Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

ΟΑΕΔ: Νέο επίδομα 1.000 ευρώ «στο χέρι» και 200 κάθε μήνα «στην τσέπη» ποιοι το δικαιούνται

Ένα νέο ειδικό πρόγραμμα που προβλέπει την καταβολή επιδόματος μετεγκατάστασης 1.000 ευρώ σε όσους επιλέξουν να εργαστούν 100 χλμ. μακριά από την οικία τους και μηνιαίου επιδόματος 200 ευρώ για 12 μήνες πέραν του μισθού αναμένεται να τρέξει η ΔΥΠΑ, π. ΟΑΕΔ, το επόμενο διάστημα σύμφωνα με πληροφορίες του Dnews.

Ειδικότερα πρόκειται για το πρόγραμμα επιχορήγησης εργασιακής μετεγκατάστασης ανέργων για την απασχόληση σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον Δήμο Μεγαλόπολης της Περιφέρειας Πελοποννήσου και στους Δήμους των ΠΕ Κοζάνης και ΠΕ Φλώρινας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και την καταβολή επιδόματος μετεγκατάστασης ωφελουμένων που θα προσληφθούν μέσω του προγράμματος.

Ο τόπος μετεγκατάστασής των ανέργων πρέπει να απέχει τουλάχιστον 100 χιλιόμετρα από τον τόπο μόνιμης κατοικίας τους. Το πρόγραμμα στοχεύει στην κάλυψη των αναγκών επιχειρήσεων στις λιγνιτικές περιοχές σε εξειδικευμένο προσωπικό και αφορά στην επιχορήγηση των τοπικών επιχειρήσεων για την πρόσληψη 200 ανέργων.

Αντικείμενο της δράσης είναι η δημιουργία 200 νέων θέσεων εργασίας, πλήρους απασχόλησης με την πρόσληψη ανέργων, εγγεγραμμένων στο μητρώο ανεργίας της Δ.ΥΠ.Α.

Οι θέσεις κατανέμονται ως εξής:

i. 140 για τους Δήμους των ΠΕ Κοζάνης και ΠΕ Φλώρινας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και

ii. 60 για τον Δήμο Μεγαλόπολης της ΠΕ Αρκαδίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Η δράση υλοποιείται σε κύκλους ως εξής:

α) Ο πρώτος κύκλος αφορά στη δημιουργία 200 θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης.

β) Οι επόμενοι κύκλοι αφορούν στη δημιουργία των υπολοίπων θέσεων εργασίας έως εξαντλήσεως του συνολικού προϋπολογισμού της δράσης.

γ) Ο κάθε επόμενος κύκλος προκηρύσσεται μετά την πάροδο 2 μηνών από την ημερομηνία λήξης υποβολής των αιτήσεων χρηματοδότησης του προηγούμενου κύκλου.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη μίας επιχείρησης στη δράση είναι να μην έχει προβεί σε μείωση του προσωπικού της κατά τη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου πριν την ημερομηνία υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης (ημερολογιακά). Εφόσον ο αριθμός του προσωπικού κατά την ημερομηνία έναρξης του ελεγχόμενου τριμήνου είναι ίδιος και κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης -ανεξάρτητα εάν στο διάστημα αυτό υπάρχουν μεταβολές του προσωπικού- είναι δυνατή η ένταξη της επιχείρησης στη δράση.

Ωφελούμενοι – Άνεργοι

Ωφελούμενοι της δράσης είναι άνεργοι εγγεγραμμένοι στο μητρώο της Δ.ΥΠ.Α. των ΚΠΑ2 που δεν ανήκουν στις επιλέξιμες περιοχές της παρούσας δράσης και μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες των δικαιούχων σε εξειδικευμένο προσωπικό.

Κατά την υπόδειξη των ωφελούμενων με τα ανωτέρω χαρακτηριστικά πρέπει να συντρέχουν οι παρακάτω προϋποθέσεις:

α. Να έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία εξατομικευμένης προσέγγισης και να έχουν συμφωνήσει σε ατομικό σχέδιο δράσης.

β. Να είναι Έλληνες πολίτες ή πολίτες άλλου κράτους μέλους της ΕΕ ή να είναι ομογενείς που έχουν δικαίωμα διαμονής και απασχόλησης στη χώρα μας ή πολίτες τρίτων χωρών που έχουν άδεια διαμονής για εξαρτημένη εργασία, τουλάχιστον για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η δράση.

γ. Ο τόπος μόνιμης κατοικίας τους απέχει τουλάχιστον 100 χιλιόμετρα από τον Δήμο Μεγαλόπολης της Περιφέρειας Πελοποννήσου και τους αντίστοιχους Δήμους της ΠΕ Κοζάνης και ΠΕ Φλώρινας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.

