Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

«Σφίγγει» ο κλοιός για τους ανεμβολίαστους – Ποια μέτρα βάζει στο τραπέζι η κυβέρνηση

Στη δίνη του τέταρτου κύματος της πανδημίας βρίσκεται πλέον ολόκληρη η Ευρώπη με τις κυβερνήσεις να ανακοινώνουν η μία μετά την άλλη νέα περιοριστικά μέτρα.Στην χώρα μας, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες σχεδόν έξι χιλιάδες νέα κρούσματα με την κατάσταση στα νοσοκομεία να είναι εξαιρετικά δύσκολη λόγω των 452 νέων εισαγωγών αλλά και τη σημαντική αύξηση των νέων σοβαρών περιστατικών νόσησης που ανέβασε τον αριθμό των διασωληνωμένων σε 594 από 575 που ήταν 24 ώρες πριν και 530 που ήταν το προηγούμενο Σάββατο.

Μέσα σε αυτήν την εξαιρετικά κρίσιμη καμπή για το ΕΣΥ, είναι πλέον σαφές ότι η αύξηση των διασωληνώσεων και των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία είναι σε άμεση συνάρτηση με την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού και για τον λόγο αυτό η κυβέρνηση φαίνεται διατεθειμένη να εντείνει κι άλλο την πίεση στους ανεμβολίαστους πολίτες.

Λίγες ώρες πριν τεθούν σε ισχύ τα νέα περιοριστικά μέτρα, που ανακοινώθηκαν την Πέμπτη από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης προανήγγειλε χθες ότι άμεσα θα ξεκινήσουν νέες επικοινωνιακές εκστρατείες για τον εμβολιασμό – ακόμα και πόρτα πόρτα – ενώ κατέστησε σαφές ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει και άλλα περιοριστικά μέτρα για τους ανεμβολίαστους.

«Οσο υπάρχει αυτή η κατάσταση θα λαμβάνονται νέα μέτρα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πλεύρης ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι η κυβέρνηση δεν μελετά lockdown για τους ανεμβολίαστους και ότι οι προθέσεις της κυβέρνησης δεν έχουν τιμωρητικό χαρακτήρα.

«Η επιθυμία της κυβέρνησης είναι να μην φτάσουμε σε έναν πλήρη περιορισμό των ανεμβολίαστων στις κοινωνικές και οικονομικές δραστηριότητες. Θα επιμείνουμε σε αυτή την κατεύθυνση, οποιαδήποτε όμως μέτρα χρειαστούν δεν θα είναι τιμωρητικά για τα ¾ του πληθυσμού που είχε επιλέξει να εμβολιαστεί και δεν πιέζουν το ΕΣΥ»  σημείωσε επίσης ο κ. Πλεύρης.

Ως προς το είδος των μέτρων που θα βάλει στο τραπέζι η κυβέρνηση αν συνεχιστεί η ραγδαία διασπορά του ιού, ο υπουργός Υγείας αποκάλυψε ότι «θα είναι μέτρα που θα περιορίζουν την κινητικότητα των ανεμβολίαστων»

Νέο τοπίο για τους ανεμβολίαστους από τη Δευτέρα

Οι δηλώσεις Πλεύρη έγιναν λίγες μόνο ώρες πριν ξεκινήσει η εφαρμογή της νέας δέσμης μέτρων για τους ανεμβολίαστους. Χθες, δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η απόφαση για τα «Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορονοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας, για το διάστημα από τη Δευτέρα, 22 Νοεμβρίου 2021 και ώρα 06:00 έως και τη Δευτέρα, 6 Δεκεμβρίου 2021 και ώρα 06:00».

Σύμφωνα με τα νέα μέτρα από τη Δευτέρα 22 Νοεμβρίου, επεκτείνεται το κυλιόμενο ωράριο σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και στους χώρους εργασίας το ωράριο θα ξεκινά από τις 07:00 έως τις 09:30.

Σε ό,τι αφορά στα καταστήματα λιανικού εμπορίου στα αστικά κέντρα, θα είναι ανοικτά από τις 10.00 το πρωί μέχρι τις 21.00 το βράδυ τις καθημερινές.

Το μέτρο αυτό δεν ισχύει για τα σούπερ μάρκετ, τα καταστήματα αγοράς τροφίμων (όπως κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, φούρνοι, ζαχαροπλαστεία και κάβες) και τα φαρμακεία.

Παράλληλα, περιορίζονται σημαντικά οι χώροι που μπορούν να εισέλθουν οι ανεμβολιάστοι,  ακόμη κι αν διαθέτουν rapid test.

Εκτός από τους χώρους εστίασης, αποκλείονται πλέον και από σινεμά, θέατρα, συναυλίες σε κλειστούς χώρους, γυμναστήρια, μουσεία και γήπεδα.

Επίσης, οι πιστοί θα εισέρχονται στις εκκλησίες με την επίδειξη rapid test, εφόσον δεν έχουν εμβολιαστεί.

Αναλυτικότερα από τη Δευτέρα οι ανεμβολίαστοι θα μπορούν να εισέρχονται αποκλειστικά στους εξής χώρους:

– Kαταστήματα τροφίμων όπως σούπερ μάρκετ, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, φούρνοι, λαϊκές, ζαχαροπλαστεία κλπ.
– Φαρμακεία
– Μέσα Μαζικής Μεταφοράς αποκλειστικά για αστικές μετακινήσεις.

Για τα παιδιά ηλικίας από 4 έως 17 ετών υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης, σε όσους από τους προαναφερθέντες χώρους επιτρέπεται η παρουσία ανηλίκων, και μόνο εφόσον έχουν υποβληθεί σε αυτοδιαγνωστικό έλεγχο self-test εντός των τελευταίων 24 ωρών αντίστοιχα πριν από την παρουσία τους στο χώρο.

Για τα παιδιά ηλικίας μέχρι 4 ετών υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης χωρίς έλεγχο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Δύο σεισμικές δονήσεις σημειώθηκαν πριν από λίγο ανοιχτά στις Στροφάδες. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, ο πρώτος σεισμός ήταν 6,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη θα συνεδριάσει στις 11:00 στο Μέγαρο Μαξίμου, το υπουργικό συμβούλιο. Τα θέματα της συνεδρίασης είναι: – Εισήγηση...

ΕΛΛΑΔΑ

Πέφτει σήμερα η αυλαία στη δίκη για την υπόθεση του βιασμού και της εκπόρνευσης του 12χρονου κοριτσιού στον Κολωνό. Οι δικαστές καλούνται να αποφανθούν για την ενοχή...

ΕΛΛΑΔΑ

Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο αναμένεται σήμερα, μετά από διαδικασία 14 μηνών, περίπου 100 συνεδριάσεις, την εξέταση περίπου 60 μαρτύρων, την αξιολόγηση των θέσεων της...