Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Αποκαλυπτική δημοσκόπηση για το μεταναστευτικό: Οι νησιώτες λένε «ναι» στις κλειστές ελεγχόμενες δομές

Αποκαλυπτική είναι η δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε το Σάββατο στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» και αφορά στο πώς οι πολίτες των νησιών του Βορείου Αιγαίου βλέπουν την κατάσταση στο μεταναστευτικό. Συνοψίζοντας οι νησιώτες αντιλαμβάνονται την αποσυμφόρηση, λένε «ναι» στις νέες κλειστές ελεγχόμενες δομές και πιστώνουν την επιτυχία στην κυβέρνηση και τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη, αποδοκιμάζοντας την στάση του ΣΥΡΙΖΑ.

Η ραγδαία μείωση των μεταναστευτικών ροών αλλά και των διαμενόντων στα νησιά που σήκωσαν όσο καμμία άλλη περιοχή στην χώρα μας το βάρος του προσφυγικού τα προηγούμενα χρόνια αναγνωρίζεται από τους πολίτες οι οποίοι σε ποσοστό 75,6% εκφράζουν την άποψη πως έχει συντελεστεί σαφή βελτίωση σε σχέση με πέρσι όσον αφορά στην ευρύτερη κατάσταση του μεταναστευτικού. Αυτό τουλάχιστον καταγράφει η έρευνα της GPO για την εφημερίδα «Παραπολιτικά» στην οποία μεταξύ άλλων οι πολίτες φαίνεται πως δηλώνουν σε ποσοστό 83,9% έχει υπάρξει αποσυμφόρηση στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, κάτι που πιστώνουν τόσο στην κυβέρνηση όσο και στον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη.

Τα αποτελέσματα αυτά έρχονται σε μία περίοδο κατά την οποία το υπουργείο Μετανάστευσης έχει θέσει σε πλήρη λειτουργία της «μηχανές» έτσι ώστε να υλοποιηθούν τα έργα για τα οποία είχε δεσμευθεί το προηγούμενο διάστημα και θα συντελέσουν στον καλύτερο έλεγχο τόσο των -μειωμένων πλέον- μεταναστευτικών ορών και θα συμβάλλουν επίσης και στην ευημερία των νησιών του Βορείου Αιγαίου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Σάμος στην οποία πρόσφατα παρουσιάστηκε και εγκαινιάστηκε, παρουσία και του πρωθυπουργού, η νέα κλειστή ελεγχόμενη δομή και παραδόθηκε στον Δήμο η ανοιχτή δομή στο Βαθύ δίνοντας έτσι ένα τέλος στην ανεξέλεγκτη κατάσταση που επικρατούσε τα προηγούμενα χρόνια.

Η ΚΕΔ Σάμου αναπτύχθηκε σε έκταση περίπου 200 στρεμμάτων, στη θέση «Ζερβού» του Δήμου Ανατολικής Σάμου. Διαθέτει υποδομές που διασφαλίζουν υψηλού επιπέδου συνθήκες διαμονής, όπως γήπεδα, παιδικές χαρές, χώρους για τη διοργάνωση εκδηλώσεων και πολιτιστικών δραστηριοτήτων, αίθουσα υπολογιστών, δίκτυο wi-fi, χώρους καταστημάτων, κοινόχρηστα πλυντήρια και κουζίνες. Διαθέτει επίσης, μεταξύ άλλων, υποδομές πυρασφάλειας, καθαρισμού του νερού, κλιματισμού των χώρων και βιολογικής επεξεργασίας λυμάτων.

Η νέα μονάδα σχεδιάστηκε με ειδικές πρόνοιες για τη στέγαση ευάλωτων ανθρώπων. Διαθέτει 240 θέσεις για ασυνόδευτα παιδιά και επιπλέον 240 για μονογονεϊκές οικογένειες, άτομα με κινητικές δυσκολίες ή αναπηρίες και άτομα που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας. Τίθεται κατ’ αυτόν τον τρόπο τέλος στις άναρχες δομές, οι οποίες φιλοξενούσαν πολύ περισσότερους ανθρώπους σε σχέση με τις δυνατότητές τους, με συνέπεια οι συνθήκες διαβίωσης να είναι άθλιες και να εγείρεται θέμα ασφάλειας για την τοπική κοινωνία.

Στα ευρήματα της έρευνας συγκαταλέγεται και το ότι το ποσοστό εκείνων που διαπιστώνουν ότι στο νησί τους έχει γίνει αποσυμφόρηση έχει περίπου διπλασιαστεί σε 83,9% έναντι 43,9 % σε σχέση με πέρσι.

Επίσης σε ποσοστό 86,6 % αναγνωρίζεται ότι έχουν μειωθεί οι μεταναστευτικές ροές και 53,8 % δηλώνει πως εντοπίζει ότι έχουν επιταχυνθεί οι διαδικασίες απόδοσης ασύλου. Όσον αφορά στον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη, το 54,8% αναγνωρίζει πως έχει συμβάλλει στην βελτίωση της κατάστασης την ώρα μάλιστα που θετικά κρίνουν το έργο του το 66% των ψηφοφόρων της ΝΔ, το 40,3% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, το 65,2% των ψηφοφόρων του Κινήματος Αλλαγής και το 35,7% των ψηφοφόρων του ΚΚΕ.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί πως σε ποσοστό 62% οι πολίτες προκρίνουν την δημιουργία κλειστών ελεγχόμενων δομών όπως αυτή της Σάμου και πως το 80,5% των πολιτών κρίνει αρνητικά τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ στο Μεταναστευτικό και μόλις το 12,8% θετικά. Αξιοσημείωτο είναι δε πως σύμφωνα με την έρευνα μόλις το 40% των ψηφοφόρων της αξιωματικής αντιπολίτευσης εγκρίνει την στάση του κόμματος στο μεταναστευτικό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Αποφασισμένος να ενισχύσει τις προσπάθειες για σύσταση Διεπαγγελματικής Γραβιέρας Κρήτης – ΠΟΠ, των φορέων που θέλουν να προχωρήσουν στη δημιουργία της, δήλωσε ο υπουργός...

ΕΛΛΑΔΑ

Ο Κώστας, παιδικός φίλος του Μανώλη που μεγάλωσαν μαζί στην ίδια γειτονιά, συγκινεί μιλώντας στην κάμερα της εκπομπής. Περιγράφει τον φίλο του ως έναν...

ΕΛΛΑΔΑ

«Ο Νικόλαος και η Πριγκίπισσα Τατιάνα μετά από δεκατέσσερα χρόνια κοινής ζωής αποφάσισαν να προχωρήσουν στη λύση του γάμου τους» αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση...

ΕΛΛΑΔΑ

Το βίντεο που δημοσιοποιήθηκε από το MEGA, δείχνει την αποτρόπαια πράξη ενός 7χρονου, που χτύπησε ένα 8χρονο παιδί μπροστά στα μάτια των άλλων δύο...