Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Πως θα λειτουργήσουν τα νέα μέτρα από τη Δευτέρα

Νέα δέσμη αυστηρότερων μέτρων ανακοίνωσε το βράδυ της Πέμπτης με τηλεοπτικό του μήνυμα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κόντρα στις διαψεύσεις κυβερνητικών στελεχών που έλεγαν πως δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα για τους μη εμβολιασμένους πολίτες, καθώς και για τους άνω των 60 ετών που ενδέχεται δεν θα προχωρήσουν στην τρίτη δόση του εμβολίου.

«Μπλόκο» σε κλειστούς χώρους

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «από την επόμενη Δευτέρα όλοι οι ενήλικες ανεμβολίαστοι πολίτες, πέραν της εστίασης, δεν θα εισέρχονται και σε άλλες κλειστές αίθουσες. Ούτε και με την επίδειξη τεστ. Σε σινεμά, θέατρα, μουσεία ή γυμναστήρια, για παράδειγμα. Είναι μία άμεση ενέργεια προστασίας και, ασφαλώς, μία έμμεση προτροπή να εμβολιαστούν».

Τι θα γίνει με τις εκκλησίες

Όσον αφορά τις λειτουργίες στις εκκλησίες, επανέλαβε ότι «οι πιστοί που δεν θα έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει να προσκομίζουν αρνητικό εργαστηριακό τεστ. Αυτό, άλλωστε, προβλέπει και η εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου την οποία καλούνται τώρα να επιτηρούν οι φορείς της αλλά και, δειγματοληπτικά, η Πολιτεία».

Με «ημερομηνία λήξης» το πιστοποιητικό εμβολιασμού για τους άνω των 60

Για τους άνω των 60 ετών, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως «το πιστοποιητικό εισόδου σε κλειστούς χώρους για εμβολιασμένους άνω των 60 ετών παύει να ισχύει επτά μήνες -επαναλαμβάνω, επτά μήνες- από την έκδοσή του. Θα δοθεί, δηλαδή, ένας μήνας περιθώριο για τον εμβολιασμό τους με την 3η δόση μετά την πάροδο του εξαμήνου. Και αυτό γιατί τα ιατρικά δεδομένα δείχνουν ότι, με τον καιρό, μειώνεται η άμυνα του εμβολίου».

Ειδικά για την ισχύ των πιστοποιητικών, ο πρωθυπουργός έκανε γνωστό ότι με επιστολή του προς την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εισηγήθηκε και η Ψηφιακή Ευρωπαϊκή Βεβαίωση να είναι έγκυρη μόνον αν αναγράφει και την τρίτη δόση μετά το εξάμηνο. «Ώστε να αποφύγουμε κάθε ρωγμή στο τείχος ανοσίας που έχει ήδη χτιστεί στην ήπειρό μας», είπε χαρακτηριστικά

Επέκταση κυλιόμενου ωραρίου

Για τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα ανακοίνωσε την επέκταση του κυλιόμενου ωραρίου. «Ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός, ιδίως τις ώρες προσέλευσης και αποχώρησης, αλλά και ο πρόσθετος φόρτος σε συγκεκριμένες ώρες στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Βεβαίως, με ειδικές πρόνοιες για εργαζόμενους με παιδιά στο σχολείο».

Εντατικοί έλεγχοι: «Δεν υπάρχουν ”κορόιδα” και ”έξυπνοι”»

Ο πρωθυπουργός διεμήνυσε ότι «οι έλεγχοι θα συνεχιστούν, ακόμα πιο εντατικά. Δεν υπάρχουν ”κορόιδα” και ”έξυπνοι” σε μία εθνική μάχη. Και σε αυτήν πρέπει να μπουν πιο αποφασιστικά όλοι, αναλαμβάνοντας τις ευθύνες τους: το κράτος, η αυτοδιοίκηση, οι επιστημονικοί φορείς αλλά και οι επιμέρους επαγγελματικές ενώσεις».

Ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας

Για το τέλος, ο πρωθυπουργός άφησε την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. «Αξιοποιούνται, ήδη, ιδιωτικές Μονάδες Εντατικής Θεραπείας», τόνισε και συνέχισε λέγοντας ότι «και στις περιοχές μεγάλης πίεσης επιτάσσονται και οι υπηρεσίες ιδιωτών γιατρών. Σήμερα, μάλιστα, υπέγραψα και τη σχετική διάταξη. Ενώ γίνονται προσλήψεις στη θέση ανεμβολίαστων υγειονομικών που παραμένουν σε αναστολή».

Αντί επιλόγου…

Οι μη εμβολιασμένοι με την επίδειξη rapid test έως 48 ωρών ή μοριακού test έως 72 ωρών, θα μπορούν να μπαίνουν σε εκκλησίες, σε εμπορικά καταστήματα, σε κομμωτήρια και ανοιχτούς χώρους εστίασης.

Η  επίδειξη rapid test έως 48 ωρών ή μοριακού test έως 72 ωρών θα είναι επίσης απαραίτητη για όλα όσα ίσχυαν μέχρι σήμερα. Την προσέλευση τους στο χώρο εργασίας τους, στα εκπαιδευτικά ιδρύματα και τις μετακινήσεις με υπεραστικά λεωφορεία, τρένα, πλοία και αεροπλάνα.

Για τους ανήλικους (από 4 έως 17 ετών) που δεν έχουν εμβολιαστεί, επιτρέπεται η είσοδος στους ανοικτούς χώρους εστίασης, στους κλειστούς χώρους εστίασης, στα θέατρα και τους κινηματογράφους, στα μουσεία, τα γυμναστήρια και τα γήπεδα με επίδειξη self test.

Όλα οι κανόνες δημόσιας υγείας και πρόσβασης σε γράφημα

Παρακολουθήστε το μήνυμα του πρωθυπουργού

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Απολύτως Σχετικό» βρέθηκε καλεσμένος ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, Υπεύθυνος Πολιτικού Σχεδιασμού της Νέας...

ΕΛΛΑΔΑ

Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (Υ.Π.Α/ Η.A.S.P.-Hellenic Aviation Service Provider) σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι από τα προσωρινά στατιστικά στοιχεία Φεβρουαρίου 2024 για το σύνολο...

ΕΛΛΑΔΑ

Με μία και μόνο αίτηση στην Ενιαία Πύλη Ψηφιακής Πρόσβασης στην Κοινωνική Προστασία ο πολίτης θα αιτείται για όλα τα επιδόματα και παροχές που...

ΕΛΛΑΔΑ

Αποδομήθηκε, από το Τμήμα Ασφαλείας Νέας Ιωνίας σε συνεργασία με το Τμήμα Ασφαλείας Ηρακλείου, συμμορία τα μέλη της οποίας διέπρατταν ληστείες σε βάρος ανηλίκων...