Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Σπουδαίο επίτευγμα: Επιστήμονες «ζωντάνεψαν» τα μάτια νεκρού

Σε μία σημαντική ανακάλυψη προχώρησαν επιστήμονες: «Ζωντάνεψαν» τα μάτια νεκρού 5 ώρες μετά τον θάνατό του. Συγκεκριμένα οι επιστήμονες αναβίωσαν νευρικά κύτταρα που αντιλαμβάνονται το φως σε μάτια ενός πεθαμένου.

Δημοσιεύοντας την έρευνά τους στο περιοδικό Nature, μια ομάδα ερευνητών από το Οφθαλμολογικό Κέντρο John A. Moran του Πανεπιστημίου της Γιούτα και συνεργάτες του Scripps Research περιγράφουν πώς χρησιμοποίησαν τον αμφιβληστροειδή ως μοντέλο του κεντρικού νευρικού συστήματος για να διερευνήσουν πώς πεθαίνουν οι νευρώνες αλλά και νέες μεθόδους για την αναζωογόνησή τους.

«Καταφέραμε να ξυπνήσουμε φωτοϋποδοχικά κύτταρα στην ανθρώπινη ωχρά κηλίδα, που είναι το τμήμα του αμφιβληστροειδούς που είναι υπεύθυνο για την κεντρική μας όραση και την ικανότητά μας να βλέπουμε λεπτές λεπτομέρειες και χρώματα», εξηγεί η επιστήμονας του Οφθαλμολογικού Κέντρου Moran, Fatima Abbas, επικεφαλής συγγραφέας της δημοσιευμένης μελέτης.

«Σε μάτια που πήρανε έως και πέντε ώρες μετά το θάνατο ενός δωρητή οργάνων, τα κύτταρα αυτά ανταποκρίνονταν σε έντονο φως, έγχρωμα φώτα, ακόμη και σε πολύ αμυδρές λάμψεις φωτός», συμπληρώνει.

Αξίζει να σημειωθεί αρχικά η ομάδα κατάφερε να αναβιώσει τους φωτοϋποδοχείς, αλλά τα κύτταρα φάνηκε να έχουν χάσει την ικανότητά τους να επικοινωνούν με άλλα κύτταρα του αμφιβληστροειδούς. Η ομάδα εντόπισε ότι η στέρηση οξυγόνου «φταίει» για αυτή την απώλεια επικοινωνίας. Έτσι για να ξεπεραστεί η πρόκληση, η αναπληρώτρια καθηγήτρια έρευνας του Scripps Anne Hanneken, MD, προμηθεύτηκε μάτια δωρητών οργάνων σε λιγότερο από 20 λεπτά από τη στιγμή του θανάτου, ενώ ο επιστήμονας του Moran Eye Center Dr Frans Vinberg, σχεδίασε μια ειδική μονάδα μεταφοράς για την αποκατάσταση της οξυγόνωσης και άλλων θρεπτικών ουσιών στα μάτια των δωρητών οργάνων.

Πρώτη καταγραφή

(AP Photo/Bikram Rai)

Ο Dr. Vinberg κατασκεύασε επίσης μια συσκευή για τη διέγερση του αμφιβληστροειδούς και τη μέτρηση της ηλεκτρικής δραστηριότητας των κυττάρων του. Με αυτή την προσέγγιση, η ομάδα κατάφερε να αποκαταστήσει ένα συγκεκριμένο ηλεκτρικό σήμα που παρατηρείται στα ζωντανά μάτια, το «κύμα b». Πρόκειται για την πρώτη καταγραφή του κύματος b που έγινε από τον κεντρικό αμφιβληστροειδή μεταθανάτιων ανθρώπινων οφθαλμών.

«Καταφέραμε να κάνουμε τα κύτταρα του αμφιβληστροειδούς να μιλήσουν μεταξύ τους, όπως κάνουν στο ζωντανό μάτι για να μεσολαβήσουν στην ανθρώπινη όραση», λέει ο Vinberg. «Η επιστημονική κοινότητα μπορεί τώρα να μελετήσει την ανθρώπινη όραση με τρόπους που απλά δεν είναι δυνατοί με τα πειραματόζωα» συνέχισε:

Η καθηγήτρια Anne Hanneken, Scripps Research Associate, δήλωσε: «Μέχρι τώρα, δεν ήταν δυνατό να πετύχουμε τα κύτταρα σε όλα τα διαφορετικά στρώματα του κεντρικού αμφιβληστροειδούς να επικοινωνούν μεταξύ τους με τον τρόπο που το κάνουν συνήθως σε έναν ζωντανό αμφιβληστροειδή. Στο μέλλον, θα είμαστε σε θέση να χρησιμοποιήσουμε αυτήν την προσέγγιση για να αναπτύξουμε θεραπείες για τη βελτίωση της όρασης και της φωτεινής σηματοδότησης στα μάτια με παθήσεις της ωχράς κηλίδας, όπως η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας».

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Με το “σταγονόμετρο” γεμίζουν τα ρεζερβουάρ τους πλέον οι οδηγοί στα νησιά του Αιγαίου. Στα 1,57 ευρώ/λίτρο “σκαρφάλωσε” η τιμή της αμόλυβδης στα πρατήρια...

ΕΛΛΑΔΑ

Ένα δόντι που ανήκε σε ένα κορίτσι, που ανακαλύφθηκε στον τοίχο μιας σπηλιάς στο βορειοανατολικό Λάος, προσφέρει μια νέα προοπτική για τον άνθρωπο της...

ΕΛΛΑΔΑ

Ο κίνδυνος καρκίνου του μαστού στους άνδρες θα μπορούσε να συσχετιστεί με υπογονιμότητα, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη. Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ανοιχτής πρόσβασης...

ΕΛΛΑΔΑ

Τέσσερα μεγάλα ρεκόρ κλιματικής αλλαγής – συγκεντρώσεις αερίων θερμοκηπίου, άνοδος της στάθμης της θάλασσας, θέρμανση και οξίνιση των ωκεανών – καταρρίφθηκαν το 2021, σύμφωνα...