Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός: Πώς θα ανοίξουν τα σχολεία, τι θα συμβεί σε σούπερ μάρκετ, λιανεμπόριο και εργασιακούς χώρους

Οι προκλήσεις στο πεδίο της πανδημίας είναι πολλαπλές και μέσα στον Σεπτέμβριο αναμένεται η κορύφωση των κρουσμάτων, ενώ το σύστημα Υγείας θα πιεστεί περαιτέρω.

Ειδικοί και κυβέρνηση είναι εν αναμονή του «αποτυπώματος» του Δεκαπενταύγουστου αλλά και της πειθαρχίας σε μέτρα και εμβολιασμό που θα καταγραφεί μετά τη μεγάλη επιστροφή από τις διακοπές. Παράλληλα, διαμορφώνεται ο «οδικός χάρτης» των δραστηριοτήτων από τον Σεπτέμβριο, ποια μέτρα δηλαδή θα ισχύουν για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους.

Οπως όλα δείχνουν, κλειστοί χώροι που σχετίζονται με τη διασκέδαση (εστίαση, χώροι ψυχαγωγίας, θέατρα, κινηματογράφοι) θα έχουν ένα παρόμοιο σε σχέση με σήμερα -εάν όχι αυστηρότερο όσον αφορά στην πληρότητα- πλαίσιο λειτουργώντας ως αμιγείς, δηλαδή αποκλειστικά για εμβολιασμένους. Τα σχολεία και τα πανεπιστήμια έχει ανακοινωθεί ότι θα ανοίξουν με διπλό μοριακό ή rapid test των ανεμβολίαστων εκπαιδευτικών και φοιτητών και διπλό self test για τους μαθητές. Δύο φορές τεστ την εβδομάδα είναι το σενάριο που προκρίνεται και για τους εργασιακούς χώρους, ενώ σούπερ μάρκετ και καταστήματα λιανικής «σηκώνουν» συζήτηση.

Οπως έγινε γνωστό από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γιάννη Οικονόμου, μέσα στην εβδομάδα που ξεκινάει αύριο θα υπάρξουν ανακοινώσεις από την πλευρά της κυβέρνησης για το συνολικό πλαίσιο διαχείρισης της πανδημίας από το φθινόπωρο και μετά. Μέχρι και την Παρασκευή δεν είχαν διαμορφωθεί οι εισηγήσεις από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, παρ’ όλα αυτά, όπως επισημαίνουν μέλη της, δεν θεωρείται πολύ πιθανό να χαλαρώσει το υπάρχον πλέγμα μέτρων, αντίθετα, θα αυστηροποιηθεί υπό τη σκιά της μετάλλαξης «Δέλτα», που γίνεται κυρίαρχη και… σαρώνει.

» ΣΧΟΛΕΙΑ

Ηδη από το υπουργείο Παιδείας έχουν ανακοινωθεί οι επιλογές για εκπαιδευτικό προσωπικό και μαθητές. Οι εκπαιδευτικοί οφείλουν να προσέρχονται στα σχολεία με πιστοποιητικό εμβολιασμού, βεβαίωση νόσησης τελευταίου εξαμήνου ή βεβαίωση αρνητικού εργαστηριακού τεστ, το οποίο θα πρέπει να πραγματοποιείται δύο φορές την εβδομάδα με ευθύνη του εργαζομένου. Οι ίδιες προϋποθέσεις θα ισχύσουν και για το εκπαιδευτικό προσωπικό και τους φοιτητές στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.

Οι μαθητές θα προσέρχονται στη σχολική μονάδα με πιστοποιητικό εμβολιασμού (για τους μαθητές 12 ετών και άνω) ή βεβαίωση νόσησης τελευταίου εξαμήνου ή δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού τεστ (self test), το οποίο θα πραγματοποιείται, επίσης, δύο φορές την εβδομάδα. Τα υγειονομικά πρωτόκολλα λειτουργίας των σχολείων θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες, θεωρείται, βέβαια, δεδομένη η υποχρεωτική χρήση της μάσκας από όλους.

