Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Χιλιάδες οι κενές θέσεις εργασίας στον τουρισμό (ηχητικό)

Στις 50.000 υπολογίζονται οι κενές θέσεις εργασίας στο νευραλγικό τομέα του τουρισμού, σύμφωνα με εκτιμήσεις εκπροσώπων του κλάδου.

Για το θέμα μίλησε στην ΕΡΤ Χανίων, ο Καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης και Αναπληρωτής Διευθυντής του Κέντρου Ερευνών και Μελετών του Ιδρύματος, Νίκος Παπαδάκης.

«Είμαστε εν μέσω μιας σοβαρής οικονομικής και ενεργειακής κρίσης, που προκαλεί ντόμινο εξελίξεων και στην ελληνική κοινωνία, ανέφερε ο κ. Παπαδάκης, ο όποιος μέσα από τα ευρήματα του Παρατηρητηρίου Εργασίας της Περιφέρειας Κρήτης, απαντά στις αιτίες, που οι εργαζόμενοι αποχωρούν με σταθερά ανησυχητικούς ρυθμούς από τον κλάδο.

Αν κανείς αντιληφθεί ότι η Κρήτη είναι κατά 35% εξαρτημένη από το τουριστικό προϊόν, ποσοστό που αυξάνεται στο 55% μαζί με τους «όμορους χώρους», αντιλαμβάνεται το μέγεθος μα και τη σοβαρότητα του προβλήματος, τόνισε ο κ. Παπαδάκης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Εργασίας της Περιφέρειας, κατά την πανδημία, η Κρήτη αντιμετώπισε το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας μεταξύ των ευρωπαϊκών περιφερειών.

Το φαινόμενο των μεγάλων κενών σε επίπεδο κάλυψης θέσεων εργασίας, άρχισε να εμφανίζεται ήδη από το 2019, όταν ο αριθμός τους «άγγιξε» τις 6.000.

Το 2020 το 50% των εργαζομένων στον τουρισμό μπήκε σε αναστολή εργασίας.

Την ίδια χρονιά, το 1/3 των εργαζομένων δήλωνε, ότι έχει περιέλθει σε δεινή οικονομική κατάσταση.

Το 2021 το ποσοστό αυξήθηκε, με αποτέλεσμα δύο στους τρεις δήλωναν ότι αδυνατούν να επιβιώσουν με τα πενιχρά εισοδήματα λίγων μηνών.

Οι εργαζόμενοι στον τουρισμό πέρασαν μία χρονιά ότι έμειναν χωρίς δουλειά, μόνο με επιδόματα.
Είναι επομένως λογικό, μεγάλο ποσοστό από αυτούς να στρέφονται σε άλλους κλάδους -κατασκευαστικός κλπ.- με λιγότερο επισφαλή απασχόληση.

Παράλληλα, αυξάνονται οι καταγγελίες έντονες καταχρηστικές εργοδοτικές πρακτικές, 12ωρη εργασία, άθλιες συνθήκες διαμονής και σίτισης.
Όλα αυτά, σε συνδυασμό με την αποδυνάμωση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας,
έχουν οδηγήσει στη διόγκωση του προβλήματος, που αποτυπώνεται μάλιστα στο σύνολο των χωρών του ευρωπαϊκού νότου, καταλήγει ο κ. Παπαδάκης.

Ενδεικτικά οι πίνακες για τα εργασιακά και την κατάσταση στον Τουρισμό, από τον Περιφερειακό Μηχανισμό Παρακολούθησης της Αγοράς Εργασίας στην Κρήτη.

Ακούστε τη συνέντευξη:

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Αποδομήθηκε, από το Τμήμα Ασφαλείας Νέας Ιωνίας σε συνεργασία με το Τμήμα Ασφαλείας Ηρακλείου, συμμορία τα μέλη της οποίας διέπρατταν ληστείες σε βάρος ανηλίκων...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της διαβούλευσης για το ύψος του κατώτατου μισθού, οι κοινωνικοί φορείς κατέθεσαν τις προτάσεις τους στο υπουργείο Εργασίας, το οποίο...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο νέος κατώτατος μισθός τίθεται άμεσα σε ισχύ, και συγκεκριμένα από την ερχόμενη Δευτέρα 1η Απριλίου. Όσοι αμείβονται με αυτόν θα λαμβάνουν 830 ευρώ...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μέχρι και τις 2 Απριλίου, παρατείνονται οι προθεσμίες καταβολής των βεβαιωμένων οφειλών στη Φορολογική Διοίκηση και των δόσεων ρυθμίσεων / διευκολύνσεων που λήγουν στις...