Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Λονδίνο: Οι Ρώσοι «τρέχουν» για στρατιωτικές επιτυχίες στο Ντονμπάς και πιθανόν να «πέσουν» 

Οι Ρώσοι διοικητές επείγονται για στρατιωτικές επιτυχίες στο Ντονμπάς, κάτι που μπορεί να προκαλέσει νέα προβλήματα στις ρωσικές δυνάμεις μετά τη Μαριούπολη, σημειώνει το Λονδίνο. 

Μόλις η Ρωσία εξασφαλίσει την κατάληψη της Μαριούπολης, πιθανότατα θα αναδιατάξει τις εκεί δυνάμεις στο Ντονμπάς, ανακοίνωσε το πρωί το υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου στην τελευταία του ενημέρωση το πρωί της Παρασκευής, προσθέτοντας ότι λόγω της πίεσης που δέχονται οι Ρώσοι διοικητές, πιθανότατα θα το κάνουν «χωρίς επαρκή προετοιμασία». .

Η σκληρή ουκρανική αντίσταση στη Μαριούπολη από την έναρξη του πολέμου σημαίνει ότι οι ρωσικές δυνάμεις στην περιοχή πρέπει να επανεξοπλιστούν και να αναπληρωθούν προτού μπορέσουν να αναπτυχθούν αποτελεσματικά. Αυτή μπορεί να είναι μια χρονοβόρα διαδικασία όταν γίνει προσεκτικά.

Οι Ρώσοι διοικητές, ωστόσο, βρίσκονται υπό πίεση για να επιδείξουν επιτυχίες σε επιχειρησιακούς στόχους. Αυτό σημαίνει ότι η Ρωσία πιθανότατα θα ανακατανείμει τις δυνάμεις της γρήγορα, χωρίς την κατάλληλη προετοιμασία, με ρίσκο περαιτέρω φθοράς για τους Ρώσους σημειώνεται.

Το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι έως και 1.700 Ουκρανοί μαχητές είχαν παραδοθεί τις τελευταίες ημέρες στο εργοστάσιο χάλυβα Αζοφστάλ της Μαριούπολης, με έναν άγνωστο αριθμό να βρίσκεται ακόμη μέσα στο αχανές συγκρότημα.

Τις τελευταίες εβδομάδες ανώτεροι διοικητές των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία έχουν καθαιρεθεί, καθώς χρεώνονται τις αποτυχίες στα αρχικά στάδια της εισβολής, ανέφερε την Πέμπτη το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας.

Συγκεκριμένα, ο αντιστράτηγος Σεργκέι Κίσελ, που είχε την ευθύνη διοίκησης της επίλεκτης 1ης Στρατιάς Αρμάτων Μάχης έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα για την αποτυχία κατάληψης του Χαρκόβου.

Ο αντιναύαρχος Ιγκόρ Οσίποφ, διοικητής του ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας, έχει επίσης απομακρυνθεί από τα καθήκοντά του μετά από τη βύθιση του καταδρομικού Moskva τον περασμένο μήνα.

Αναφορά γίνεται και στον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσίας στρατηγό Βαλέρι Γκερασίμοφ, ο οποίος σύμφωνα με το υπουργείο μάλλον παραμένει μεν στη θέση του, αλλά χωρίς να είναι ξεκάθαρο αν διατηρεί την εμπιστοσύνη του Προέδρου Πούτιν.

  
Τέλος στα σενάρια για συνέχιση των διαπραγματεύσεων (στα οποία επιμένει για δικούς της λόγους η Άγκυρα) φαίνεται να βάζει το Κίεβο δια του συμβούλου του Βολοντίμιρ Ζελένσκι και μέλους της αντιπροσωπείας της Ουκρανίας για τις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, Μιχάιλο Ποντόλιακ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΕΘΝΗ

Μία ένορκος στην ποινική δίκη του Ντόναλντ Τραμπ απαλλάχθηκε από τα καθήκοντά της αφού δήλωσε ότι αισθάνεται φόβο καθώς δημοσιοποιήθηκαν ορισμένα στοιχεία της ταυτότητάς...

ΔΙΕΘΝΗ

Ο Αμερικανός Πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στο Κόσοβο, Jeff Hovenier, δήλωσε ότι οι πρόσφατες περιπτώσεις δολοφονιών και αυτές της ενδοοικογενειακής βίας δείχνουν την ανάγκη...

ΔΙΕΘΝΗ

Η πρώτη απευθείας επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ στις 13 Απριλίου έχει επαναφέρει το σημείο εστίασης στις ικανότητες της αεροπορικής άμυνας καθώς οι Ισραηλινοί...

ΔΙΕΘΝΗ

Το έναυσμα για την τελευταία κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή δόθηκε από την επίθεση του Ισραήλ στην ιρανική πρεσβεία στη Δαμασκό, την 1η Απριλίου- μια...