Κορωνοϊός: Γιατί οι γιατροί ζητούν να προχωρήσει η 3η δόση του εμβολίου για όλους

Η διχογνωμία της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας για την προτεραιοποίηση των εμβολιασμών για τον κορωνοϊό, αν δηλαδή πρέπει να χορηγείται τώρα αναμνηστική δόση στους πολίτες των αναπτυγμένων χωρών ή να ενταθούν οι προσπάθειες για τη χορήγηση πρώτης δόσης στον πληθυσμό των λιγότερο αναπτυγμένων χωρών, χαρακτηρίζει και τα μέλη των σχετικών Επιτροπών στη χώρα μας.

Η επιπλέον θωράκιση του γενικού πληθυσμού έναντι του κορωνοϊού με τη χορήγηση επαναληπτικής (τρίτης) δόσης εμβολίου ενόψει και του χειμερινού κύματος της επιδημίας που αναμένεται, τίθεται στο «τραπέζι» των τηλεδιασκέψεων των επιτροπών του υπουργείου Υγείας (τόσο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, της καθ ύλην αρμόδιας, όσο και της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων) με αγωνία πρωτίστως από τους γιατρούς του συστήματος υγείας.

Τι εισηγείται για την 3η δόση ο EMA

Στην ατζέντα των συνεδριάσεων της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού παραμένει αλλά σε δεύτερο πλάνο ο αναμνηστικός εμβολιασμός των πολιτών ηλικίας κάτω των 60 χρόνων, με τα μέλη της να αναμένουν την οριστική έγκριση της ευρωπαϊκής ρυθμιστικής αρχής. Υπενθυμίζεται πως ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) προ δύο εβδομάδων με ανακοινωση του είχε συστήσει να δίδεται έμφαση στα εμβολιαστικά προγράμματα για τη χορήγηση πρώτης δόσης και κατ’ εξαίρεση να προχωρά η χορήγηση της αναμνηστικής δόσης για τους ανοσοκατασταλμένους, τους διαμένοντες σε γηροκομεία και τους ηλικιωμένους.

Το γεγονός ότι οι γιατροί είναι εκείνοι που βίωσαν τις αναταράξεις στη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων κατά τα προηγούμενα επιδημικά κύματα με τους ασθενείς που εισάγονταν κατά εκατοντάδες στις κλινικές Covid-19, νοσηλεύονταν επί μακρόν με επιπλοκές, χρειάζονταν να εισαχθούν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, αλλα και έχαναν κατά δεκάδες τη ζωή τους σε αυτή τη μάχη με τον κορωνοϊό, προφανώς έχει επηρεάσει βαθιά τους κλινικούς, μάχιμους γιατρούς που ζητούν να προχωρήσει άμεσα ο επαναληπτικός εμβολιασμός και για τον γενικό πληθυσμό.

Στάση αναμονής, αντίθετα, τηρούν μέλη των επιτροπών που βρίσκονται σε άλλο επιστημονικό μετερίζι, και όχι στα νοσηλευτικά ιδρύματα. Πιο συγκρατημένοι οι ειδικοί που εκφράζουν αυτήν την τάση, μέσα σε γόνιμη συζήτηση με τους συναδέλφους τους ακούνε με προσοχή τα οφέλη που θα έχει στοχευμένα η χώρα μας από τη στρατηγική του άμεσου εμβολιασμού με τρίτη δόση για τον κορωνοιό.