Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Συνεχίζεται την Τρίτη η δίκη για τις συνθήκες θανάτου της Έφης Τσιχλάκη

Με τις δύο πολύωρες καταθέσεις, ενός ιατροδικαστή – τεχνικού συμβούλου από την πλευρά της υπεράσπισης και ενός διαπιστευμένου εμπειρογνώμονα – οπλουργού από την πλευρά της πολιτικής αγωγής, συνεχίστηκε σήμερα Δευτέρα, η δίκη για τις συνθήκες θανάτου της 47χρονης Έφης Τσιχλάκη τον Μάρτιο του 2016 στο Κολυμπάρι Χανίων.

Η άτυχη Έφη, είχε η βρεθεί από τον σύζυγο της στις 22-3-2016 και περί τις 23:30 σε ύπτια θέση στο δάπεδο και μπροστά από το WC του καθιστικού του σπιτιού της, ενώ έφερε τραύμα από πυροβολισμό στην αριστερή πλευρά του κεφαλιού της. Δίπλα της και κοντά στον αριστερό της ώμο βρέθηκε πιστόλι διαμέτρου 9mm.

Στο εδώλιο του Μεικτού Ορκωτού Εφετείου Δυτικής Κρήτης στα Χανιά, κατηγορούμενος για ανθρωποκτονία, ενδοοικογενειακή βία και οπλοκατοχή, βρίσκεται για ακόμα μια φορά ο 55χρονος -σήμερα- σύζυγός της, ο οποίος στην πρωτόδικη εκδίκαση της υπόθεσης στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ρεθύμνου το 2017, είχε αθωωθεί με οριακή πλειοψηφία, ενώ ο θάνατος της γυναίκας αποδόθηκε σε αυτοκτονία.

Η οικογένεια της άτυχης Έφης, δεν αποδέχθηκε ποτέ την πρωτόδικη απόφαση, επικαλούμενη τόσο τον χαρακτήρα της αδικοχαμένης γυναίκας, όσο και τα στοιχεία, με σημαντικότερο αυτό της ιατροδικαστή, η οποία στην κατάθεσή της είχε υπογραμμίσει ότι το θύμα είχε χάσει τις αισθήσεις του από στραγγαλισμό, για να ακολουθήσει ο πυροβολισμός στο κεφάλι.

Η εκδίκαση της υπόθεσης ξεκίνησε από μηδενική βάση την προηγούμενη Πέμπτη και μετά από πολλές αναβολές, μετά την έφεση που άσκησε ο εισαγγελέας Εφετών Κρήτης Χαράλαμπος Μωυσίδης κατά της αθωωτικής πρωτόδικης απόφασης.

Τι καταθέτουν ιατροδικαστές – τεχνικοί σύμβουλοι για την υπόθεση

Στην κατάθεσή του, ο ιατροδικαστής – τεχνικός σύμβουλος, Γιάννης Μεσογίτης, από την πλευρά των συνηγόρων υπεράσπισης, ανέπτυξε τα δικά του επιχειρήματα σε σχέση με τις προηγούμενες ιατροδικαστικές εκθέσεις και υποστήριξε ότι αποκλείει την πιθανότητα να υπήρξε απόπειρα στραγγαλισμού πριν τον πυροβολισμό, επικαλούμενος τον μη εντοπισμό εσωτερικών τραυμάτων.
Επίσης υποστήριξε πως παρά την διατομή εγκεφάλου που προκάλεσε ο πυροβολισμός, η καρδιά του θύματος εξακολούθησε να λειτουργεί για 3-4 περίπου λεπτά, γεγονός που επέτρεψε στα όργανα να στέλνουν αίμα στο τραύμα με αποτέλεσμα να οδηγηθούν σε αφαίμαξη και να παρατηρηθούν ασφυκτικές κηλίδες.

