Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Εκβιάζει ο Ερντογάν: Δεν έχουμε θετική διάθεση για την ένταξη Φινλανδίας – Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Προβληματισμός επικρατεί τις τελευταίες ώρες στην Τουρκία, εξαιτίας ενός σεναρίου που κυκλοφορεί για τη στάση που θα κρατήσει ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε ό,τι αφορά την ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

«Δεν βλέπουμε θετικά το θέμα της ένταξης Φινλανδίας – Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, λόγω της Ελλάδας», ανέφερε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε δήλωσή του, σημειώνοντας πως η Άγκυρα «δεν θα ξανακάνει το ίδιο λάθος».

Μάλιστα ο Ταγίπ Ερντογάν ενέπλεξε και την Ελλάδα στο θέμα λέγοντας ότι στο παρελθόν το ΝΑΤΟ είχε κάνει το ίδιο λάθος και με την χώρα μας, εννοώντας όταν την ενέταξε το ΝΑΤΟ στο στρατιωτικό του σκέλος ενώ είχε αποχωρήσει το 1974 και την είχε επανεντάξει το 1980.

Αναλυτικά τόνισε: «Παρακολουθούμε επί του παρόντος τις εξελίξεις σχετικά με τη Σουηδία και τη Φινλανδία, αλλά δεν έχουμε θετική διάθεση. Έκαναν λάθη στο ΝΑΤΟ με την περίπτωση της Ελλάδας στο παρελθόν, οι προηγούμενες διοικήσεις του, γνωρίζετε τη στάση της Ελλάδας απέναντι στην Τουρκία. Δεύτερον, δεν θέλουμε να διαπράξουμε ένα λάθος. Οι σκανδιναβικές χώρες είναι σαν ‘ξενώνες’ για τρομοκρατικές οργανώσεις».

Αν τελικά η Τουρκία αποφασίσει να ασκήσει βέτο σε αίτημα ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, αυτό θα προκαλέσει μεγάλες αναταράξεις στο εσωτερικό της συμμαχίας και θα δείξει ότι τελικά η στάση της ήρεμης δύναμης που επιχειρεί να εμφανίσει στο ουκρανικό είναι επίπλαστη.

Να σημειώσουμε ότι στην πρόσφατη επίσκεψη της στην Τουρκία, υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Βικτόρια Νούλαντ, ανέφερε πως θα ήθελε να υπάρξει αρραγές μέτωπο σε ό,τι αφορά το θέμα της ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Στο μεταξύ, με συνοπτικές διαδικασίες υποστηρίζονταν νωρίτερα ότι θα γίνει η ενταξιακή διαδικασία της Φινλανδίας και της Σουηδίας, εφόσον καταθέσουν το αναμενόμενο επίσημο αίτημα ένταξής τους στο ΝΑΤΟ στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές που μίλησαν στο ΑΜΠΕ, οι δύο σκανδιναβικές χώρες αναμένεται να καταθέσουν αίτημα ένταξης στις 17 Μαΐου και αν συμβεί αυτό, η υπογραφή του Πρωτοκόλλου Προσχώρησης θα πραγματοποιηθεί το πολύ μέχρι το τέλος του μήνα.

Αυτό σημαίνει ότι η Φινλανδία και η Σουηδία θα έχουν λάβει το καθεστώς χώρας παρατηρητή και θα μπορέσουν να καθίσουν στο τραπέζι της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, στις 28-30 Ιουνίου στη Μαδρίτη, καθώς και σε όλες τις επόμενες συνεδριάσεις της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Μετά την πρώτη υπογραφή του Πρωτοκόλλου Προσχώρησης, θα ακολουθήσει η επικύρωσή του από τα κοινοβούλια των 30 κρατών-μελών του ΝΑΤΟ – μια διαδικασία η οποία συνήθως διαρκεί από έξι ως δεκαοκτώ μήνες, αλλά στην περίπτωση της Φινλανδίας και της Σουηδίας αναμένεται να ολοκληρωθεί το πολύ μέχρι το τέλος του έτους.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η Σουηδία και η Φινλανδία δεν θα είναι ακόμη πλήρη μέλη του ΝΑΤΟ και ως εκ τούτου, τυπικά δεν θα έχουν τις εγγυήσεις ασφαλείας που παρέχει το ‘Αρθρο 5 της Συνθήκης. Ωστόσο, οι δύο χώρες έχουν λάβει σοβαρές διαβεβαιώσεις ασφάλειας από ισχυρές νατοϊκές χώρες, όπως η Μ. Βρετανία και οι ΗΠΑ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΕΘΝΗ

Το σύνολο των 1.115 αφίξεων κατά τις τελευταίες επτά ημέρες έφτασε η παράτυπη μετανάστευση από τα παράλια της Αγγλίας. Το νούμερο καταδεικνύει την πιο...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μετά από μια συνεδρίαση που διεξήχθη σε πολύ υψηλούς τόνους, η πρόταση δυσπιστίας που είχαν καταθέσει ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Πλεύση Ελευθερίας και Νέα Αριστερά για...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρόταση δυσπιστίας: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την αποψινή του ομιλία στη Βουλή έστειλε μηνύματα σε όλους τους πολιτικούς του αντιπάλους, αναφέρθηκε στα πραγματικά γεγονότα γύρω...

ΔΙΕΘΝΗ

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 82 ετών ο πρώην γερουσιαστής των ΗΠΑ Τζο Λίμπερμαν, ανακοίνωσε η οικογένειά του. Ο θάνατός του οφείλεται σε...