Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Γραβιέρα Νάξου: Έλλειψη στα ράφια των σούπερ μάρκετ – Η έκκληση των παραγωγών

“Είδος…. προς εξαφάνιση” θα είναι πλέον η γραβιέρα της Νάξου για τους καταναλωτές, διότι υπάρχει σημαντική έλλειψη του γνωστού ΠΟΠ προϊόντος στα ράφια των σούπερ μάρκετ καθώς έχει περιοριστεί η παραγωγή του και έχει ανεβεί η τιμή. Έτσι, πολλοί θα αναγκαστούν να στραφούν σε πιο οικονομικές λύσεις, όπως Γκούντα και Ένταμ.

Γιατί υπάρχει έλλειψη της γραβιέρας της Νάξου

Τους λόγους για τους οποίους δημιουργήθηκε έλλειψη της γραβιέρας της Νάξου εξήγησε o πρόεδρος Αγροτικών Συνεταιρισμών της Νάξου, Δημήτρης Καπούνης μιλώντας στο enikos.gr.

“Αυτή τη στιγμή υπάρχει έλλειψη της γραβιέρας της Νάξου στα ράφια. Η Ένωση της Νάξου αυτή τη στιγμή έχει πάρει κάποια μέτρα για τους παραγωγούς, προσπαθεί να τους ανακουφίσει  δίνοντας τους ζωοτροφές με πίστωση,  βάζοντας πλάτη με πρόβλεψη 1 εκατ. ευρώ για το 2022. Αλλά η πολιτεία δεν έχει σταθεί δίπλα στους κτηνοτρόφους, πρέπει να επιδοτήσει τις ζωοτροφές με έναν τρόπο αποτελεσματικό, με περισσότερα χρήματα” σημειώνει.

“Το άλλο θέμα που έχουμε είναι ό,τι η γραβιέρα μας είναι ένα ΠΟΠ προϊόν που αυτό σήμερα μπορεί να είναι και μειονέκτημα. Διότι δεν μπορούμε να φέρουμε γάλα από αλλού. Δεν μπορεί ο παραγωγός να αυξήσει  το ζωικό του κεφάλαιο με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, με την αύξηση των ζωοτροφών, με την αύξηση των λιπασμάτων, με το ρεύμα που έχει τετραπλασιαστεί, με το πετρέλαιο και γενικά με όλα τα αναλώσιμα. Ένας παραγωγός από την γεώτρηση του πέρυσι τέτοια εποχή έβγαζε νερό με 7 και 8 ευρώ την ώρα, ενώ σήμερα θέλει 28 ευρώ και 30 ευρώ”, συμπλήρωσε.

“Εμείς δεν μπορούμε να φέρουμε γάλα από αλλού, άλλες εταιρείες όμως έρχονται και αγοράζουν γάλα από εδώ και πάνε και κάνουν προϊόν ΠΟΠ. Αυτό η πολιτεία πρέπει να το δει, πρέπει να το περιορίσει ή να το απαγορεύσει. Εμείς είμαστε ένα ΠΟΠ προϊόν, δεν μπορούμε να φέρουμε γάλα από άλλη περιοχή και προσπαθούμε με το γάλα το δικό μας να κάνουμε τη γραβιέρα που κάνουμε” είπε ο κ. Καπούνης.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο ένας παραγωγός αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζει δυο κακά:

  • τη μείωση του γάλακτος, διότι  το ζώο διότι δεν σιτίζεται σωστά, με αποτέλεσμα να μην έχει την μέγιστη απόδοση σε γάλα.
  • τη αύξηση των ζωοτροφών

“Όλα τα αυτά τα προβλήματα από το χωράφι έχουν μεταφερθεί στο ράφι των σούπερ μάρκετ. Γι’ αυτό υπάρχει πρόβλημα με τη γραβιέρα  και περιορίστηκε η παραγωγή αλλά και ανέβηκε η τιμή, γιατί έτσι έπρεπε να γίνει” επεσήμανε.