Να υπενθυμίσουμε, ότι σύμφωνα με την κατάθεση και την πραγματογνωμοσύνη της Δρ. Ελπίδας Σπανουδάκη, με την ιδιότητά της ως Ειδικού Ιατροδικαστή – Τεχνικού σύμβουλου της οικογενείας του θύματος:
«Η θανούσα φέρει προθανάτιες κακώσεις της κεφαλής και της τραχηλικής χώρας (περιοχή λαιμού) δηλωτικές προηγηθείσας πάλης.
• Η θανούσα φέρει ασφυκτικές κηλίδες Tardieu στην αριστερή θωρακική και κοιλιακή χώρα, στην δεξιά ραχιαία χώρα και στους βλεφαρικούς επιπεφυκότες δηλωτικές Ασφυξίας από πίεση στο λαιμό με τα χέρια-στραγγαλισμός με τα χέρια (συμβατές με τις προθανάτιες κακώσεις στην περιοχή του λαιμού).
• Η θέση (ύπτια) στην οποία ανευρέθηκε η θανούσα δεν είναι συμβατή με αυτοχειρία. Παρατηρείται μεγάλη απώλεια αίματος στο έδαφος, στην δεξιά και αριστερή ωμική χώρα καθώς και στην οπίσθια χώρα ενώ θα αναμέναμε στην περίπτωση αυτοχειρίας διασπορά κηλίδων αίματος στον περιβάλλοντα χώρο.
• Τα ίχνη αίματος στα διαφορετικά μέρη της οικίας, τα οποία σύμφωνα με την Έκθεση από την Υπ/νση Βιολογικών και Βιοχημικών Εξετάσεων και Αναλύσεων ανήκουν στην θανούσα, δεν δύναται να δικαιολογηθούν από την απώλεια αίματος των προθανάτιων κακώσεων συνεπώς προέκυψαν μεταθανάτια. Σημειώνεται ότι ο θάνατος της ήταν ακαριαίος.
• Το όπλο ανευρέθηκε σε μικρή απόσταση και άνωθεν της αριστερής ωμοπλάτης περίπου στο ίδιο ύψος του τραύματος που αντιστοιχεί στην πύλη εισόδου της θανούσας ενώ εκείνη ήταν δεξιόχειρας.
• Από την μελέτη της χειρόγραφης επιστολής δεν προκύπτουν ψυχιατρικά στοιχεία υπέρ του ενδεχόμενου αυτοχειρίας της θανούσας στις 22-03-2016.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
Ο θάνατος της ΤΣΙΧΛΑΚΗ ΕΥΠΡΑΞΙΑΣ οφείλεται σε κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις συνεπεία βολής από απόλυτη επαφή με βραχύκαννο πυροβόλο όπλο και ταξινομείται ως ανθρωποκτονία».
Ο κατηγορούμενος και σύζυγος της Έφης Τσιχλάκη, υποστηρίζει ότι δεν είχε κανένα λόγο να σκοτώσει τη γυναίκα του, ενώ υποστηρίζει ότι το τελευταίο διάστημα αντιμετώπιζε ψυχολογικά προβλήματα, γεγονός που την οδήγησε στην αυτοκτονία.

Η Ψυχιατρική Πραγματογνωμοσύνη

Από την άλλη πλευρά, το επιχείρημα αυτό έρχεται να αμφισβητήσει η ψυχιατρική πραγματογνωμοσύνη που συντάχθηκε από τον Ψυχίατρο Γιώργο Γουλιέλμο στις 17-01-2017 με βάση την χειρόγραφη επιστολή της θανούσας η οποία ανευρέθηκε στην τσάντα της. Η διάγνωση η οποία τέθηκε ήταν η εξής:
«Δεν διακρίνονται ιδέες αυτόμορφης ούτε αυτοαπαξίωσης –αναξιότητος, ούτε τυχόν παραληρητικές ιδέες μελαγχολικού τύπου, που θα μπορούσαν να είναι συμβατές με Μείζονα Καταθλιπτική Ψυχοπαθολογία που θα οδηγούσε σε αυτοχειρία.

Συμπέρασμα της ανωτέρω ψυχιατρικής πραγματογνωμοσύνης:

Από την μελέτη της χειρόγραφης επιστολής δεν προκύπτουν ψυχιατρικά στοιχεία υπέρ του ενδεχόμενου αυτοχειρίας της θανούσας στις 22-03-2016».

