Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Επόπτης Υγείας: Ποιος ο ρόλος του και ποια τα όρια των αρμοδιοτήτων του

Επόπτης Υγείας: Απαντήσεις στο ποιος ο ρόλος ενός επόπτη Υγείας αλλά και στο ποια τα όρια των αρμοδιοτήτων του, έδωσε ο Υγειονολόγος και Λέκτορας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής Κώστας Ντελέζος, με αφομή τον πρώην επόπτη δημόσιας υγείας που φέρεται να προέτρεπε μέσω μηνυμάτων 51χρονη ανεμβολίαστη  να μη διασωληνωθεί, κάτι που οδήγησε τελικά στο θάνατο της γυναίκας.

Ο ίδιος έκανε γνωστό ότι δεν πρόκειται για μια νέα ειδικότητα, σημειώνοντας πως ο Υγιεινολόγος συναντάται τόσο στον Δημόσιο όσο και στον Ιδιωτικό τομέα.

«Πρόκειται για έναν καθιερωμένο κλάδο που ανήκει είτε στις Περιφέρειες, είτε στους Δήμους, είτε στα νοσοκομεία, με συγκεκριμένο ρόλο. Οι γνώσεις του Υγιεινολόγου δεν περιορίζονται σε ελεγκτικούς μηχανισμούς, αλλά μπορεί κατά καιρούς να έχει εκπονήσει λ.χ. επιδημιολογικά προγράμματα» τόνισε ο κ. Ντελέζος στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Από τις έξι».

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι το 90% των υπαλλήλων της ειδικότητας έχουν εμβολιαστεί, αναφέροντας ως λάθος αυτό που ακούστηκε περί του ενός τρίτου εμβολιασμένων στον κλάδο. «Είναι και λόγω φύσης και θέσης του επαγγέλματος. Στηρίξαμε τον εμβολιασμό και το στηρίξαμε προς τα έξω σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα», είπε.

Ο κ. Ντελέζος διευκρίνισε ότι ένας επόπτης Υγείας λογοδοτεί π.χ. στον διευθυντή υγειονομικής υπηρεσίας, είτε στην επιτροπή νοσοκομειακών λοιμώξεων ή τον διευθυντή του νοσοκομείου.

«Στο 30% τους οι Επόπτες Δημόσιας Υγείας έχουν μεταπτυχιακά. Κάποιοι κατέχουν διδακτορικούς τίτλους. Είναι πανεπιστημιακό τμήμα και δεν μπορούμε να τους υποτιμούμε πλέον» πρόσθεσε ο ίδιος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Την Πέμπτη 18 Απριλίου 2024, ολοκληρώθηκε η Πολυεθνική Αεροπορική Άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ 2024», η οποία ξεκίνησε τη Δευτέρα 8 Απριλίου 2024. Η κύρια Μονάδα φιλοξενίας...

ΕΛΛΑΔΑ

Σαράντα πέντε περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας καταγράφηκαν χθες (18/04)  στην Αττική και έγιναν 24 συλλήψεις. Συγκεκριμένα, το πρώτο 15νθήμερο Απριλίου 2024, για την αντιμετώπιση του...

ΕΛΛΑΔΑ

H ΕΛ. ΑΣ εντατικοποιεί τις προσπάθειες ώστε να αντιμετωπιστεί το κοινωνικό φαινόμενο της βίας σε όλες τις εκφάνσεις. Ομάδες νέων αστυνομικών προχωρούν σε ήπια...

ΕΛΛΑΔΑ

Συναγερμός έχει σημάνει στην Πολιτική Προστασία ενόψει της αλλαγής του καιρού, με έντονα φαινόμενα που αναμένεται να επηρεάσουν πολλές περιοχές της χώρας. Σε ετοιμότητα...