Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Μίκης Θεοδωράκης: Ξεκίνησε το τελευταίο του ταξίδι για τον Γαλατά Χανίων

Σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης έγινε η τελετή αποχαιρετισμού του κορυφαίου μουσικοσυνθέτη και αγωνιστή Μίκη Θεοδωράκη. Έξω από τη Μητρόπολη Αθηνών, πλήθος κόσμου είχε συγκεντρωθεί, φωνάζοντας «Αθάνατος». Την ώρα που το φέρετρο βρισκόταν έξω από τον ναό, σύσσωμη η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας βρίσκονταν στα σκαλοπάτια, αποχαιρετώντας τον μεγάλο Έλληνα. Παρούσα και η οικογένειά του, πλην της κόρης του, Μαργαρίτας.

Πλέον, μετά και την τελετή, ο Μίκης ξεκινά το ταξίδι του για τον Γαλατά Χανίων, όπου αύριο θα γίνει η ταφή του, με βάση την επιθυμία του, κοντά στους γονείς του και τον αδελφό του. Στην κηδεία θα παραστεί και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Η σορός του Μίκη κατευθύνεται προς το λιμάνι του Πειραιά, προς την πύλη Ε7, ενώ στη συνέχεια, θα οδηγηθεί στην Ε3 για να μπει στο πλοίο «Blue Galaxy» με προορισμό τα Χανιά. Το πλοίο θα αναχωρήσει από το λιμάνι στις 21:00 το βράδυ. Στο λιμάνι θα βρίσκονται περίπου 15 άτομα από τον Δήμο Πειραιά και η φιλαρμονική.

Δια θαλάσσης αναμένεται ότι θα φτάσει αύριο το πρωί στις 7.30 στα Χανιά. Με βάση τον προγραμματισμό, με αυτοκινητοπομπή θα προσεγγίσει τη Δημοτική Αγορά Χανίων και στη συνέχεια θα κατευθυνθεί στη συνέχεια πεζή προς τη Μητρόπολη Χανίων, όπου θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα μέχρι στις 12 το μεσημέρι.

Η νεκρώσιμος ακολουθία θα τελεστεί στη 1 το μεσημέρι, στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου, στον Γαλατά για να συνοδευτεί, μετά το πέρας της, η σορός, πεζή, στο Κοιμητήριο του Γαλατά όπου και θα ταφεί.

Χιλιάδες πολίτες στο λαϊκό προσκύνημα στη Μητρόπολη Αθηνών

Χιλιάδες πολίτες κάθε ηλικίας έκλιναν το γόνυ κατά το τριήμερο λαϊκό προσκύνημα στον Μίκη Θεοδωράκη. Λίγα λεπτά πριν από τις τέσσερις το απόγευμα, το πλήθος που παρέμενε έξω από τη Μητρόπολη αποχαιρέτισε τη σορό του Οικουμενικού Έλληνα τραγουδώντας «Η ζωή τραβά την ανηφόρα».

Η διαδικασία απόδοσης τιμής με το τριήμερο λαϊκό προσκύνημα στον μεγάλο Έλληνα ολοκληρώθηκε στις 2 το μεσημέρι στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου, στη Μητρόπολη της Αθήνας και πλέον ξεκινά το τελευταίο ταξίδι του στη γη της Κρήτης, όπου «ξεκουράζονται» οι γονείς και ο αδελφός του Γιάννης, μετά την ολοκλήρωση της τελετής αποχαιρετισμού στον καθεδρικό ναό της Αθήνας.

Δείτε βίντεο: 

Στις 2 το μεσημέρι η σορός του Μίκη Θεοδωράκη μεταφέρθηκε  από το παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου, στη Μητρόπολη.   Κοντά στη σορό στάθηκε  η οικογένεια του μεγάλου εκλιπόντος, αλλά όχι η κόρη του Μαργαρίτα που δεν βρισκόταν στη Μητρόπολη για άγνωστο έως τώρα λόγο.

Όλος ο πολιτικός κόσμος μετέβη στη Μητρόπολη για τον αποχαιρετισμό στον σπουδαίο Έλληνα.  Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρόεδρος της βουλής Κώστας Τασούλας, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, ο Δημήτρης Κουτσούμπας, η Φώφη Γεννηματά, η Αλέκα Παπαρήγα, ο Γιώργος Παπανδρέου, μέλη της κυβέρνησης, βουλευτές στάθηκαν πλάι- πλάι στο μητροπολιτικό ναό της Αθήνας τιμώντας τη μνήμη του Μίκη Θεοδωράκη.

DSC_6224
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου

 

kideia_mikis_mitsotakis
Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης

 

DSC_6188
O πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας

 

DSC_6205
Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά

Λίγα λεπτά μετά τις 2 στη Μητρόπολη έφτασε η Μαρία Φαραντούρη, η εμβληματική ερμηνεύτρια του Μίκη Θεοδωράκη, συνοδευόμενη από τον σύζυγό της Τηλέμαχο Χυτήρη και λίγο αργότερα ο συγγραφέας του «Ζ», Βασίλης Βασιλικός.

Παρά το ψιλόβροχο που άρχισε να πέφτει λίγο μετά τις δύο το μεσημέρι, η πλατεία μπροστά από τη Μητρόπολη, αλλά και οι γύρω δρόμοι είναι γεμάτοι από κόσμο που άλλοτε τραγουδούσαν τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη και άλλες στιγμές φώναζαν «Αθάνατος».  με χειροκροτήματα αποχαιρέτισαν τον Μίκη Θεοδωράκη όταν η σορός του μεταφέρθηκε από τη Μητρόπολη για να ξεκινήσει το ταξίδι για την Κρήτη.

mitropoli_mikis_kosmos
DSC_6102
Η Μαρία Φαραντούρη αγκαλιάζει τον γιο του Μίκη Θεοδωράκη, Γιώργο
mitropoli_mikis_kosmos4
Η Μαρία Φαραντούρη
mitropoli_koutsioumpas
Ο Δημήτρης Κουτσούμπας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Εκτός λειτουργίας θα τεθούν για 12 ώρες, την Κυριακή 31 Μαρτίου 2024 όλες οι υπηρεσίες που παρέχει η ΗΔΙΚΑ ΑΕ, λόγω προγραμματισμένης αναβάθμισης του συστήματος...

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Τους πρώτους του υποψηφίους για τη διαδικασία των εσωκομματικών προκριματικών εκλογών, εν όψει των Ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου, ανακοίνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Στην ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι πρώτες αποκλειστικές φωτογραφίες που εξασφάλισε togegonos.gr από τη χθεσινή φωτογράφιση του προέδρους του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με τα 17 παιδιά του θαλάμου του. Δείτε τις...

ΕΛΛΑΔΑ

Την δέσμευση ότι οι συμβάσεις των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ θα ανανεωθούν μέχρι τις 12 Μαΐου απέσπασαν με τον αγώνα τους οι εργάτες της ΛΑΡΚΟ,...