Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Οι συγκλονιστικές καταθέσεις στη δίκη για το βιτριόλι και οι φόβοι της Ιωάννας για το αύριο

Δυο εκ διαμέτρου αντίθετες εικόνες χαρακτήρισαν χθες τη δίκη που βρίσκεται σε εξέλιξη για την επίθεση με βιτριόλι στην Ιωάννα Παλιοσπύρου από την 36χρονηΈφη Κακαρατζούλα. Από τη μια η ψύχραιμη Ιωάννα ξεδίπλωνε για περίπου τρεις ώρες με κάθε λεπτομέρεια τα μαρτύρια που βίωσε μετά από εκείνο το μοιραίο πρωινό της 20ης Μαΐου του 2020. Από την άλλη η κατηγορούμενη παρακολουθούσε με απόλυτη νηφαλιότητα – σχεδόν με απάθεια – τη νεαρή κοπέλα να αφηγείται στο δικαστήριο το μέγεθος της καταστροφής που της προκάλεσε στο σώμα της αλλά και την ψυχή της.

Η Ιωάννα επαναλάμβανε ότι φοβάται. Φοβάται για τους συνεργούς που μπορεί να υπάρχουν και παραμένουν στο απυρόβλητο. Φοβάται για τα πολλαπλά χειρουργεία που έχει να αντιμετωπίσει τα χρόνια που έρχονται. Φοβάται για την επόμενη ημέρα, όταν πια η κατηγορούμενη θα έχει βγει από τη φυλακή και τότε, όπως δήλωσε, θα επιστρέψει για να την αποτελειώσει. Ανέφερε ότι πλέον της σωματικής της αναπηρίας που ανέρχεται στο 90%, το ποσοστό της ψυχικής της αναπηρίας φτάνει 50% – η φρίκη εξάλλου που βίωσε, όπως η ίδια την περιέγραψε στη δίκη, είναι ανείπωτη. Μπροστά σε όλη αυτή, την «κατάθεση ψυχής» η κατηγορούμενη παρέμενε… ακροάτρια. Ούτε μια φορά δεν ακούστηκε από τα χείλη της η λέξη «συγνώμη». Το μόνο που έκανε ήταν να ζητήσει το λόγο από την έδρα και να τον λάβει. «Αυτό που έγινε σε καμία περίπτωση δεν είναι αποδεκτό, αλλά εσύ Ιωάννα ξέρεις γιατί έγινεόλο αυτό….» ήταν τα λόγια της με αποδέκτη την άτυχη κοπέλα. Έσπευσε, δε, να αποσαφηνίσει πως δεν είχε πρόθεση να την σκοτώσει. Άλλωστε δεν αποδέχεται την κατηγορία της απόπειρας ανθρωποκτονίας που της απέδωσε η Δικαιοσύνη. Μόνο αυτή της βαριάς σωματικής βλάβης.

Οι γονείς της Ιωάννας και κυρίως η μητέρα της και ο αδελφός της δεν άντεξαν. «Φίδι, σκύλα, μας διέλυσες» φώναξαν στην Έφη Κακαρατζούλα. Εκείνη δεν μίλησε. Και πάλι ούτε μια «συγνώμη». Ότι έχει να πει θα το πει, άλλωστε, στην απολογία της, όπως ορίζει η δικονομία. Μέχρι τότε θα ακούει τους μάρτυρες που έζησαν εκείνα τα κρίσιμα λεπτά της επίθεσης να περιγράφουν σε δικαστές και ενόρκους πως έλιωναν τα μάρμαρα και οι τοίχοι από το βιτριόλι με το οποίο περιέλουσε την Ιωάννα. Πως η κοπέλα σφάδαζε από τους πόνους, πως παραμορφώθηκε το πρόσωπο της, πως έφευγαν οι τούφες από τα μαλλιά της….

