Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Αεροδρόμιο Καμπούλ: Τέλος στις βρετανικές επιχειρήσεις απομάκρυνσης Αφγανών – Αναχώρησε η τελευταία πτήση

Aναχώρησε από το αεροδρόμιο της Καμπούλ και η τελευταία βρετανική πτήση που είχε ως αποστολή την απομάκρυνση Αφγανών πολιτών από την πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, επιβεβαίωσε το απόγευμα του Σαββάτου το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας, τερματίζοντας μια χαοτική διαδικασία, κατά την οποία περίπου 14.000 άτομα αποχώρησαν από τη χώρα σε λιγότερο από δύο εβδομάδες.

Όπως τονίζει ο Guardian, οποιεσδήποτε περαιτέρω πτήσεις υπό την βρετανική αιγίδα θα μεταφέρουν μόνο προσωπικό των βρετανικών διπλωματικών και στρατιωτικών υπηρεσιών. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Βρετανός πρέσβης στο Αφγανιστάν, «είχε έρθει η ώρα να κλείσουμε αυτή τη φάση» της επιχείρησης εκκένωσης.

Με ανάρτησή του στο Twitter o πρέσβης, ο οποίος παρέμεινε στο Αφγανιστάν καθοδηγώντας όσους έπρεπε να αναχωρήσουν από τη χώρα, «η ομάδα μας εδώ δούλεψε μέχρι και την τελευταία στιγμή, προκειμένου να απομακρύνει Βρετανούς, Αφγανούς και όσους άλλους βρίσκονταν σε κίνδυνο».

Χθες, Παρασκευή, μεταξύ άλλων, και η Γαλλία ανακοίνωσε ότι ολοκλήρωσε τις αεροπορικές επιχειρήσεις της απεγκλωβισμού πολιτών που απειλούνταν από τους Ταλιμπάν, από την Καμπούλ στο Παρίσι, προσθέτοντας ότι η γαλλική κυβέρνηση θα διατηρήσει επαφές με τους Ταλιμπάν για να διασφαλίσει ότι οι άνθρωποι που διατρέχουν κίνδυνο θα μπορούν να φύγουν από τη χώρα.

Το ένα μετά το άλλο όλα τα κράτη, ολοκληρώνουν τις επιχειρήσεις, με την αγωνία για όσους μένουν πίσω να μεγαλώνει.

Φόβοι για νέες επιθέσεις, ενώ η κλεψύδρα αδειάζει

Την ίδια ώρα, συναγερμός έχει σημάνει στις υπηρεσίες ασφαλείας των Ηνωμένων Πολιτειών, εν μέσω φόβων για νέα τρομοκρατικά χτυπήματα από το Ισλαμικό Κράτος στην Καμπούλ, λίγα 24ωρα πριν την ολοκλήρωση των επιχειρήσεων απεγκλωβισμού την ερχόμενη Τρίτη, 31η Αυγούστου.
Η αμερικανική πρεσβεία στην Καμπούλ ζήτησε την Παρασκευή από Αμερικανούς υπηκόους να φύγουν «αμέσως» από την περιοχή γύρω από το αεροδρόμιο της αφγανικής πρωτεύουσας σε ένα προειδοποιητικό μήνυμα ασφαλείας, την επομένη της πολύνεκρης επίθεσης. Μια ημέρα πριν την επίθεση της Πέμπτης, είχε εκδοθεί παρόμοια προειδοποίηση.

Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ εξαπέλυσαν επιδρομή με drone εναντίον ενός σχεδιαστή επιθέσεων του Ισλαμικού Κράτους, όπως γνωστοποίησε σήμερα ο αμερικανικός στρατός.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, δεσμεύτηκε την Πέμπτη ότι η Ουάσιγκτον θα καταδιώξει τους υπεύθυνους της τρομοκρατικής επίθεσης και είπε ότι έδωσε εντολή στο Πεντάγωνο να καταρτίσει σχέδια για να πλήξει τους δράστες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Για μία ακόμη φορά η αφρικανική σκόνη «έπνιξε» τη νότια και κεντρική Ελλάδα με το ευρωπαϊκό σύστημα Κοπέρνικος να το μετρά ως ένα από...

ΕΛΛΑΔΑ

Η ΗΔΙΚΑ ΑΕ ενημερώνει ότι την Κυριακή 31 Μαρτίου 2024, από ώρα 8:00 π.μ. έως 20:00 μ.μ., όλες οι υπηρεσίες που παρέχει θα είναι...

ΕΛΛΑΔΑ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ ανακοινώνει με θλίψη την απώλεια της δημοσιογράφου Όλγας Κολιάτσου, η οποία έφυγε από τη ζωή την Παρασκευή 22 Μαρτίου, σε...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Είναι δυνατόν στα σοβαρά, να υπάρχει συγκάλυψη σε μια υπόθεση που την ερευνά εφέτης ανακριτής, εφέτης εισαγγελέας, ειδική επιτροπή διερεύνησης ατυχημάτων και η Ευρωπαία...