Οι ωφελούμενοι άνεργοι δεν υποβάλλουν οι ίδιοι αίτηση, αλλά υποδεικνύονται με συστατικό σημείωμα μόνο από την αρμόδια Υπηρεσία (ΚΠΑ 2) όπου ανήκει η έδρα ή το υποκατάστημα που θα απασχοληθούν, σύμφωνα με τις ζητούμενες ειδικότητες, όπως έχουν δηλωθεί κατά την υποβολή της αίτησης χρηματοδότησης από τις επιχειρήσεις.

Ποσό επιχορήγησης

Η επιχορήγηση για την αποζημίωση δαπανών της δράσης ανέρχεται σε ποσό που αντιστοιχεί σε ποσοστό 100%. Συγκεκριμένα η επιχορήγηση ανά θέση εργασίας/ωφελούμενο ανέρχεται μηνιαίως στα 933 ευρώ. Η συνολική διάρκεια της επιχορήγησης της δράσης ορίζεται για χρονικό διάστημα 12 μηνών.

Δικαιούχοι του επιδόματος μετεγκατάστασης

Δικαιούχοι του επιδόματος μετεγκατάστασης είναι οι ωφελούμενοι του «Προγράμματος επιχορήγησης εργασιακής μετεγκατάστασης ανέργων για την απασχόληση σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον Δήμο Μεγαλόπολης της Περιφέρειας Πελοποννήσου και στους Δήμους των ΠΕ Κοζάνης και ΠΕ Φλώρινας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας» του κεφαλαίου Α, και οι οποίοι διαθέτουν σωρευτικά τις κάτωθι προϋποθέσεις:

1) μετακινούνται από τον τόπο της μόνιμης κατοικίας τους και εγκαθίστανται στις περιοχές του Δήμου Μεγαλόπολης της Περιφέρειας Πελοποννήσου και τους αντίστοιχους Δήμους της ΠΕ Κοζάνης και ΠΕ Φλώρινας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας,

2) ο τόπος της μόνιμης κατοικίας του ωφελούμενου βρίσκεται εκτός των επιλέξιμων περιοχών του προγράμματος του κεφαλαίου Α, γεγονός που προκύπτει από τη διεύθυνση της κατοικίας που έχει δηλώσει ως εγγεγραμμένος άνεργος στο ΚΠΑ2,

3) ο τόπος μετεγκατάστασής τους απέχει τουλάχιστον 100 χιλιόμετρα από τον τόπο μόνιμης κατοικίας τους.

Ποσό και διάρκεια καταβολής του επιδόματος

Στους ωφελούμενους του «Προγράμματος επιχορήγησης εργασιακής μετεγκατάστασης ανέργων για την απασχόληση σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον Δήμο Μεγαλόπολης της Περιφέρειας Πελοποννήσου και στους Δήμους των ΠΕ Κοζάνης και ΠΕ Φλώρινας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας» που μετακινούνται από τον τόπο της μόνιμης κατοικίας τους και εγκαθίστανται στις περιοχές του Δήμου Μεγαλόπολης της Περιφέρειας Πελοποννήσου και τους αντίστοιχους Δήμους της ΠΕ Κοζάνης και ΠΕ Φλώρινας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας ώστε να προσληφθούν από τις δικαιούχους επιχειρήσεις, παρέχονται ως κίνητρα με την μορφή επιδόματος, τα εξής:

α. Ποσό ύψους 1.000 ευρώ, το οποίο θα καταβληθεί κατά 75% στην αρχή του ανωτέρω προγράμματος και το υπόλοιπο 25% στο τέλος αυτού,

β. ποσό ύψους 200 ευρώ μηνιαίως, πλέον των προβλεπόμενων αμοιβών που θα λάβουν από την επιχείρηση, για ανώτατο χρονικό διάστημα δώδεκα (12) μηνών.

Πηγή: dikaiologitika.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κλείδωσε και ανακοινώνεται αύριο, Παρασκευή από τον πρωθυπουργό ο νέος κατώτατος μισθός ο οποίος και θα ισχύσει από την 1η Απριλίου. Η αύξηση αναμένεται...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανάμεσα στα 9 νησιά της Μεσογείου που διατηρούν την αυθεντικότητα τους και προσφέρονται για ποιοτικές διακοπές το 2024 συμπεριλαμβάνεται η Σκόπελος, σύμφωνα με τη...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αναρτήθηκαν σήμερα Πέμπτη 28 Μαρτίου στον ιστότοπο της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) οι οριστικοί πίνακες επιτυχόντων, επιλαχόντων και αποκλειομένων, της νέας διαδικτυακής δράσης επαγγελματικής...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το Σάββατο 30 Μαρτίου εκπρόσωποι από 100 επιχειρήσεις του κλάδου της φιλοξενίας θα βρίσκονται στην «Ημέρα Καριέρας στον Τουρισμό» της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ)...