«Δε θες να με κοιτάξεις;»

Η Ιωάννα απεύθυνε, όμως, και εκείνη το λόγο στην Έφη. Τα μεγάλα «γιατί» που την κατατρέχουν δεν την κράτησαν. «Δε θες να με κοιτάξεις; Να με θαυμάσεις; Ξέρω δε τα πήγες τόσο καλά όσο ήθελες αλλά κάτι έχει γίνει», είπε η κοπέλα στην κατηγορούμενη και κοιτάζοντάς την κατά πρόσωπο την ρώτησε: «Ντρέπεσαι καθόλου; Μόνο να παίζεις θέατρο ξέρεις. «Κοριτσάκι μου» όπως μου έλεγες. Δεν έχεις βάλει μυαλό εδώ και ένα χρόνο που είσαι μέσα. Εδώ θα μείνω δε θα φύγω. Ό, τι και να κάνεις έχεις ξεφτιλιστεί» είπε η Ιωάννα στη γυναίκα που της σημάδεψε με τόσο βίαιο τρόπο τη ζωή.

Η εμφάνιση της κατηγορούμενης, χθες, στο δικαστήριο δεν ήταν αναμενόμενη. Οι περισσότεροι προεξοφλούσαν ότι η 36χρονη θα προτιμήσει την ασφάλεια του κελιού της, όπως έκανε την πρώτη ημέρα της δίκης. Έπεσαν όμως έξω. Η κατηγορούμενη όχι μόνο ήρθε στο δικαστήριο αλλά και μίλησε. Άγνωστο είναι τι θα πράξει στις επόμενες συνεδριάσεις. Το μόνο ίσως σίγουρο είναι ότι μέσω του δικηγόρου της Σάκη Κεχαγιόγλου θα δώσει «μάχη» για τη μετατροπή της κατηγορίας που αντιμετωπίζει, επικαλούμενη σχετική νομολογία. Άλλωστε ο κ. Κεχαγιόγλου στη πρώτη συνεδρίαση του δικαστηρίου δήλωσε: «Άποψη της υπερασπίσεως την οποία εξέθεσα προς το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο είναι ότι είναι απολύτως νομικά λανθασμένη η κατηγορία την οποία αντιμετωπίζει η εντολέας μου και ότι από απόπειρα ανθρωποκτονίας θα πρέπει το δικαστήριο να μετατρέψει την κατηγορία σε βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη, όπως είναι η νομολογία όλων των ελληνικών δικαστηρίων. Είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι η απόφαση του Μικτού Ορκωτού θα είναι απόφαση νομιμότητας και όχι σκοπιμότητας». Αν η κατηγορούμενη μετά το πέρας της δίκης, «φύγει» από το δικαστήριο με μετατροπή της κατηγορίας τότε η μεγίστη ποινή που αντιμετωπίζει είναι τα δέκα έτη κάθειρξης. Αν δεν μετατραπεί η κατηγορία και μείνει ως έχει, δηλαδή απόπειρα ανθρωποκτονίας, το μέγιστο της ποινής που μπορεί να της επιβληθεί είναι τα 15 έτη.

Οι νέοι μάρτυρες και η αντίδραση των συνηγόρων της Ιωάννας

Πάντως, χθες, οι δικηγόροι της Ιωάννας δεν άφησαν αναπάντητη την αποστροφή της κατηγορούμενης προς την Ιωάννα, ότι δηλαδή η ίδια γνωρίζει γιατί έγινε της επιτέθηκε. «Πληροφορήθηκα ότι η κατηγορούμενη ζήτησε το λόγο για να απευθυνθεί στο δικαστήριο σας και είπε προς το θύμα ότι «γνωρίζεις το λόγο της επίθεσης». Πώς είναι δυνατόν να έχει καταστρέψει μια ανθρώπινη ζωή και να λέει τέτοια πράγματα και να μην την επαναφέρετε στη θέση της; Και να μην τη ρωτήσετε τι εννοεί;», είπε ο εκ των δικηγόρων του θύματος απευθυνόμενος στην έδρα.

