Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Τουρκικό παραλήρημα για τις προκλήσεις στην Αλεξανδρούπολη – «Απαντήσαμε στις Ελληνικές παραβιάσεις»

Τούρκικες παραβιάσεις:  Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αποποιείται τις κατηγορίες περί παραβίασης του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά  και χαρακτηρίζει «πλήρως αβάσιμους τους ισχυρισμούς» του ΥΠΕΞ της Ελλάδας.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ από την Κωνσταντινούπολη, ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Τανζού Μπιλγκίτς δήλωσε:

«Αεροσκάφη F-16 της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας παραβίασαν τον εναέριο χώρο μας στα δυτικά της Gökçeada στις 16 Μαΐου 2022 και στα δυτικά της Enez στις 17 Μαΐου 2022. Η Πολεμική μας Αεροπορία έδωσε την απαραίτητη απάντηση σε αυτές τις προκλητικές παραβιάσεις στις 18 Μαΐου 2022, σύμφωνα με τους κανόνες αμοιβαιότητας και εμπλοκής.

Η Ελλάδα προσπαθεί για άλλη μια φορά να διαμορφώσει την αντίληψη της διεθνούς κοινής γνώμης εναντίον της χώρας μας χρησιμοποιώντας την ένταση που ξεκίνησε με τις δικές της προκλητικές ενέργειες. Στο πλαίσιο αυτό, απορρίπτουμε παντελώς τους αβάσιμους ισχυρισμούς και κατηγορίες που διατυπώθηκαν κατά της χώρας μας από το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών με την από 20 Μαΐου ανακοίνωσή του και καταδικάζουμε σθεναρά τις ελληνικές παραβιάσεις του εναέριου χώρου μας.

Για να μην ξανασυμβούν τέτοια επεισόδια, η Ελλάδα πρέπει να σταματήσει τις προκλητικές της ενέργειες στο Αιγαίο και να προσεγγίσει σοβαρά τη διαδικασία Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, τόσο διμερώς όσο και εντός του ΝΑΤΟ, που εδώ και ένα χρόνο αποφεύγει να συμμετάσχει στις συναντήσεις του».

Τούρκικες παραβιάσεις: Πώς τα τουρκικά F-16 έφτασαν μια ανάσα από την Αλεξανδρούπολη – Το χρονικό

Σε ακόμα μια ακραία προκλητική κίνηση προχώρησε η Τουρκία  με πτήση τούρκικων μαχητικών σε απόσταση απόσταση μόλις 2,5 ναυτικών μιλίων από την Αλεξανδρούπολη, με το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών να εκδίδει ορισμένη ανακοίνωση για την ακραία αυτή ενέργεια.

Η Άγκυρα συστηματικά κλιμακώνει τις προκλήσεις, ειδικά πριν και μετά από την παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ και την ιστορική ομιλία του στο Κογκρέσο.

Τούρκικες παραβιάσεις:  Το χρονικό της ακραία τουρκικής πρόκλησης

Όπως μετέδωσε το OPEN, την Τετάρτη 2 τουρκικά μαχητικά απογειώθηκαν από το Μπαντιρμά στις 11:21 το πρωί και από εκείνη τη στιγμή προχώρησαν σε ένα μπαράζ παραβιάσεων που ξεκίνησε από τη Ρόδο και συνεχίστηκε με τη Σάμο, τη Λήμνο και έφτασε μέχρι βορειοδυτικά της Σαμοθράκης, ανάμεσα στο νησί και την Αλεξανδρούπολη και συγκεκριμένα 2,5 ναυτικά μίλια από την πρωτεύουσα του νομού Έβρου.

Από εκεί έστριψαν και έφυγαν ξανά ανατολικά. Κατά τη διάρκεια των παραβιάσεων εντοπίστηκαν και αναχαιτίστηκαν από ελληνικά μαχητικά που απογειώθηκαν από τη Λήμνο.

Στρατιωτικές πηγές έκαναν λόγο για πρόκληση – μήνυμα προς την Ελλάδα και τις ΗΠΑ καθώς ως γνωστό υπάρχει πρόθεση η Αλεξανδρούπολη να γίνει αμερικανική βάση. Πρόκειται για μια πρωτοφανή πρόκληση η οποία πραγματοποιείται με φόντο την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και την ομιλία του στο αμερικανικό κογκρέσο.

