Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Κούγιας: Ντρέπομαι που συμμετείχα σε αυτήν την υποτιμητική για τη μνήμη του Μ.Θεοδωράκη διαδικασία

Για διαδικασία που προσβάλει τη μνήμη του Μίκη Θεοδωράκη, όσον αφορά τον τόπο της ταφής και το γραφείο τελετών, κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του ο Αλέξης Κούγιας. Παραθέτει τα όσα διημείφθησαν στο Πρωτοδικείο Αθηνών, όπου ο δικηγόρος ανέλαβε να εκπροσωπήσει γραφείο τελετών σε διαδικασία ασφαλιστικών μέτρων, για να τονίσει ότι ντρέπεται που συμμετείχε σε αυτήν την υποτιμητική για τη μνήμη του Μίκη Θεοδωράκη, κωμική διαδικασία.

«Αργά χθες το βράδυ, επικοινώνησε μαζί μου ο ιδιοκτήτης, ίσως, του μεγαλύτερου γραφείου τελετών στην Ελλάδα και μου ζήτησε να τον εκπροσωπήσω σε διαδικασία ασφαλιστικών μέτρων στο Πρωτοδικείο Αθηνών, όπου θα εκρίνετο, όχι πλέον ο τόπος της ταφής του Μίκη Θεοδωράκη, αφού και η κόρη του Μαργαρίτα Θεοδωράκη συμφώνησε να ταφεί στα Χανιά, αλλά το ποιο γραφείο τελετών θα επιμεληθεί τόσο της διαδικασίας του λαϊκού προσκυνήματος, όσο και της διαδικασίας της ταφής.

Συμμετείχα δυστυχώς σε μια παρωδία δίκης, όπου ο δικηγόρος που εκπροσωπούσε την κα Μαργαρίτα Θεοδωράκη δήλωσε ευθαρσώς προς το Δικαστήριο ότι η κα Μαργαρίτα Θεοδωράκη επιθυμούσε και επιθυμεί τις δύο αυτές διαδικασίες, του προσκυνήματος και της ταφής, να τις επιμεληθεί το γραφείο Σκλία και ω του θαύματος ενεμφανίσθη η κόρη του, μία νεαρή δικηγόρος, που έχει έδρα το ίδιο γραφείο με τον πατέρα της, η οποία δήλωσε ότι εκπροσωπεί τη σύζυγο του Μίκη Θεοδωράκη, Μυρτώ, η οποία σημειωτέον βρίσκεται σε κώμα στο νοσοκομείο και τον υιό του Γιώργο-Ορέστη, ο οποίος δυστυχώς και σύμφωνα με τα όσα μου μετέφερε η κα Μαργαρίτα Θεοδωράκη, είναι αδύνατον να επικοινωνήσει με το περιβάλλον, λόγω ειδικών συνθηκών, που δεν επιθυμώ να δημοσιοποιήσω και η οποία δίχως καμία γραπτή πληρεξουσιότητα για να τους εκπροσωπήσει δήλωσε προς το Δικαστήριο ότι η κα Μυρτώ Θεοδωράκη, η ευρισκόμενη σε κώμα, και ο γιος Γιώργος-Ορέστης, που όλοι όσοι είμαστε κοντά στην οικογένεια Θεοδωράκη επί χρόνια γνωρίζουμε την κατάστασή του, επιθυμούν την απόφαση για το ποιος θα αναλάβει τη διαδικασία του λαϊκού προσκυνήματος και της ταφής να μην τη λάβει η κα Μαργαρίτα Θεοδωράκη, η οποία στην κυριολεξία επιμελούνταν της διαβιώσεώς του, αλλά ο κ. Αγοραστάκης, το πρόσωπο δηλαδή που αντέδρασε να γίνει η ταφή στο πρώτο νεκροταφείο Αθηνών και ζήτησε να γίνει στα Χανιά, επικαλούμενος ένα συμβολαιογραφικό έγγραφο, το οποίο ουδέποτε είχε κοινοποιήσει στην κα Μαργαρίτα Θεοδωράκη όλα αυτά τα χρόνια, δημιουργώντας με τη συμπεριφορά του πάρα πολλά ερωτηματικά.