Μάλιστα, ο κ. Λύτρας κατέθεσε στο δικαστήριο αίτημα προκειμένου να κλητευθούν δυο ακόμη μάρτυρες που φέρονται να είχαν επικοινωνία με την 36χρονη κατηγορούμενη πριν και μετά την επίθεση. Όπως ανέφερε ο συνήγορος πολιτικής αγωγής για τον έναν από αυτούς τους μάρτυρες ο δικηγόρος του ανάφερε ότι η κατηγορούμενη του είχε ζητήσει να παρακολουθεί το θύμα και να την προμηθεύσει με βιτριόλι. «Αυτά τα γνωρίζουμε από πληροφορίες και από τη δικογραφία. Ζητάμε από το δικαστήριο να κληθούν για να δούμε αν υπήρχε βοήθεια προς την κατηγορούμενη χωρίς να υπονοούμε ότι υπάρχει θέμα συνεργίας», ανέφερε ο κ. Λύτρας. Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε.

Οι συγκλονιστικές καταθέσεις

Χθες, στο δικαστήριο κατέθεσαv εννέα μάρτυρες«Για να αντέξω προσπαθούσα να κοροϊδέψω εαυτό μου. Ότι ζω ένα όνειρο. Το βράδυ μετά τις 9 αφού πέρασαν όλοι οι γιατροί έλεγα «Ιωάννα θα ξυπνήσεις». Προσπαθούσα να με πείσω για να αντέξω ότι τα όνειρα μου είναι πραγματικά και η πραγματικότητα είναι ο εφιάλτης» ανέφερε στην κατάθεσή της η Ιωάννα. Ανέφερε μάλιστα πως σκέφτηκε ακόμη και να βάλει τέλος στη ζωή της.

Σε όλη τη διάρκεια της κατάθεσης της Ιωάννας η 36χρονη Έφη Κακαρατζούλα κοίταζε ευθεία μπροστά ατάραχη. «Είχα μάθει να αναγνωρίζω με την ακοή το βηματισμό της μητέρας μου και κάθε φορά που έμπαινε κάποιος άλλος στο δωμάτιο αναστατωνόμουν και φώναζα ποιος είναι γιατί φοβόμουν μην μπει κάποιος στο δωμάτιο να μου κάνει κακό» είπε η Ιωάννα. «Θέλω να πω ότι από εκείνη την ημέρα το μεγαλύτερο συναίσθημα που νιώθω είναι φόβος. Φόβος γιατί δεν γνωρίζω το λόγο της επίθεσης, αλλά και γιατί δε γνωρίζω ποιοι άλλοι είχαν συμμετάσχει σε αυτή τη επίθεση εναντίον μου», προσέθεσε.

diki_ioanna_vitrioli

«Ήταν τόση η ποσότητα που τα μαλλιά και τα ρούχα της είχαν λιώσει. Ήταν μεγάλη ποσότητα, ήταν γεμάτος ο διάδρομος και η κοπέλα λουσμένη. Όταν πηγαίναμε στο νοσοκομείο ήταν φρίκη. Δεν μπορούσες να την ακουμπήσεις αυτή τη κοπέλα. Αυτό έζησα και αυτό καταθέτω» ανέφερε σε δικαστές και ενόρκους ο πατέρας του εργοδότη της Ιωάννας. «Σφάδαζε δεν μπορούσε να σταθεί, έφευγαν τούφες μαλλιά. Νόμιζα ότι δεν θα φτάσει στο νοσοκομείο. Μετά έμαθα ότι ήταν βιτριόλι… Αν δεν ήταν το φαρμακείο (σ.σ. όπου προσέτρεξε για βοήθεια η Ιωάννα μετά την επίθεση) και εμείς να τρέξουμε δεν υπήρχε περίπτωση θα πέθαινε. Θα μπορούσε να στοχεύσει πιο πολύ στα μάτια και στο κεφάλι. Ήταν τόση η ποσότητα… Σε ελέφαντα πήγε να τη ρίξει; Δεν μπορώ στεναχωριέμαι και αυτή γονείς έχει (σ.σ. η κατηγορούμενη) αλλά πως μπορεί να το κάνει αυτό ένας άνθρωπος;» προσέθεσε ο ίδιος μάρτυρας, ο οποίος είχε μεταφέρει τη κοπέλα στο νοσοκομείο.

