Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Την μνήμη του Ιερομάρτυρα Μητροπολίτη Πλάτωνα, τιμά η Μητρόπολη Χίου, Ψαρών και Οινουσσών

Με κάθε εκκλησιαστική λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια θα τελεστεί ο Πρώτος Εορτασμός της Ιεράς Μνήμης του Αγίου Ιερομάρτυρα Πλάτωνα, εκ των θυμάτων των Σφαγών της Χίου στα 1822, το Σάββατο 14 και την Κυριακή 15 Μαΐου, από την Ιερά Μητρόπολη Χίου, Ψαρών και Οινουσσών.

Το Σάββατο 14/5 στις 6.00 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί προσκύνημα στην σκοτεινή φυλακή όπου κρατήθηκαν από τους Οθωμανούς οι Ιερομάρτυρες Μητροπολίτης Πλάτωνας Φραγκιάδης και Αρχιδιάκονος Μακάριος Γαρρής (μαζί με τους Δημογέροντες της Χίου).
Στις 7.00 μ.μ. θα τελεστεί Μέγας Πολυαρχιερατικός Εσπερινός στον Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου Βροντάδου όπου μαρτύρησε την Μ. Πέμπτη του 1822, ο ιερομάρτυρας Σταμάτιος Χαρτουλάρης.

Στον Εσπερινό θα χοροστατήσουν οι Μητροπολίτες Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρης Αντώνιος, Σερρών και Νιγρίτης Θεολόγος καθώς και ο Χίου, Ψαρών και Οινουσσών Μάρκος.

Την Κυριακή 15 Μαΐου θα τελεστεί Όρθρος και Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Μητροπολιτικό Ναό των Αγίων Βικτώρων, προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Σερρών και Νιγρίτης Θεολόγου.

Θα ακολουθήσει λιτανεία των Ιερών Εικόνων και των τιμίων λειψάνων των Ιερομαρτύρων καθώς και του Αγίου Ισιδώρου (η μνήμη του οποίου γιορτάζεται στις 14 Μαΐου) στην πόλη της Χίου. Θα ακολουθήσει τέλεση αρτοκλασίας στη μέση της Πλατείας Βουνακίου.

Ποίημα Μητροπολίτη Χίου κ. Μάρκου αφιερωμένο στον
Ιερομάρτυρα Μητροπολίτη Πλάτωνα Φραγκιάδη

«Κέντησε τώρα τόν κορμό τοῦ πληγωμένου σχίνου
κι ἄσε νά στάξει καθαρό τό δάκρυ στήν καρδιά Σου
μαστιχοφόρος εὐωδιά λούζει τά λείψανά Σου.
Δεσπότη Ἐθνομάρτυρα , εὐλόγα τά παιδιά Σου.

Αὔρα Σοῦ φέρνει δροσερή ἡ ἁρμύρα τοῦ πελάγου
πού αἰγνουσιώτικο σκαρί σώζει τό σκήνωμά Σου
Ἐσύ ‘σαι ὁ καπετάνιος μας κι’ ὅλοι μας στά κουπιά Σου.
Δεσπότη Ἐθνομάρτυρα , εὐλόγα τά παιδιά Σου.

Κοίτα τήν Δόξα, Πάτερ μου, πού περπατεῖ μονάχη
σ’ Ἀνάβατο καί Μελανιός, στά ἡρωικά Ψαρά Σου,
ὅπου φυλοῦν βιγλάτορες τά θεῖα νάματά Σου.
Δεσπότη Ἐθνομάρτυρα , εὐλόγα τά παιδιά Σου.

Περπάτησε Πατέρα μας στ’ Ἁγιοῦ Μηνᾶ τά πάτη.
Βλέπεις σημάδια ἱστορικά ἀπό τά πρόβατά Σου,
πού σφάχτηκαν μαρτυρικά στό ὁλοκαύτωμά Σου;
Δεσπότη Ἐθνομάρτυρα , εὐλόγα τά παιδιά Σου.

Καί τέλος ρίξε μιά ματιά καί στόν διάδοχό Σου·
τρέμουν τά γόνατα , Σεπτέ , κάτω ἀπό τήν σκιά Σου,
εἶν’ ὁ Σταυρός πολύ βαρύς, καῖνε τά αἷματά Σου.
Στόν Γολγοθᾶ πού ἀνέβηκες, νά πορευθῶ σιμά Σου».

www.ertnews.gr

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Σήμερα Κυριακή (24 Μαρτίου) η Εκκλησία μας εορτάζει την Κυριακή της Ορθοδοξίας ως την πρώτη Κυριακή της Μεγάλης Τεσσαρακοστής (Α’ Νηστειών), την οποία υπολογίζουμε...

ΕΛΛΑΔΑ

Εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης τα μέλη της οποίας δραστηριοποιούνταν στην παραγωγή- κατασκευή όπλων με τη χρήση τρισδιάστατου εκτυπωτή (3Dprinter), στην εμπορία- διάθεση αυτών, καθώς και...

ΔΙΕΘΝΗ

Εξώστης καθολικής εκκλησίας κατέρρευσε, προκαλώντας τον θάνατο ηλικιωμένης γυναίκας και τραυματίζοντας 63 κατά τη διάρκεια Λειτουργίας στις Φιλιππίνες την οποία παρακολουθούσαν 400 άτομα, για...

ΕΛΛΑΔΑ

Την εγκύκλιο της Ιεράς Συνόδου που αντιτίθεται στο νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, διάβασαν οι ιερείς κατά τη διάρκεια της κυριακάτικης λειτουργίας...