Πόσο έχει ανέβει η τιμή της Γραβιέρας Νάξου φέτος σε σχέση με πέρυσι  και πώς κινούνται οι πωλήσεις

Σύμφωνα με τον κ. Καπούνη η τιμή  ης γραβιέρας της Νάξου έχει αυξηθεί κατά περίπου 2 ευρώ, δηλαδή τώρα πωλείται στα 13,62 ευρώ από 11 ευρώ που ήταν η τιμή πώλησης πέρυσι. Όσον αφορά στο εάν έχουν μειωθεί οι πωλήσεις της γραβιέρας Νάξου με τις ανατιμήσεις που έχουν γίνει, επιβεβαίωσε ότι παρατηρείται πτώση 30%.

Τα προβλήματα με τις ζωοτροφές – Τι ζητούν οι παραγωγοί

“Όσον αφορά την αγελαδοτροφία έχουν φύγει τουλάχιστον 300 αγελάδες. Έχουμε φέρει απ’ έξω για να ενισχύσουμε τους παραγωγούς γύρω στις 160 με 180 αγελάδες. Δεν έχουν γεννήσει όμως και δεν έχουμε τα αποτελέσματα. Καθημερινά έχουμε μείωση του γάλακτος γύρω στους 7 τόνους, οπότε καταλαβαίνετε ότι δεν παράγουμε το προϊόν που βγάζαμε πέρυσι” τόνισε και  αναφέρθηκε στο θέμα των ζωοτροφών.

“Για να έρθουν από την Λάρισα οι ζωοτροφές  στη Νάξο θέλει 1 μέρα και μεταφορικά. Πήγαμε στη Βουλγαρία να φέρουμε ζωοτροφές – ψάξαμε στη Ρουμανία δεν υπήρχαν και πήγαμε στη Βουλγαρία. Ο παραγωγός θα αγοράσει την ζωοτροφή που λέγεται ενσίρωμα καλαμποκιού, 1 τόνο προς 225 ευρώ με 230 ευρώ. Θα έχει κάποια σχετική επιδότηση 32 ευρώ, οπότε θα την πάρει 200 ευρώ. Την ίδια μπάλα πέρυσι την αγόρασε με 60 ευρώ”.

“Πώς θα ζήσει αυτός ο παραγωγός; Η ενημέρωση που έχει αυτή τη στιγμή το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης σε ζωοτροφές  είναι σε καρπό. Δεν υπήρχε πουθενά στη φόρμα που μας έστειλαν να δηλώσουμε τις ζωοτροφές μας εδώ στην Νάξο, στις αποθήκες μας  τη λέξη ενσίρωμα ή καρπό. Οπότε εμείς στέλναμε 100 τόνους ζωοτροφές… 100 ζωοτροφές είναι καρπός. Το ενσίρωμα δεν υπάρχει πουθενά”, σημείωσε μεταξύ άλλων.

“Εμείς δεν θέλουμε να γίνουμε Μύκονος και Σαντορίνη. Πρέπει να παράγουμε, μπορεί να το καταλάβει η πολιτεία. Μπορεί να το δει ό,τι εμείς είμαστε πρωτογενής τομέας και πως παράγουμε. Δεν θέλουμε να γίνουμε τριτογενής τομέας. Δεν γίνεται άλλωστε, δεν υπάρχει η μόρφωση, δεν υπάρχει το επίπεδο, δεν υπάρχουν τα προσόντα”, τόνισε.

Η Νάξος τα τελευταία χρόνια έχει δει μεγάλη αύξηση στον τουρισμό λόγω και του νέου αεροδρομίου αλλά και των υπέροχων χωριών και παραλιών που διαθέτει.

 

 Γραβιέρα της Νάξου: Μείωση 30% της ποσότητας

“Η Γραβιέρα της Νάξου δεν θα πάψει να υπάρχει στα σούπερ μάρκετ. Απλά δεν ξέρουμε πόση ποσότητα θα υπάρχει. Δηλαδή αυτή τη στιγμή έχουμε 7 τόνους γάλακτος  μείωση την ημέρα εδώ και 4 μήνες και αυτό σημαίνει ότι μια ποσότητα Α δεν έχει παραχθεί. Εάν συνεχίσει αυτή η κατάσταση, εμείς παράγουμε γύρω στους 500 τόνους το χρόνο, τότε θα λείψουν αρκετοί τόνοι από την αγορά” περιέγραψε.