«Φαίνονταν ότι ήταν λουσμένη με κάποιοι υγρό στα μαλλιά, τα χέρια της, το κεφάλι της και το στέρνο. Τα γυαλιά που φόραγε είχαν αλλάξει χρώμα. Φώναζε βοήθεια. Το πρόσωπό της είχε αρχίσει να παραμορφώνεται. Η μητέρα μου της είπε να πάει να ρίξει πίσω στο φαρμακείο και να βγάλει τα ρούχα της. Έβαλε το κεφάλι της κάτω από το νεροχύτη» είπε στην κατάθεσή της η κόρη της φαρμακοποιού όπου έτρεξε η Ιωάννα μετά την επίθεση ζητώντας βοήθεια. «Όταν έφυγα από το φαρμακείο πήγα στα γραφεία. Μπήκα στο ασανσέρ και όταν πήγα να πιάσω τη πόρτα του μου γλίστρησε το πόμολο από το χέρι. Γύρω υπήρχε υγρό παντού. Το πάταγα δεν είχα καταλάβει τίποτα. Γύρισα στο φαρμακείο. Η Ιωάννα ήταν με τα εσώρουχα της φέρανε μια ρόμπα για να καλυφθεί….» είπε η ίδια αναφέροντας πως έβλεπε το πρόσωπο της κοπέλας να αλλοιώνεται και πως τούφες μαλλιών έπεφταν από το κεφάλι της, την ώρα που έριχνε νερό στο πρόσωπό της και στο σώμα της στο νιπτήρα του φαρμακείου.

vitrioli_efi__1_

Η Ιωάννα με τη λήξη της χθεσινής ακροαματικής διαδικασίας κάλεσε την κατηγορούμενη να σταματήσει να παίζει θέατρο, να υποτιμά τη νοημοσύνη τη δική της και του δικαστηρίου. «Δεν υπάρχει ίχνος μεταμέλειας και όταν βγει από τη φυλακή, όσο κι αν κάτσει η συμπεριφορά της δείχνει ότι θέλει να με αποτελειώσει», είπε. «Θέλω να πω γι’ αυτό που πληροφορήθηκα ότι δήθεν εγώ γνωρίζω το λόγο που μου επιτέθηκε. … θέλω να πω τα εξής: Καλό θα ήταν να σταματήσει να παίζει θέατρο η κυρία, να σταματήσει να υποτιμά τη νοημοσύνη μου, τη νοημοσύνη του δικαστηρίου και της κοινής γνώμης. Άλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε θύτες που προσπαθούν να διαχειριστούν τη κοινή γνώμη. Είναι προφανές ότι ακόμη και σήμερα παίζει θέατρο, δεν υπάρχει ίχνος μεταμέλειας. Πιστεύω πως όταν βγει από τη φυλακή – και πέντε και δέκα χρόνια να μείνει εκεί – όταν θα βγει θα θελήσει να με αποτελειώσει».

Η δίκη θα συνεχιστεί την ερχόμενη Τρίτη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Συνεχίζονται σε πανελλαδική κλίμακα οι εξορμήσεις από τις Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) με διενέργεια δωρεάν rapid test για όλους τους...

ΕΛΛΑΔΑ

Για μία ακόμη φορά η αφρικανική σκόνη «έπνιξε» τη νότια και κεντρική Ελλάδα με το ευρωπαϊκό σύστημα Κοπέρνικος να το μετρά ως ένα από...

ΕΛΛΑΔΑ

Η ΗΔΙΚΑ ΑΕ ενημερώνει ότι την Κυριακή 31 Μαρτίου 2024, από ώρα 8:00 π.μ. έως 20:00 μ.μ., όλες οι υπηρεσίες που παρέχει θα είναι...

ΕΛΛΑΔΑ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ ανακοινώνει με θλίψη την απώλεια της δημοσιογράφου Όλγας Κολιάτσου, η οποία έφυγε από τη ζωή την Παρασκευή 22 Μαρτίου, σε...