Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός: Στο… ράφι αφήνουν οι άνω των 60 τη 4η δόση – Tι δείχνουν τα στοιχεία

Με… χαλαρούς ρυθμούς εμβολιάζονται οι πολίτες άνω των 60 ετών με την τέταρτη δόση ή δεύτερη αναμνηστική. Στο πλαίσιο της επαναφοράς στην κανονικότητα και του τέλους της οξείας φάσης της πανδημίας, και με σύμμαχο τα καλά επιδημιολογικά δεδομένα στη χώρα μας, είναι πολλοί οι πολίτες που δεν σπεύδουν να προγραμματίσουν ραντεβού τέταρτης δόσης.

Σύμφωνα με στοιχεία του «Ε.Τ.», με τη δεύτερη αναμνηστική δόση έως χθες είχαν εμβολιαστεί συνολικά 200.257 πολίτες, ενώ τα προγραμματισμένα μελλοντικά ραντεβού ανέρχονται σε 47.725. Οι δικαιούχοι τέταρτης δόσης αυτή τη στιγμή είναι περίπου 1,5 εκατομμύριο πολίτες σύμφωνα με τις πληροφορίες, παρ’ ότι ο συνολικός πληθυσμός από 60 ετών και πάνω είναι περίπου ο διπλάσιος. Πολλοί ωστόσο έχουν νοσήσει με αποτέλεσμα να μην κάνουν τέταρτη δόση -δεν συστήνεται για όποιον νοσήσει μετά την τρίτη δόση-, ενώ για ορισμένους δεν έχει παρέλθει τετράμηνο από την πρώτη αναμνηστική δόση.

Πιο αναλυτικά σε σχέση με τις ηλικιακές κατηγορίες, περίπου 70.000 άτομα άνω των 80 ετών έχουν πραγματοποιήσει τέταρτη δόση και 16.265 έχουν κλείσει ραντεβού. Στην ηλικιακή ομάδα 70-79 ετών, 77.651 έχουν πραγματοποιήσει τέταρτη δόση και 18.578 έχουν προγραμματίσει ραντεβού και στην ομάδα των πολιτών 60-69 ετών έχουν εμβολιαστεί 43.310, ενώ 11.945 είναι τα προγραμματισμένα ραντεβού. Η μικρή διαφορά που προκύπτει από το σύνολο (200.257) των εμβολιασμένων εξηγείται από το γεγονός ότι η τέταρτη δόση πριν τους 60άρηδες είχε εγκριθεί και γινόταν σε ανοσοκατεσταλμένους. Συγκεκριμένα, η πλατφόρμα για ραντεβού δεύτερης αναμνηστικής δόσης έχει ανοίξει από τις 7 Απριλίου για τους πολίτες από 80 ετών και πάνω, από τις 13 Απριλίου για αυτούς από 70-79 ετών και από τις 15 Απριλίου για τους πολίτες της ηλικιακής ομάδας 60–69 ετών. Με 4η δόση κατά της Covid-19 εμβολιάζονται από τις 20 Ιανουαρίου όσοι πολίτες είναι ανοσοκατεσταλμένοι.

Σύμφωνα με τις μελέτες και τα στοιχεία που έχει αναλύσει η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, στις επίσημες ενημερώσεις στο υπουργείο Υγείας, η τέταρτη δόση δεν επιφέρει πολύ μεγαλύτερη προστασία σε σχέση με την τρίτη δόση, ωστόσο ακόμη και το μικρό όφελος και η αύξηση των αντισωμάτων για τους μεγαλύτερους ηλικιακά πολίτες που είναι περισσότερο ευάλωτοι για βαριά νόσηση και μπορεί να μην έχουν καλή απόκριση στον εμβολιασμό είναι σημαντικά.

Αρκετοί πολίτες βέβαια, στο πλαίσιο της γενικότερης χαλάρωσης των μέτρων, αφήνουν προς το παρόν την τέταρτη δόση για να την πραγματοποιήσουν πιο αργά. Μια κοινή σκέψη είναι, αφού τα κρούσματα πέφτουν, να λάβουν την απαιτούμενη προστασία σε μια νέα πιθανή έξαρση, για παράδειγμα, το φθινόπωρο.

Οι πανδημικοί δείκτες, πάντως, μειώνονται όλο και περισσότερο. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι διασωληνωμένοι ασθενείς έχουν «πέσει» πια στους 240, ενώ ο μέσος όρος εισαγωγών του τελευταίου επταημέρου έχει μειωθεί σε 167 ασθενείς. Οι ειδικοί αναμένουν τις επόμενες ημέρες της εβδομάδας που τα τεστ θα αυξηθούν –έως και χθες ο αριθμός των διαγνωστικών ελέγχων αντιστοιχούσε σε ημέρες αργίας– ώστε να κρίνουν πόσο επηρεάστηκε η διασπορά από τη χαλάρωση του Πάσχα και της Πρωτομαγιάς. Στα λύματα φαίνεται μια μικρή αύξηση του ιικού φορτίου την τελευταία εβδομάδα, και ειδικότερα στις πόλεις των Ιωαννίνων και της Πάτρας (51% και 42%, αντίστοιχα).

Εμβολιασμοί με 4η δόση

 Πολίτες 80+

  • 69.986 έχουν εμβολιαστεί
  • 16.265 είναι τα προγραμματισμένα μελλοντικά ραντεβού

Πολίτες 70-79 ετών

  • 77.651 έχουν εμβολιαστεί
  • 18.578 είναι τα προγραμματισμένα μελλοντικά ραντεβού

Πολίτες 60-69 ετών

  • 43.310 έχουν εμβολιαστεί
  • 11.945 είναι τα προγραμματισμένα μελλοντικά ραντεβού

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Αυξανόμενη δυσαρέσκεια των πολιτών και της ιατρικής κοινότητας αποτυπώνεται σε μεγάλη έρευνα που διενήργησε για λογαριασμό του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου η εταιρεία δημοσκοπήσεων GPO....

ΕΛΛΑΔΑ

Η αφρικανική σκόνη υποχωρεί σταδιακά από τα δυτικά προς τα ανατολικά, σύμφωνα με τον Σάκη Αρναούτογλου. Όπως τονίζει σε ανάρτησή του ο ίδιος, το...

ΕΛΛΑΔΑ

Στη δημοσιότητα έδωσε η ΓΣΕΕ την αφίσα και την διακήρυξη της 24ωρης απεργίας που με απόφασή της προκήρυξε για την 1η Μάη. Όπως αναφέρει:...

ΕΛΛΑΔΑ

Ένα απόκοσμο και αποπνικτικό σκηνικό δημιούργησε η επέλαση της αφρικανικής σκόνης που σκέπασε τα τελευταία 24ωρα τη χώρα μας. Από την Κρήτη μέχρι τον...