» ΕΡΓΑΣΙΑΚΟΙ ΧΩΡΟΙ, ΕΣΤΙΑΣΗ, ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ, ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ

Ο πυρήνας των αποφάσεων έχει να κάνει με το γεγονός ότι το εμβόλιο είναι διαθέσιμο, συνεπώς όποιος δεν επιθυμεί να εμβολιαστεί πρέπει να υποβάλλεται σε τακτικά τεστ με δική του επιβάρυνση, εκτός από τον πληθυσμό που δεν έχει ενταχθεί στο εμβολιαστικό πρόγραμμα -τα μικρά παιδιά- και θα λαμβάνει δωρεάν τα self tests.

Ετσι, ο υποχρεωτικός έλεγχος με δύο μοριακά ή rapid tests την εβδομάδα που θα ισχύσει για τους εκπαιδευτικούς εξετάζεται να επεκταθεί και σε άλλους κλάδους εργαζομένων. Tο «σκληρό» αυτό σενάριο θα αποτελέσει ένα πιο ισχυρό κίνητρο για να εμβολιαστούν όσοι περισσότεροι πολίτες. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα το διπλό τεστ την εβδομάδα (με τη διαφορά ότι πρόκειται για ένα μοριακό ή rapid και ένα self test) είναι υποχρεωτικό για υπαλλήλους σε εστίαση, τουρισμό και πληρώματα πλοίων.

Ταυτόχρονα με την προσπάθεια συνεχούς ελέγχου των εργαζομένων, σε εστίαση και ψυχαγωγία οι κλειστοί χώροι, όπως όλα δείχνουν, θα διατηρηθούν ως αμιγείς και θα δέχονται μόνο εμβολιασμένους με επίδειξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού τους ή πιστοποιητικού νόσησης. Το θέμα της πληρότητας στους εσωτερικούς χώρους είναι κάτι που απασχολεί τους ειδικούς, καθώς η μετάλλαξη «Δέλτα» αγγίζει και εμβολιασμένους, με τα εμβόλια να είναι λιγότερο δραστικά στην πρόληψη λοίμωξης για το συγκεκριμένο μεταλλαγμένο στέλεχος – παραμένουν, όμως, εξαιρετικά αποτελεσματικά για σοβαρή νόσηση και θάνατο. Ετσι, δεν αποκλείεται οι ειδικοί να εισηγηθούν αυστηρότερο πρωτόκολλο όσον αφορά στη χωρητικότητα σε σχέση με αυτό που ισχύει σήμερα.

Πρόσβαση μόνο σε εμβολιασμένους ή όσους έχουν πιστοποιητικό νόσησης είναι το επικρατέστερο σενάριο και για κλειστά θέατρα και κλειστούς κινηματογράφους. Αντίστοιχα, θεωρείται δεδομένο ότι σε κέντρα νυχτερινής διασκέδασης την πόρτα θα περνούν όσοι έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης.

Ειδικό σχέδιο θα καταρτιστεί για τους αθλητικούς χώρους, αν και τα γήπεδα ενδέχεται να μην ξεφύγουν από την απαγόρευση εισόδου για ανεμβολίαστους. Αυτήν την πρόθεση, άλλωστε, έχουν δείξει οι ίδιες οι ομάδες. Υπενθυμίζεται ότι η ΠΑΕ Ολυμπιακός έχει ήδη ανακοινώσει ότι η είσοδος στα γήπεδα επιτρέπεται μόνο για εμβολιασμένους ή αναρρώσαντες.

Σημειώνεται ότι τα αναλυτικά μέτρα που θα ανακοινωθούν δεν αποκλείεται να περιλαμβάνουν την επαναφορά καθολικής χρήσης της μάσκας και σε όλους τους εξωτερικούς χώρους, ενώ αδιαπραγμάτευτη θεωρείται η χρήση της σε εσωτερικούς χώρους για όλους.

» ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ, ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ

Οι συζητήσεις είναι έντονες για τις δύο αυτές κατηγορίες δραστηριοτήτων και ο τρόπος λειτουργίας τους απασχολεί ειδικούς και κυβέρνηση. Υπάρχουν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες εξετάζεται το σενάριο ακόμη και «μπλόκου» ανεμβολίαστων σε καταστήματα λιανικής και δυνατότητα να πραγματοποιούν τις αγορές τους με εναλλακτικούς τρόπους (για παράδειγμα με το… δοκιμασμένο click away), πρόκειται όμως για ένα ιδιαίτερα σκληρό μέτρο που στην πράξη μπορεί να είναι μη εφαρμόσιμο.