Ένιωσα εντελώς αμήχανος που δέχτηκα να συμμετάσχω σ’ αυτήν τη διαδικασία που προσβάλλει τη μνήμη του Μίκη Θεοδωράκη από την αρχή έως το τέλος και εκ λόγων προσωπικής και νομικής αξιοπρέπειας δεν έκανα ένσταση ελλείψεως πληρεξουσιότητας, ώστε να αποβληθεί της διαδικασίας η νεαρή συνάδελφος, προσβλέποντας στην κρίση του Προέδρου Πρωτοδικών, που έκρινε την υπόθεση.

Προ ολίγου πληροφορήθηκα ότι ενώ στο Δικαστήριο προκειμένου να μην εξευτελιστεί, κατά την κρίση μου, το συμβολαιογραφικό έγγραφο, ο κ Αγοραστάκης δήλωσε ότι δεν επικαλείται το περιεχόμενο του συμβολαιογραφικού εγγράφου, στο οποίο μάλιστα ο Μίκης Θεοδωράκης δηλώνει ότι έχει επιλέξει και γραφείο τελετών για την ταφή του, στο οποίο όμως δεν καθορίζει ποιος θα το πληρώσει, ο κος Αγοραστάκης μετά την έκδοση της προσωρινής διαταγής επέλεξε το ίδιο γραφείο, το οποίο κατά σύμπτωση είχε επιλέξει και ο Μίκης Θεοδωράκης στο συμβολαιογραφικό έγγραφο και το οποίο πριν λίγη ώρα ο κος Αγοραστάκης και ο δικηγόρος του είχαν καταργήσει.

Θέλω να δηλώσω γι’ άλλη μία φορά ότι ντρέπομαι που σ’ αυτήν την υποτιμητική, για τη μνήμη του Μίκη Θεοδωράκη, κωμική διαδικασία ενώπιον ενός ιδιαίτερα αξιοπρεπούς και επαρκούς Προέδρου Πρωτοδικών συμμετείχα και υπάρχει και το όνομά μου. Αν γνώριζα ότι ενώπιον του Προέδρου Πρωτοδικών θα παιχτεί αυτό το θέατρο δεν θα συμμετείχα ποτέ.

Περιμένω την οριστική κρίση του κου Προέδρου Πρωτοδικών, η οποία θα εκδοθεί αύριο το πρωί και ελπίζω ότι έχει αντιληφθεί τι ακριβώς συνέβη σήμερα ενώπιόν του και το πως η προσωρινή διαταγή, την οποία εξέδωσε με ήσυχη συνείδηση, έγινε αντικείμενο εκμεταλλεύσεως από αυτούς που, αν είναι δυνατόν, αντί μίας χειρόγραφης επιστολής του Μίκη Θεοδωράκη, που κανείς δεν θα μπορούσε να την αμφισβητήσει εμφάνισαν στη δικαιοσύνη συμβολαιογραφική πράξη, η οποία έφερε μόνο μία υπογραφή του Μίκη Θεοδωράκη σε ηλικία 95 ετών, για την οποία συμβολαιογραφική πράξη ούτε ο Μίκης Θεοδωράκης ενημέρωσε ποτέ τους συγγενείς του, ούτε ο κος Αγοραστάκης το έκανε, όπως επίσης δεν το έκανε και η κα Συμβολαιογράφος.»

Εν αναμονή της απόφασης για τα ασφαλιστικά μέτρα – Τι ζήτησε η κόρη του

Αύριο στις 08:00 αναμένεται να εκδοθεί η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου της Αθήνας επί της αίτησης των ασφαλιστικών μέτρων αναφορικά με την τελευταία επιθυμία του Μίκη Θεοδωράκη ως προς τον ενταφιασμό του και τον τόπο αυτού.