Τούρκικες παραβιάσεις στο Αιγαίο: «Ξεσάλωσαν» και σήμερα οι γείτονες

Αξίζει να σημειωθεί πως και σήμερα οι τούρκοι συνέχισαν τις προκλήσεις τους με μπαράζ παραβιάσεων: Συγκεκριμένα σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, 8 μαχητικά F-16, 1 μη επανδρωμένο αεροσκάφος και 2 κατασκοπευτικά προχώρησαν σε 44 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου, ενώ καταγράφηκε και μια εικονική αερομαχία. Δύο εκ των αεροσκαφών ήταν οπλισμένα.

Τούρκικες παραβιάσεις: Έντονη καταδίκη από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών

Το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών προχώρησε σε έντονο διάβημα προς τον πρέσβη της Τουρκίας προχώρησε η Αθήνα, ενημερώνοντας, παράλληλα, την ΕΕ, το ΝΑΤΟ και τα Ηνωμένα Έθνη.

Όπως αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών, η ενέργεια αυτή αποτελεί σαφέστατη κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας και σημειώνει ότι εντάσσεται στην προσπάθεια της Τουρκίας να προβάλει τον νεο-οθωμανικό αναθεωρητισμό της, καταπατώντας όλους τους θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου.

Περαιτέρω, επισημαίνει πως η ενέργεια αυτή υπονομεύει την συνοχή και τις άμεσες προτεραιότητες του ΝΑΤΟ, αποτελώντας και σαφή απειλή για την Ευρωπαϊκή Ένωση, σε μια κρίσιμη συγκυρία, καθώς το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης αποτελεί βασικό κόμβο μεταφοράς δυνάμεων για την ενίσχυση των συμμάχων μας.

Η ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ: 

Καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο την πρωτοφανή παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας από δύο τουρκικά μαχητικά, τα οποία εισήλθαν παράνομα στον εθνικό εναέριο χώρο μας και προσέγγισαν την Αλεξανδρούπολη σε απόσταση μόλις 2,5 ναυτικών μιλίων.

Η ενέργεια αυτή αποτελεί σαφέστατη κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας.

Εντάσσεται στην προσπάθεια της Τουρκίας να προβάλει τον νεο-οθωμανικό αναθεωρητισμό της, καταπατώντας όλους τους θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου.

Η ενέργεια αυτή υπονομεύει την συνοχή και τις άμεσες προτεραιότητες του ΝΑΤΟ, αποτελώντας και σαφή απειλή για την Ευρωπαϊκή Ένωση, σε μια κρίσιμη συγκυρία, καθώς το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης αποτελεί βασικό κόμβο μεταφοράς δυνάμεων για την ενίσχυση των συμμάχων μας.

Με εντολή του Υπουργού Νίκου Δένδια, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών, Θεμιστοκλής Δεμίρης πραγματοποίησε άμεσο και εντονότατο διάβημα διαμαρτυρίας στον εδώ Τούρκο Πρέσβη. Παράλληλα, δόθηκαν οδηγίες για την ενημέρωση των συμμάχων και εταίρων μας, καθώς και ΕΕ, ΝΑΤΟ και ΟΗΕ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρόταση δυσπιστίας: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την αποψινή του ομιλία στη Βουλή έστειλε μηνύματα σε όλους τους πολιτικούς του αντιπάλους, αναφέρθηκε στα πραγματικά γεγονότα γύρω...

ΔΙΕΘΝΗ

Σε εκλογικούς ρυθμούς κινείται η Τουρκία, με τις κάλπες των δημοτικών εκλογών να στήνονται σε όλη τη χώρα την Κυριακή. «Άγιο δισκοπότηρο» για κυβέρνηση...

ΔΙΕΘΝΗ

Εικόνες που κόβουν την ανάσα από drone δείχνουν την καταστροφή στη Βαλτιμόρη. Το φορτηγό πλοίο που προσέκρουσε στον πυλώνα στήριξης της γέφυρας έχει καταπλακωθεί από τους...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Την παραίτησή τους υπέβαλαν στον πρωθυπουργό ο Υπουργός Επικρατείας, Σταύρος Παπασταύρου και ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Γιάννης Μπρατάκος. Όπως γνωστοποίησε το Γραφείο Τύπου...