Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Παρβοϊός: Γιατί συνδέθηκε με τον θάνατο του παιδιού 3,5 ετών – Συμπτώματα και τρόποι μετάδοσης

Tα δύο τρίτα του ενήλικου πληθυσμού έχουν ανοσία στον παρβοϊό (Parvovirus B 19) ωστόσο ανησυχία επικρατεί στη Βόρεια Ελλάδα μετά την έξαρση κρουσμάτων του συγκεκριμένου ιού σε παιδικό σταθμό με κοριτσάκι ηλικίας 3,5 ετών, να καταλήγει στις αρχές Απριλίου από οξεία μυοκαρδίτιδα. η οποία προκαλεί αιφνίδιο θάνατο κυρίως σε αθλητές όταν δεν έχει διαγνωστεί. Τα αίτια της μυοκαρδίτιδας είναι συνήθως ιογενή από τους παρβοϊούς, όπως και εντεροϊούς, ή Coxsackie B.

Δεν υπάρχει εργαστηριακός έλεγχος ρουτίνας για τη διάγνωση της λοίμωξης από τον παρβοϊό Β19. Σε ειδικές περιπτώσεις, γίνεται έλεγχος για αντισώματα παρβοϊού λόγω των κινδύνων που υπάρχουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης καθώς μεταδίδεται από τη μητέρα στο μωρό.

Σύμφωνα με το κέντρο CDC ο ιός μεταδίδεται από:

 • Αναπνευστικά σταγονίδια, όπως σάλιο, πτύελα ή ρινική βλέννα
 • Αίμα ή προϊόντα αίματος
 • Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης (από τη μητέρα στο μωρό)

Όπως αναφέρεται σε έγγραφο του ΕΟΔΥ, ως και τις 26 Απριλίου του 2024, έντεκα παιδιά ηλικίας 3 έως 5 ετών παρουσίασαν αυξημένη τροπονίνη. Από αυτά:

 • Ένα εκδήλωσε κλινική εικόνα οξείας μυοκαρδίτιδας και κατέληξε.
 • Ένα παρουσίασε κλινική εικόνα μυοπερικαρδίτιδας και συνεχίζει να νοσηλεύεται.
 • Δύο ασυμπτωματικά παιδιά παρουσίασαν μικρή συλλογή περικαρδιακού υγρού με φυσιολογική συσταλτικότητα.
 • Τα υπόλοιπα παιδιά ήταν ασυμπτωματικά με φυσιολογική καρδιακή λειτουργία

Στη Γαλλία, αναρτήσεις μιλούσαν για πανδημία με πέντε περιστατικά μέσα στον Απρίλιο

Περίπου 2 στους 10 ανθρώπους που μολύνονται από τον ιό δεν παρουσιάζουν συμπτώματα. Το εξάνθημα του κόκκινου μάγουλου εμφανίζεται συνήθως λίγες μέρες μετά τα αρχικά συμπτώματα όπως:

 • Πυρετό
 • Πονοκέφαλο
 • Βήχα
 • Πονόλαιμο
 • Πόνο στις αρθρώσεις

Το εξάνθημα στα μάγουλα είναι πιο σύνηθες στα παιδιά παρά στους ενήλικες και ενδέχεται να προκαλεί φαγούρα, ειδικά στα πέλματα των ποδιών. Συνήθως υποχωρεί σε 7 έως 10 ημέρες. Μόλις εμφανιστεί το εξάνθημα, η ασθένεια δεν θεωρείται πλέον μεταδοτική.

Ο πόνος ή το πρήξιμο στις αρθρώσεις (σύνδρομο πολυαρθροπάθειας) είναι συχνότερα συμπτώματα στους ενήλικες και ειδικά στις γυναίκες. Ο πόνος στις αρθρώσεις συνήθως διαρκεί 1 έως 3 εβδομάδες, αλλά μπορεί να διαρκέσει για μήνες ή περισσότερο.

Πιθανές επιπλοκές

Απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή για όσους πάσχουν από διαταραχές του αίματος όπως η δρεπανοκυτταρική αναιμία και η θαλασσαιμία και όσους έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Η ασθένεια είναι μεταδοτική κατά την εβδομάδα πριν εμφανιστεί το εξάνθημα, γι’ αυτό και είναι πολύ δύσκολο να προληφθεί η μετάδοση από άτομο σε άτομο, αφού δεν υπάρχουν ακόμα εμφανή συμπτώματα. Μόλις εμφανιστεί το εξάνθημα, το άτομο με την ασθένεια δεν θεωρείται πλέον μεταδοτική και δεν χρειάζεται να απομονώνεται.

Πηγή: CDC

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΕΘΝΗ

Εν μέσω της αυξανόμενων αντιδράσεων και της πίεσης για τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις και περικοπών που προωθεί η νέα κυβέρνηση της Αργεντινής, ο ακραίος νεοφιλελεύθερος...

ΕΛΛΑΔΑ

Το ολοκληρωμένο πλέγμα μέτρων και ρυθμίσεων που ήδη εφαρμόζονται για την εύρυθμη και ασφαλή διεξαγωγή του τελικού του Conference League παρουσίασε σήμερα η Αστυνομία....

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

“45 χρόνια από την υπογραφή της Συνθήκης Ένταξης της Ελλάδας στην τότε ΕΟΚ, στο Ζάππειο Μέγαρο. Κορυφαία επιλογή του Κωνσταντίνου Καραμανλή η συμμετοχή της...

ΔΙΕΘΝΗ

Η Πολωνία δεν πρέπει να αποκλείσει την αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Ράντοσλαβ Σικόρσκι σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε την Τρίτη...