Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Στη Σάμο η πρώτη μεγάλη άσκηση εκκένωσης προσφύγων «ΠΡΟΜΑΧΟΣ 2021»

Συνέντευξη τύπου, ενόψει της έναρξης της άσκησης ΠΡΟΜΑΧΟΣ 2021 που θα διεξαχθεί αύριο Πέμπτη 21 και την Παρασκευή 22 Οκτωβρίου, στη νέα σύγχρονη Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή στη θέση Ζερβού της Σάμου, δόθηκε σήμερα στο Βαθύ από τον γενικό γραμματέα Υποδοχής Αιτούντων ‘Ασυλο, Μάνο Λογοθέτη και τη διοικήτρια της άσκησης, αρχιπύραρχο Καλλιόπη Σαΐνη.

«Η άσκηση ΠΡΟΜΑΧΟΣ 2021 είναι μια μεγάλη πρόκληση που θα δοκιμάσει στη πράξη την επιχειρησιακή ικανότητα και τη συνεργασία των εμπλεκόμενων φορέων στη διαχείριση ενδεχόμενων κρίσεων. Πρόκειται για ένα γενναίο βήμα που θα αναδείξει την ετοιμότητά μας, τόσο επί χάρτου, όσο και σε πραγματικό χρόνο στο πεδίο» σημείωσε ο κ. Λογοθέτης.

Από την πλευρά της, η αρχιπύραρχος Καλλιόπη Σαΐνη τονίζοντας τη σημασία της άσκησης δήλωσε: «Μετά την επιτυχημένη διεξαγωγή της άσκησης “Αγνοδίκη” τον χειμώνα του 2021 και τα εντυπωσιακά αποτελέσματα σε δομές της ενδοχώρας του, η ομάδα σχεδιασμού και διοίκησης της Γενικής Γραμματείας Υποδοχής Αιτούντων ‘Ασυλο του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, μεταφέρεται πλέον και στα νησιά, στο πλαίσιο μιας ευρύτερα αναπτυσσόμενης στρατηγικής για την αντιμετώπιση και τη διαχείριση κρίσεων στο πεδίο. Προσδοκούμε η άσκηση ΠΡΟΜΑΧΟΣ 2021 να αφήσει παρακαταθήκη τεχνογνωσίας και πολύτιμης εμπειρίας που θα αξιοποιηθεί με την οργάνωση σε ετήσια βάση ασκήσεων τόσο τοπικού, όσο και εθνικού χαρακτήρα».

Ο ΠΡΟΜΑΧΟΣ 2021 είναι η πρώτη ιστορικά άσκηση σε κράτος-μέλος της ΕΕ στη διάρκεια της οποίας θα πραγματοποιηθεί επιχείρηση εκκένωσης προσφύγων σε πραγματικό χρόνο και με την συμμετοχή όλων των εθνικών Αρχών.

Με 2.000 συμμετοχές στο πεδίο και 1.000 από την Αθήνα και τα ΚΥΤ, με την ταυτόχρονη συμμετοχή έξη Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης (Φυλάκιο, Χίος, Σάμος, Μυτιλήνη, Λέρος, Κως), επτά Εθνικών Κέντρων Επιχειρήσεων (ΓΕΕΘΑ, ΓΓΠΠ, ΕΛΑΣ, ΛΣ, ΠΣ, ΕΟΔΥ, ΕΚΑΒ), τεσσάρων Ευρωπαϊκών και Διεθνών Οργανισμών (EASO-Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης Ασύλου, Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, Ύπατη Αρμοστεία, FRONTEX), του Δήμου Ανατολικής Σάμου και του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, αλλά και των ίδιων των επωφελουμένων προσφύγων και μεταναστών, η μεγάλης εμβέλειας αυτή άσκηση φιλοδοξεί να εδραιωθεί ως αναπόσπαστο πλέον κομμάτι του σχεδιασμού και της διαχείρισης κρίσεων εκτάκτων αναγκών από φυσικές καταστροφές.

Για πρώτη φορά το σενάριο περιλαμβάνει τους χώρους διαμονής των ασυνόδευτων ανηλίκων, με συγκεκριμένο σχέδιο διάσωσης των παιδιών, αλλά και αντιμετωπίζει την εμπορία ανθρώπων (trafficking) ως μέρος της διαχείρισης κρίσης.

Η άσκηση διοργανώνεται από την Γενική Γραμματεία Υποδοχής και Ταυτοποίησης, με επικεφαλής τον γενικό γραμματέα Μάνο Λογοθέτη και το γενικό πρόσταγμα έχει η αρχιπύραρχος Δρ Καλλιόπη Σαΐνη, διοικητής του ΠΡΟΜΑΧΟΥ, γενική συντονίστρια του Εθνικού Σχεδίου Εκτάκτων Αναγκών «Αγνοδίκη» και ειδική σύμβουλος της υφυπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου αρμόδιας για την Ένταξη Σοφίας Βούλτεψη.

Κορυφαία μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας (ο καθηγητής Θράσος Πανίδης, ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Δρ. Γεράσιμος Χουλιάρας, ο ταγματάρχης εα, υπεύθυνος Προστασίας Δεδομένων υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης Αθανάσιος Κοσμόπουλος), αλλά και του δημοσιογραφικού κόσμου συνεισφέρουν στο σενάριο και στη δημιουργία ρεαλιστικού κλίματος, ενώ χρησιμοποιείται υψηλού επιπέδου τεχνολογία χάρη στην αποφασιστική συμβολή του EASO και της τεχνικής υποστήριξης που παρέχει στη χώρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Συνεχίζονται σε πανελλαδική κλίμακα οι εξορμήσεις από τις Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) με διενέργεια δωρεάν rapid test για όλους τους...

ΕΛΛΑΔΑ

Σήμερα Πέμπτη, 28 Μαρτίου, σύμφωνα με το εορτολόγιο τιμάται η μνήμη των Αποστόλου και Μάρτυρος Ηρωδίωνος επισκόπου Πατρών, Οσίου Ιλαρίωνος του νέου ηγουμένου μονής της Πελεκητής. Δεν υπάρχει κάποιο γνωστό όνομα που να γιορτάζει...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

“Με απέραντο σεβασμό στον πόνο των οικογενειών που έχασαν δικούς τους ανθρώπους στα Τέμπη” ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, διεμήνυσε από την Ολομέλεια...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Για άθλια προπαγάνδα διχασμού και παραπλάνησης από πλευράς αντιπολίτευσης, έκανε λόγο στην ομιλία του επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, ο αναπληρωτής υπουργός...