σχεδιασμό, για ένα προγραμματισμό, για μια σωστή ανάπτυξη.

Πρόσθεσε ότι: «Άλλο τα τεχνικά έργα, τα οποία είναι συγκεκριμένα σε συγκεκριμένες θέσεις και καλούνται να αντιμετωπίσουν ορισμένες συγκεκριμένες φορτίσεις και καταστάσεις και άλλο είναι. Οι οικισμοί είναι δύο διαφορετικά. Πράγματα. Εγώ μιλούσα για τους οικισμούς, για τα σπίτια, αυτά είναι τζάμπα, δηλαδή λεφτά, τα οποία θεωρώ ότι θα πεταχτούν, χωρίς σκοπό. Και είναι κρίμα και για την ανάπτυξη τη μελλοντική και για την ευκαιρία που σας είπα προηγουμένως, ότι μας δίνετε κάτι το οποίο είναι από τη μια μεριά η καταστροφή, από την άλλη σου δίνεται η ευκαιρία. Ξέρετε, μετά από σεισμούς το λέω αυτό, πάρα πολλές χώρες η Ιαπωνία ας πούμε, στον σεισμό του 23 που είχαμε εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς, κατόρθωσε να φύγουν τα παλιά τα σπίτια, τα οποία ήταν μισογκρεμισμένα ή είχαν πάθει βλάβες και έφτιαξαν το νέο Τόκιο».

www.ertnews.gr

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Συνολικά 10.247 κλήσεις έχει λάβει στην Περιφέρεια Θεσσαλίας το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος από την Τρίτη, 5 Σεπτεμβρίου έως σήμερα στις 7 το πρωί....

ΔΙΕΘΝΗ

Η Πολωνία ανακοίνωσε την Τετάρτη (20/9), το βράδυ ότι δεν θα προσφέρει πλέον όπλα στο Κίεβο, μια δήλωση ενδεικτική της όξυνσης της έντασης μεταξύ...

ΔΙΕΘΝΗ

Επιζήμια  για τους Καταναλωτές θα είναι η αναβολή της πολιτικής  των «πράσινων  στόχων» του Ρίσι Σουνάκ από το 2030 στο 2035 σχολιάζουν τα βρετανικά...

ΕΛΛΑΔΑ

Ένα παιδί που έχει βιώσει το φόβο που προκαλεί μια μεγάλη φυσική καταστροφή και στη συνέχεια βρίσκεται αντιμέτωπο με δυσάρεστες αλλαγές που προκαλεί η...