Κατά τη συζήτηση της υπόθεσης ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου, και οι δύο πλευρές -ο εκτελεστής της τελευταίας βούλησης του αείμνηστου μουσικοσυνθέτη, Γ. Αγοραστάκης, και οι συγγενείς του, Μυρτώ Θεοδωράκη, Μαργαρίτα και Γιώργος- εξέφρασαν την άποψη να ακολουθηθεί η τελευταία επιθυμία του Μίκη Θεοδωράκη.

Ωστόσο, η πλευρά της Μαργαρίτας Θεοδωράκη υποστήριξε ότι «κάνει σεβαστή την τελευταία βούληση του πατέρα της», με εξαίρεση το θέμα ανάθεσης επιλογής γραφείου τελετών, καθώς κατά την ίδια, θα πρέπει να επιλέγει το συγκεκριμένο γραφείο που έχει ήδη ασχοληθεί με το ζήτημα.

Μάλιστα, o πληρεξούσιος δικηγόρος του Γ. Αγοραστάκη δήλωσε ότι παραιτείται του αιτήματος για το συγκεκριμένο γραφείο τελετών, προκειμένου να προχωρήσουν οι διαδικασίες.

«Για να εκτελεστεί η επιθυμία του Μίκη Θεοδωράκη, παραιτείται ως προς την επιλογή γραφείου τελετών με τη δήλωση ότι διατηρεί το δικαίωμα επιλογής του γραφείου σύμφωνα με τη ρητή δέσμευση του εκλιπόντος» ανέφερε χαρακτηριστικά υπογραμμίζοντας ότι «μιλάμε για μια κορυφαία προσωπικότητα γνωστό σε όλο τον πλανήτη. Δεν είναι απλά ένας νεκρός».

Σε πρόσθετη παρέμβαση υπέρ των συγγενών του Μίκη Θεοδωράκη προχώρησε το γραφείο τελετών το οποίο έχει αναλάβει αυτή τη στιγμή τη σορό του αείμνηστου μουσικοσυνθέτη. Πρόκειται για το γραφείο που έχει εξουσιοδοτήσει η Μαργαρίτα Θεοδωράκη για την οργάνωση της κηδείας του.

«Το φέρετρο έχει ήδη παραγγελθεί και κατασκευαστεί από εξάμηνο και έχει κάποιο κόστος. Και ο νόμος δεν δίνει το δικαίωμα στον Γ. Αγοραστάκη να επιλέξει γραφείο τελετών. Δεν προβλέπεται ο καθορισμός του γραφείο τελετών στο νόμο» υποστήριξε ο πληρεξούσιος δικηγόρος του γραφείου, Αλέξη Κούγια, ο οποίος ως προς το σκέλος του τόπου της ταφής τόνισε: «Συναινούμε ως προς το περιεχόμενο της αίτησης».

Με νέα προσωρινή διαταγή πριν από λίγο πάντως δίδεται το δικαίωμα στους εκτελεστές της τελευταίας επιθυμίας του Μίκη Θεοδωράκη να επιλέξουν και το γραφείο τελετών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Την αποφυγή πολλών μετακινήσεων εκτός σπιτιού και την προληπτική χρήση προστατευτικής μάσκας στο πρόσωπο συνιστά ειδικά στα άτομα με σοβαρά αναπνευστικά και καρδιαγγειακά προβλήματα...

ΕΛΛΑΔΑ

Απόφαση για την διεξαγωγή του τελικού Κυπέλλου Ελλάδας στον Βόλο χωρίς την παρουσία φιλάθλων πάρθηκε στην σημερινή σύσκεψη των εμπλεκόμενων φορέων. Αυτό αποκάλυψε ο...

ΕΛΛΑΔΑ

Εμφανής ήταν από το πρωί η παρουσία της αφρικανικής σκόνης στον αττικό ουρανό, η οποία έκανε θαμπή ακόμα και την εικόνα της Ακρόπολης. Όπως...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενεργοποιείται η μαύρη λίστα του «Ενεργειακού Τειρεσία» για τους καταναλωτές ρεύματος οι οποίοι έχουν ανεξόφλητα χρέη και μετακινούνται από τον ένα προμηθευτή ενέργειας στον...