Στα σούπερ μάρκετ δεν θα υπάρξουν, κατά πάσα πιθανότητα, ειδικά μέτρα για μη εμβολιασμένους, καθώς πρόκειται για αγορά ειδών πρώτης ανάγκης. Δεν αποκλείεται όμως να σκληρύνουν τα πρωτόκολλα γύρω από τη χωρητικότητα και τις αποστάσεις, ακόμη και να υπάρξει ισχυρή σύσταση για διπλή μάσκα μέσα στα σούπερ μάρκετ. Το ίδιο θεωρείται πιθανό και για τα καταστήματα λιανικής.

Η επιστροφή των αδειούχων φέρνει (;) νέα έξαρση κρουσμάτων

Μια σταθερή -σε υψηλά επίπεδα- πορεία της πανδημίας προβλέπεται για τις αμέσως επόμενες ημέρες, με τους ειδικούς να περιμένουν τυχόν νέα έξαρση δέκα ημέρες μετά τη μαζική επιστροφή από τις διακοπές. Η επιτάχυνση του ρυθμού της επιχείρησης «Ελευθερία» και η τήρηση των μέτρων (απομόνωση για λίγες ημέρες από την οικογένεια, τακτικά self tests) θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό τους επιδημιολογικούς δείκτες.

«Βρισκόμαστε σε μια περίοδο αυξητική, όχι πάρα πολύ αυξητική, μπορεί να είναι η απαρχή της κορύφωσης. Εξαρτάται πολύ από το τι θα δείξει το «αποτύπωμα» του Δεκαπενταύγουστου. Ελπίζω αυτή η μικρή εκτροπή που είδαμε μετά τις 10 Αυγούστου να είναι μια εκτροπή τύπου Πάσχα, δηλαδή πρόσκαιρη, και να επανέλθουμε στα επίπεδα που ήμασταν στις 20 Ιουλίου», επισημαίνει στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η κορύφωση αναμένεται αρχές Σεπτεμβρίου θα είναι αργή και οι δείκτες θα πέσουν, εφόσον αυξηθούν οι εμβολιασμοί και τηρηθούν αυστηρά μέτρα προστασίας μετά την επιστροφή από τους καλοκαιρινούς προορισμούς.

Η πίεση που δέχεται το ΕΣΥ έχει μια ανοδική πορεία -ο μέσος όρος εισαγωγών την εβδομάδα που πέρασε ήταν 251, έναντι 166 που ήταν πριν από τέσσερις εβδομάδες-, δεν έχει, ωστόσο, καμία σχέση αναφορικά με ό,τι θα συνέβαινε εάν δεν υπήρχαν τα εμβόλια. «Πραγματικά, εάν δεν υπήρχαν οι εμβολιασμοί, θα είχαμε επανέλθει σε επίπεδα Απριλίου. Τώρα με παρόμοιο αριθμό κρουσμάτων οι νοσηλευόμενοι είναι το 1/4 σε σχέση με το προηγούμενο κύμα και οι διασωληνωμένοι το 1/3», τονίζει ο κ. Τζανάκης.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

«Είμαστε όλοι σε ετοιμότητα για την επικείμενη κακοκαιρία» δήλωσε στο ΕΡΤNews ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, ενώ τόνισε προτεραιότητα είναι...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε το πρωί το λιμάνι της Μυτιλήνης, όπου έχει τεθεί σε πιλοτική εφαρμογή από τα τέλη Μαρτίου η χορήγηση visa...

ΕΛΛΑΔΑ

Το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε χθες, αναβαθμίζεται σε Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων. Βαρομετρικό χαμηλό συνοδευόμενο από μέτωπα προβλέπεται να προκαλέσει επιδείνωση...

ΕΛΛΑΔΑ

Στη Θεσσαλία μεταβαίνει για προληπτικούς λόγους ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, ενόψει των έντονων καιρικών φαινομένων που αναμένεται να πλήξουν...