Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Σεισμός στην Κρήτη: Ανησυχία για τη μικρή μετασεισμική ακολουθία

Με την αγωνία των μετασεισμών, που σύμφωνα με τους σεισμολόγους μπορεί να ξεπεράσουν ακόμα και τα 5,5 Ρίχτερ, ζουν οι κάτοικοι της Σητείας, που στις 12:24 βρέθηκε στο επίκεντρο του σεισμού των 6,3 Ρίχτερ, που σημειώθηκε 23χιλιόμετρα νότια νοτιοανατολικά της Ζάκρου.

Μπορεί μέχρι ώρας να μην έχουν γίνει αναφορές για εκτεταμένες ζημιές πέρα από κάποιες κατολισθήσεις, την κατάρρευση της μικρής εκκλησίας του Αγίου Ιωάννου στον Ξερόκαμπο Σητείας και κάποιες ρωγμές σε κτίρια και σπίτια, ωστόσο δήμος και Πολιτική Προστασία εφιστούν την προσοχή των κατοίκων για όλο το επόμενο διάστημα.

Ωστόσο εκφράζονται ανησυχίες για τη μετασεισμική ακολουθία που θα έπρεπε να είναι πιο έντονη μετά από έναν τόσο ισχυρό σεισμό, αλλά δεν είναι.

Τις ανησυχίες αυτές, εξέφρασε ο Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Εθνικού Αστεροσκοπείου και Καθηγητής Σεισμολογίας, Άκης Τσελέντης, μιλώντας στην τηλεόραση CRETA. Ο κ. Τσελέντης διαβεβαίωσε πως δεν υπάρχει κίνδυνος για τσουνάμι, ωστόσο εμφανίστηκε ιδιαίτερα προβληματισμένος με την μετασεισμική ακολουθία, ενώ τόνισε πως οι σεισμολόγοι αναμένουν έναν μετασεισμό της τάξης των 5,5 Ρίχτερ ωστόσο αυτό δεν θα πρέπει να ανησυχεί τους κατοίκους καθώς σε θαλάσσιο χώρο ένας τέτοιος σεισμός θα γίνει αισθητός 20 φορές λιγότερο σε σχέση με τον σεισμό των 6,3 Ρίχτερ. «Είναι φτωχή, έπρεπε να δώσει πιο πολλούς με το μέγιστο να είναι γύρω στο 5,4 – 5,5. Το μόνο που είδαμε ήταν 4,1 και ένα 4,5 κοντά στην Κάρπαθο. Αναστατώθηκα λίγο γιατί έχει μεγάλα ρήγματα εκεί αλλά είδαμε ότι δεν υπάρχει τέτοιο θέμα γιατί η περιοχή είχε δώσει παλιά γεγονός και εκτονώθηκε», σημείωσε.

Σύμφωνα με τον κ. Τσελέντη δεν είχε καμία σχέση ο σεισμός του Αρκαλοχωρίου με τον σημερινό σεισμό ενώ αυτό που ήταν χαρακτηριστικό και εξέπληξε ήταν η μεγάλη διάρκεια του.

Ο ισχυρός σεισμός εκτός από το νησί της Κρήτης, συντάραξε επίσης τα νησιά της Δωδεκανήσου και κυρίως Κάσο, Κάρπαθο και Ρόδο, αλλά και τη Σαντορίνη, ενώ έγινε αισθητός μέχρι και στην Κύπρο, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης του υπουργείου Γεωργίας της Κύπρου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΕΘΝΗ

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε ο απεσταλμένος του ΣΚΑΪ στο Ισραήλ, Σταύρος Ιωαννίδης, το πρώτο στάδιο περιελάμβανε μαχητικά αεροσκάφη που εξουδετέρωσαν αρχικά την αεράμυνα...

ΕΛΛΑΔΑ

Μετά τα προβλήματα που εμφανίστηκαν στη γενική εφημερία της 9ης Απριλίου στο νοσοκομείο, η ΕΙΝΑΠ ανακοίνωσε κινητοποίηση με στόχο την επίλυσή τους. Όπως αναφέρει...

ΕΛΛΑΔΑ

Επί ποδός η Πολιτική Προστασία για την αλλαγή στο σκηνικό του καιρού από τα δυτικά, με κυρίαρχο στοιχείο τις βροχές, τις ισχυρές καταιγίδες και...

ΕΛΛΑΔΑ

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα πραγματοποιηθούν αύριο στην Αθήνα λόγω εκδηλώσεων για την παράδοση – παραλαβή της Ολυμπιακής Φλόγας στο πλαίσιο των XXXIII Ολυμπιακών Αγώνων «ΠΑΡΙΣΙ...