Και συνέχισε λέγοντας ότι ” θα μειωθεί η ποσότητα, θα  υπάρχει κάποια σχετική έλλειψη στην αγορά σεβαστή, δεν θα εξαφανιστεί. Αλλά εάν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση δεν ξέρουμε τι θα γίνει. Πρέπει να μας δει η πολιτεία και να λύσει τα προβλήματα μας”.

“Αυτή τη στιγμή  εκτιμώ ότι θα μειωθεί η ποσότητα γύρω στο 30% για την Γραβιέρα της Νάξου”, συμπλήρωσε.

Στην ερώτηση εάν αυτό συνεπάγεται αύξηση της τιμής, απάντησε κατηγορηματικά “Όχι, δεν θα γίνει περαιτέρω αύξηση.  Αλλά θα πάει πίσω. Θα πάει ντόμινο αυτό. Θα υπάρχει έλλειψη γραβιέρας. Ο καταναλωτής θα φύγει από αυτό το προϊόν και θα έρθουν άλλα προβλήματα και θα πάει σε άλλα προϊόντα Γκούντα ή Ένταμ που είναι φθηνότερα”.

Ποιες είναι οι ενέργειες του  Συνεταιρισμού 

“‘Εμείς είμαστε μια Ένωση και προσπαθεί να στηρίξει τον πρωτογενή τομέα  της Νάξου, τους κτηνοτρόφους του νησιού και γενικά τον πρωτογενή τομέα της Ελλάδας. Δεν υπάρχει περίπτωση ξένα κεφάλαια να έρθουν εδώ σε εμάς. Προσπαθούμε και θα προσπαθήσουμε η γραβιέρα της Νάξου που είναι ένα προϊόν ΠΟΠ, νόστιμο, να  υπάρχει στο ράφι των σούπερ μάρκετ.  Για αυτό χρειαζόμαστε βοήθεια της πολιτείας.  Εμείς θα προσπαθήσουμε, αλλά θέλουμε και ευχόμαστε να μας βοηθήσει η πολιτεία και όλα θα πάνε καλά”

“Θα προσπαθήσουμε να κλείσουμε ένα ραντεβού με τον αρμόδιο υπουργό για να του δώσουμε την έκταση του θέματος, του προβλήματος που αντιμετωπίζουμε εδώ στο νησί και πιστεύω ότι θα το καταλάβει. Εάν όμως δεν το καταλάβει η παραγωγή τελειώνει, οι κτηνοτρόφοι τελειώνουν. Υπάρχουν τεράστια προβλήματα, όπως υπάρχει ανομβρία, υπάρχουν τα μεταφορικά” υπογράμμισε.

Την ίδια στιγμή ζήτησε από την πολιτεία να βάλει πλαφόν στις ζωοτροφές που πηγαίνουν για βιοκαύσιμα και για υγραέρια.

“Oι ζωοτροφές πρέπει να πηγαίνουν για βιοκαύσιμα είτε για υγραέρια; Να βάλει  η πολιτεία ένα πλαφόν σε αυτά. Πρέπει να πάνε όλα στην ενέργεια;  Και τι θα γίνουμε εμείς;” διερωτήθηκε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

«Να εργαστούμε με όλες μας τις δυνάμεις για την αναζωογόνηση της πολιτικής διαδικασίας και την υλοποίηση της λύσης των δύο κρατών στη Μέση Ανατολή»,...

ΕΛΛΑΔΑ

Οργανωμένοι, πειθαρχημένοι και αποφασισμένοι, έτσι περιγράφονται από αστυνομικές πηγές οι συλληφθέντες για τα επεισόδια της 7ης Δεκεμβρίου που προκάλεσαν τον θάνατο του αστυνομικού Γιώργου...

ΕΛΛΑΔΑ

Το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους φοιτητές των Α.Ε.Ι. και Α.Ε.Α. της χώρας ότι από σήμερα, Τρίτη 23 Απριλίου 2024 έως και...

ΕΛΛΑΔΑ

Σε νέες δορυφορικές εικόνες αποτυπώνεται η έκταση του φαινομένου της αφρικανικής σκόνης που έπνιξε ολόκηρη την Ελλάδα. Δορυφορικά δεδομένα του αμερικανικού δορυφόρου Aqua της...