Η κατάθεση του πραγματογνώμονα πυροβόλων όπλων

Πολύωρη ήταν και η κατάθεση του δεύτερου μάρτυρα – τεχνικού συμβούλου και πραγματογνώμονα πυροβόλων όπλων, από την πλευρά της Πολιτικής Αγωγής, Γιάννη Τσιάμπα.
Σύμφωνα με τον κ. Τσιάμπα, ο χρόνος που χρειάστηκε η βολίδα από την στιγμή που βγήκε από την κάνη του όπλου για να πλήξει και αποκόψει τελικά το στέλεχος του εγκεφάλου της θανούσης είναι ένα χιλιοστό του δευτερολέπτου, επομένως, ότι η άτυχη γυναίκα δεν μπορούσε να ασκεί πίεση στην ασφάλεια λαβής του όπλου ώστε το όπλο να πραγματοποιήσει τον κύκλο όπλισης, ούτε να αντισταθεί στην δύναμη της ανάκρουσης ώστε να συμπτυχθεί το επανατατικό ελατήριο και το όπλο να πραγματοποιήσει τον κύκλο όπλισης

Όμως το υπό εξέταση όπλο βρέθηκε ΟΠΛΙΣΜΕΝΟ με φυσίγγιο στην θαλάμη, γεγονός που μαρτυρεί ότι ο πυροβολισμός πραγματοποιήθηκε από ένα «υγιές και δυνατό χέρι» ή σε κάθε περίπτωση από χέρι το οποίο είχε μύες οι οποίοι λειτουργούσαν και μπορούσαν να δεχθούν ερεθίσματα και εντολές από τον εγκέφαλο του βάλλοντα, ώστε να ασκήσουν πίεση στην ασφάλεια της λαβής και δύναμη εκεί που χρειάζεται.
Μάλιστα, στην έκθεση που συνέταξε, ο πραγματογνώμονας επισημαίνει: «Κατόπιν των παραπάνω καταλήγω στο συμπέρασμα ότι το γεγονός ότι το όπλο βρέθηκε & κατασχέθηκε ΟΠΛΙΣΜΕΝΟ με φυσίγγιο στην θαλάμη είναι δηλωτικό στοιχείο εγκληματικής ενέργειας και όχι αυτοχειρίας».

Επίσης, δήλωσε ότι δεν δικαιολογείται το γεγονός ότι το όπλο είναι καλυμμένο με αίμα και από τις δύο του πλευρές, όπως και ότι δεν εξηγείται το αίμα στην παλάμη του χεριού του θύματος.

Μάλιστα, ο κ. Τσιάμπας υπογράμμισε: «Τα σενάρια που έχουν αναπτυχθεί περί αυτοχειρίας στερούνται τόσο λογικής όσο και επιστημονικής βάσης. Πρόκειται σαφώς για εγκληματική ενέργεια. Η σκηνή του εγκλήματος έχει αλλοιωθεί σε μεγάλο βαθμό, πρόχειρα και βιαστικά από άγνωστο κακό σκηνοθέτη».

Η εκδίκαση της υπόθεσης αναμένεται να ολοκληρωθεί αύριο Τρίτη με την κατάθεση ενός μάρτυρα υπεράσπισης, τις αγορεύσεις των συνηγόρων πολιτικής αγωγής και υπεράσπισης, την απολογία του κατηγορούμενου, την αγόρευση της Εισαγγελέως και την έκδοση της απόφασης.

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

“Με απέραντο σεβασμό στον πόνο των οικογενειών που έχασαν δικούς τους ανθρώπους στα Τέμπη” ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, διεμήνυσε από την Ολομέλεια...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Για άθλια προπαγάνδα διχασμού και παραπλάνησης από πλευράς αντιπολίτευσης, έκανε λόγο στην ομιλία του επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, ο αναπληρωτής υπουργός...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Να πάψουμε να παράγουμε περισσότερο διχασμό απ’ όσο μπορεί να καταναλώσει η χώρα, κάλεσε την αντιπολίτευση ο υπουργός Παιδείας, Κυρ. Πιερρακάκης μιλώντας επί της...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανάγλυφη ομολογία του πολιτικού αδιεξόδου του ΠΑΣΟΚ και της αντιπολίτευσης συνολικά, χαρακτήρισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, την πρόταση δυσπιστίας προς...