Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός: Γεμίζουν οι ΜΕΘ, ποιες περιοχές κινδυνεύουν με μίνι lockdown

Στο 68% ανέρχεται η πληρότητα των κλινών ΜΕΘ Covid στα νοσοκομεία όλης της χώρας σύμφωνα με την πρόεδρο της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και τον Γιώργο Αυτιά, η κ. Παγώνη χτύπησε «καμπανάκι» ειδικά για την Κρήτη όπου το 79,2 των κλινών ΜΕΘ Covid είναι κατειλημμένες και πρέπει να ενισχυθεί γιατί δεν έχει πολλά κρεβάτια. Στην Αττική η πληρότητα φτάνει το 67% και στη Θεσσαλονίκη στο 71%.

«Έχουμε πρόβλημα, υπάρχει αύξηση των παραμέτρων όλων και πρέπει να το δούμε αυτό σιγά –σιγά», τόνισε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ.

Στην ίδια εκπομπή μιλώντας ειδικά για το νοσοκομείο Παπανικολάου στη Θεσσαλονίκη, ο Νίκος Καπραβέλος εξήγησε ότι στη δική του μονάδα η εφημερία ξεκινά σήμερα με γεμάτες και τις 12 κλίνες της. Το νοσοκομείο διαθέτει συνολικά 20 κλίνες Covid εκ των οποίων οι 18 είναι γεμάτες, ποσοστό δηλαδή πάνω από 90%. «Έχουμε αφήσει 10 κλίνες για τα υπόλοιπα νοσήματα, κι εκεί είναι μεγάλη η πληρότητα», τόνισε ο κ. Καπραβέλος.

Χαρακτήρισε πρωτοφανή την πίεση που δέχεται σε περίοδο καλοκαιριού το νοσοκομείο και προειδοποίησε ότι «τα δύσκολα είναι μπροστά μας». Προειδοποίησε ότι έως τις 20 Σεπτέμβρη οπότε αλλάζει ο καιρός πρέπει να σταματήσει η διάδοση του ιού.

«Η μάχη δίνεται έξω: Με απλή μάσκα, με προφύλαξη, με επιτάχυνση εμβολιασμών, με τρίτη δόση όπου χρειάζεται, να πετύχουμε ένα συνολικό καθολικό τείχος ανοσίας για να εμποδίσουμε τον ιό να κάνει τη ζημιά», τόνισε ο κ. Καπραβέλος.

Υψηλό φορτίο σε Αχαΐα, Ηλεία, Μεσσηνία

Ο ΕΟΔΥ χθες ανακοίνωσε 3.076 νέα κρούσματα, από τα οποία τα 674 εντοπίζονται στην Αττική και τα 323 στη Θεσσαλονίκη. O δείκτης θετικότητας διαμορφώνεται λίγο χαμηλότερα, στο 2,72%, ενώ πτωτικός εμφανίστηκε και ο αριθμός θανάτων – 22 νέοι θάνατοι σε ένα 24ωρο. Οι διασωληνωμένοι ασθενείς ανέρχονταν έως χθες σε 337.

Αχαΐα, Ηλεία και Μεσσηνία εξακολουθούν να έχουν υψηλό επιδημιολογικό φορτίο, με την πρώτη να καταγράφει χθες 140 νέα περιστατικά κορονοϊού. Στην Αιτωλοακαρνανία εντοπίστηκαν χθες 60 νέα κρούσματα, στην Καβάλα 66 ενώ στη Λάρισα 65.

Το υπουργείο Υγείας, στο πλαίσιο της επιστροφής των πολιτών από τις διακοπές και της ισχυρής σύστασης για τη διενέργεια αυτοδιαγνωστικών ελέγχων (self test), ανακοίνωσε χθες την περαιτέρω δωρεάν διάθεση δύο τεστ από τα φαρμακεία της χώρας, από τη Δευτέρα 30 Αυγούστου έως και τη Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου, στις παρακάτω ομάδες πολιτών:

  • Μη εμβολιασμένοι εργαζόμενοι δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
  • Μη εμβολιασμένα άτομα, ηλικίας 5-17 ετών (η παραλαβή θα γίνεται από τον γονέα ή κηδεμόνα με τον ΑΜΚΑ του δικαιούχου παιδιού).
  • Μη εμβολιασμένα άτομα 18-30 ετών, εφόσον διαθέτουν ΑΜΚΑ ή ΠΑΥΠΑΑ ή ΠΑΜΚΑ.

Το αποτέλεσμα θα δηλώνεται στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr και θα εκδίδεται βεβαίωση για όποια χρήση.

Στο μεταξύ, την ώρα που τα μέτρα του μίνι lockdown φαίνεται να αποδίδουν όπου έχουν εφαρμοστεί έρχεται η ώρα άλλων οκτώ περιοχών των οποίων η επιδημιολογική εικόνα έχει επιδεινωθεί.

Η Αχαΐα κατέγραψε 140 κρούσματα την Παρασκευή, η Ηλεία 97, η Εύβοια και η Κοζάνη από 70, ο Έβρος 67, η Καβάλα 66, η Λάρισα 65 και η Αιτωλοακαρνανία 60.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Αποφασισμένος να ενισχύσει τις προσπάθειες για σύσταση Διεπαγγελματικής Γραβιέρας Κρήτης – ΠΟΠ, των φορέων που θέλουν να προχωρήσουν στη δημιουργία της, δήλωσε ο υπουργός...

ΕΛΛΑΔΑ

Ο Κώστας, παιδικός φίλος του Μανώλη που μεγάλωσαν μαζί στην ίδια γειτονιά, συγκινεί μιλώντας στην κάμερα της εκπομπής. Περιγράφει τον φίλο του ως έναν...

ΕΛΛΑΔΑ

«Ο Νικόλαος και η Πριγκίπισσα Τατιάνα μετά από δεκατέσσερα χρόνια κοινής ζωής αποφάσισαν να προχωρήσουν στη λύση του γάμου τους» αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση...

ΕΛΛΑΔΑ

Το βίντεο που δημοσιοποιήθηκε από το MEGA, δείχνει την αποτρόπαια πράξη ενός 7χρονου, που χτύπησε ένα 8χρονο παιδί μπροστά στα μάτια των άλλων δύο...