Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός: Σε εφαρμογή τα νέα μέτρα από το Σάββατο – «Καμπανάκι» από τους ειδικούς για την πανδημία

Κορονοϊός: Σε εφαρμογή τα νέα μέτρα από το Σάββατο – «Καμπανάκι» από τους ειδικούς για την πανδημία

Τα συνεχή «μαύρα» ρεκόρ κρουσμάτων κορονοϊού είχαν ως αποτέλεσμα τη λήψη νέων μέτρων για τους μη εμβολιασμένους, τα οποία τίθενται σε εφαρμογή από το Σάββατο.

Όπως είπε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, «Δεν μπορούμε να πάμε σε πιο έντονα περιοριστικά μέτρα όπως είχαμε πριν, συνεπώς θα επεκτείνουμε την καμπάνια του εμβολιασμού με αποστολή sms σε ανεμβολίαστους πολίτες, αλλά και με spots στα Μέσα Ενημέρωσης», τονίζοντας πως οι νέες παρεμβάσεις έχουν ως στόχο την προστασία των πολιτών που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο, καθώς κινδυνεύουν πολύ περισσότερο από τους εμβολιασμένους.

Τα νέα μέτρα για τους μη εμβολιασμένους
Έτσι, από το ερχόμενο Σάββατο θα ισχύουν νέα μέτρα για όσους δεν έχουν κάνει το εμβόλιο. Ειδικότερα:

Υποχρεωτικά δύο εργαστηριακά τεστ (PCR ή rapid τεστ) την εβδομάδα για όλους τους μη εμβολιασμένους εργαζόμενους τόσο σε δημόσιο όσο και ιδιωτικό τομέα, με δικό τους κόστος.
Αρνητικό rapid test για μη εμβολιασμένους πολίτες προκειμένου να εισέλθουν σε δημόσιες υπηρεσίες, τράπεζες, εμπορικά κέντρα, κομμωτήρια (δραστηριότητες που δεν θεωρούνται αναγκαίες). Εξαιρούνται τα καταστήματα τροφίμων (surer market), φαρμακεία, εκκλησίες.
Παράλληλα ο υπ. Υγείας απηύθυνε σύσταση για χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους όπου υπάρχει συνωστισμός τόσο για τους εμβολιασμένους όσο και για τους μη εμβολιασμένους.

Ενημέρωσε δε ότι αναβαθμίζονται οι ποινές σε όσους δεν τηρούν τα μέτρα προστασίας, με τα πρόστιμα να ξεκινούν από 5.000 ευρώ και τις επιχειρήσεις να κλείνουν για 15 μέρες. Παράλληλα εντατικοποιούνται και οι έλεγχοι στα πιστοποιητικά εμβολιασμού και νόσησης, καθώς και στα αρνητικά αποτελέσματα των τεστ, όπως και της ταυτοπροσωπίας. Τέλος θα υπάρξει ποινή και στις ομάδες, αν δεν τηρείται η χρήση μάσκας και οι άλλοι περιορισμοί που ισχύουν για τα γήπεδα.

Νέα μέτρα: Τι θα ισχύει για μαθητές και παιδιά – Πώς θα μπαίνουν σε καταστήματα και εμπορικά κέντρα
Σύμφωνα λοιπόν με όσα ανακοινώθηκαν οι εργαζόμενοι που είναι ανεμβολίαστοι πλέον υποχρεώνονται σε δυο εργαστηριακούς ελέγχους την εβδομάδα, ενώ για την παρουσία μη εμβολιασμένων σε καταστήματα εστίασης, λιανεμπορίου, εμπορικά κέντρα, κομμωτήρια, τράπεζες και δημόσιες υπηρεσίες απαιτείται επίσης μοριακό τεστ ή rapid test.

Μοναδικές εξαιρέσεις τα καταστήματα τροφίμων, τα φαρμακεία και οι χώροι τέλεσης θρησκευτικής λατρείας.

Ένα από τα ερωτήματα που προέκυψαν αμέσως μετά την ανακοίνωση των μέτρων, αφορά το τι θα ισχύει στις περιπτώσεις των μαθητών και των παιδιών. Υπενθυμίζεται ότι πλέον και οι μαθητές υποχρεώνονται στη διενέργεια δυο αυτοδιαγνωστικών ελέγχων κάθε εβδομάδα, έτσι ώστε να μπορούν να πηγαίνουν στο σχολείο τους.

Η βασική απορία, λοιπόν, τόσο των ίδιων των παιδιών όσο προφανώς και των γονέων, ήταν το αν αυτά τα self-tests τα οποία παρέχονται δωρεάν στα παιδιά επαρκούν για την είσοδό τους στα καταστήματα όπου θα ισχύουν τα νέα μέτρα.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν στο Newsbomb.gr πώς το αρνητικό αποτέλεσμα του self-test επαρκεί έτσι ώστε να μπορεί ένας ανήλικος να εισέλθει σε κάποιο από τα παραπάνω καταστήματα ή υπηρεσία, αν είναι ανεμβολίαστος, από το Σάββατο 6 Νοεμβρίου όταν και θα τεθούν σε ισχύ οι νέοι περιορισμοί που αποφάσισε η κυβέρνηση.

Ένα αντίστοιχο μπέρδεμα είχε προκύψει κι όταν είχε ανακοινωθεί η λειτουργία των αμιγών και μεικτών χώρων, με την κυβέρνηση να σπεύδει τότε να διευκρινίσει πως τα self-test γίνονταν αποδεκτά για την είσοδο των παιδιών ηλικίας 5 ως 11 ετών σε αυτούς, απαιτώντας rapid test για τα παιδιά 12 ετών και άνω.

Στην παρούσα φάση, η κατεύθυνση είναι να γίνονται αποδεκτά τα self-tests των μαθητών, ωστόσο, θα πρέπει να δημοσιευτεί και η ΚΥΑ για τα νέα μέτρα έτσι ώστε να «κλειδώσει» η δυνατότητα των ανήλικων, που είναι μη εμβολιασμένοι, να μπαίνουν στους παραπάνω χώρους έχοντας υποβληθεί σε αυτοδιαγνωστικό έλεγχο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Ο Αλέξης Τσίπρας θα παραστεί στη παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, προκειμένου να «στηρίξει το κόμμα του και τους υποψήφιους ευρωβουλευτές στην κρίσιμη μάχη...

ΕΛΛΑΔΑ

«Είμαστε όλοι σε ετοιμότητα για την επικείμενη κακοκαιρία» δήλωσε στο ΕΡΤNews ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, ενώ τόνισε προτεραιότητα είναι...

ΕΛΛΑΔΑ

Το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε χθες, αναβαθμίζεται σε Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων. Βαρομετρικό χαμηλό συνοδευόμενο από μέτωπα προβλέπεται να προκαλέσει επιδείνωση...

ΕΛΛΑΔΑ

Στη Θεσσαλία μεταβαίνει για προληπτικούς λόγους ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, ενόψει των έντονων καιρικών φαινομένων που αναμένεται να πλήξουν...