Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός: Με τρίτη δόση εμβολίου 2.000 λιγότερα κρούσματα τη μέρα – Απαραίτητα τα μέτρα στα Μέσα Μεταφοράς

Τον κώδωνα του κινδύνου για την πανδημία του κορονοϊού κρούουν οι ειδικοί και ζητούν ένα πράγμα: Να τηρούνται τα μέτρα, προκειμένου να μπει «φρένο» στο νέο κύμα κορονοϊού. Μετά τα συνεχή «μαύρα» ρεκόρ στα κρούσματα και την κατάσταση να δείχνει να ξεφεύγει, οι λοιμωξιολόγοι επαναλαμβάνουν ότι το εμβόλιο είναι το μόνο «όπλο» απέναντι στον ιό και τα νέα μέτρα πρέπει να τηρούνται από όλους.

Κάποιοι, όμως, δεν στέκονται μόνο στην τήρηση των μέτρων που ανακοίνωσε πρόσφατα η κυβέρνηση αλλά ούτε και σε αυτά με τα οποία έχουμε μάθει να ζούμε (μάσκες και αποστάσεις). Ζητούν ακόμη η Πολιτεία να πάρει αποφάσεις εδώ και τώρα για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, όπου καθημερινά επικρατεί το αδιαχώρητο, καθώς χιλιάδες πολίτες συνωστίζονται, παρά την πανδημία.

Σαρηγιάννης: Απαραίτητα τα μέτρα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μιλώντας στο OPEN και στην εκπομπή «Τώρα ό,τι συμβαίνει», υπογράμμισε ότι αποκλιμάκωση του νέου κύματος της πανδημίας θα δούμε -εάν εφαρμοστούν σωστά τα μέτρα- στο τέλος της πρώτης εβδομάδας του Δεκεμβρίου, γύρω στις 6 με 7 του μήνα, καθώς τότε θα υπάρχει η αναμενόμενη ανάσχεση της διασποράς των κρουσμάτων. «Η κατάσταση τα Χριστούγεννα θα είναι καλύτερη από ότι θα είναι στις 8 Δεκεμβρίου και καλύτερη απ’ ότι σήμερα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σαρηγιάννης.

Για την άσχημη κατάσταση που επικρατεί τώρα στην χώρα σημείωσε ότι «κάθε μέρα χάνουμε ένα πούλμαν με 40 νεκρούς» και τόνισε ότι θα πρέπει να λάβουμε και άλλα μέτρα ιδίως στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, όπου οι συνθήκες ευνοούν την διασπορά της νόσου.

Λινού: Δεν θα βοηθήσουν επαρκώς τα μέτρα – Αποφάσεις για σχολεία και Μέσα Μαζικής Μεταφοράς
Λιγότερο αισιόδοξη για τα νέα μέτρα εμφανίστηκε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού, η οποία σημείωσε ότι δεν θα βοηθήσουν επαρκώς για να ανασταλεί η έξαρση του νέου κύματος, Η κυρία Λινού υπογράμμισε ότι «η Πολιτεία πρέπει να ξοδέψει χρήματα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς» και πως το υπουργείο Παιδείας πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο τα μαθήματα στα σχολεία να γίνονται τμηματικά πρωί – απόγευμα και να μην κλείνει ένα τμήμα, όταν ασθενούν περισσότερα από τα μισά παιδιά.

Για τα χάπια υπογράμμισε ότι «θα αργήσουμε να έχουμε επαρκή αριθμό δόσεων για όλους όσοι νοσούν και πως η όλη διαδικασία θέλει χρόνο».

Τζανάκης: Με τρίτη δόση του εμβολίου γλιτώνουμε 1.000 – 2.000 κρούσματα την ημέρα

Την ανάγκη να επιταχυνθεί ο εμβολιασμός με την τρίτη δόση εμβολίου τόνισε ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, ο οποίος μιλώντας στον ΣΚΑΪ εκτίμησε ότι με αυτόν τον τρόπο θα περιοριστούν κατά 1.000 – 2.000 τα ημερήσια κρούσματα.

Ο κ. Τζανάκης επισήμανε ότι το επόμενο διάστημα θα καταγραφούν 8.000 – 9.000 κρούσματα, ωστόσο πρόσθεσε ότι το τωρινό κύμα παρότι φαίνεται βαρύ, σε επίπεδο θνησιμότητας είναι μειωμένο κατά περίπου 50% σε σχέση με το προηγούμενο λόγω του εμβολιασμού. «Ακόμα και οι ελάχιστοι εμβολιασμένοι που θα μπουν στις ΜΕΘ επιζούν κι επανέρχονται κανονικά, ενώ οι ανεμβολίαστοι παίζουν με τις ζωές τους», δήλωσε.

Όπως είπε ο κ. Τζανάκης, στο προηγούμενο κύμα, το οποίο διήρκησε 121 μέρες, από 1η Φεβρουαρίου έως 31 Μαΐου 2021, ο ημερήσιος μέσος όρος θανάτων ήταν 52 νεκροί, την ημέρα και συνολικά 6.318. Σε αυτό το κύμα που ξεκίνησε την 1η Ιουλίου και διαρκεί μέχρι σήμερα, δηλαδή 128 ημέρες, ο μέσος όρος ημερήσιων θανάτων είναι 26 και το σύνολο των θανάτων είναι 3.362. «Η διαφορά έγκειται στην επίδραση του εμβολιασμού. Γλιτώσαμε 3.000 θανάτους μεταξύ των δύο κυμάτων», υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι αν είχε εμβολιαστεί το 85%-90% του πληθυσμού οι ημερήσιοι θάνατοι θα ήταν κάτω από 10, ίσως και μηδενικοί κάποιες μέρες, όπως ακριβώς συμβαίνει στην Πορτογαλία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) έκανε γνωστό ότι προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ενάντια στα απογευματινά χειρουργεία. Όπως αναφέρει:...

ΕΛΛΑΔΑ

Ηλεκτρονικά θα διενεργούνται πλέον οι επιδόσεις εγγράφων από το Συμβούλιο της Επικρατείας και τα Τακτικά Διοικητικά Δικαστήρια Αθηνών, Πειραιώς, Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων και Τρίπολης προς...

ΕΛΛΑΔΑ

Άνοιξε σήμερα η πλατφόρμα, https://parentalbenefits.dypa.gov.gr , για την καταβολή του επιδόματος μητρότητας και σε μη μισθωτές, δηλαδή σε ελεύθερες επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες. Πλέον...

ΕΛΛΑΔΑ

Εξελίξεις καταγράφονται στην υπόθεση κακοποίησης ανήλικου από υπάλληλο του υπουργείου Πολιτισμού, που έχει προκαλέσει αντιδράσεις. Σε ανακοίνωσή του, το ΥΠΠΟ σημειώνει πως ο υπάλληλος...