Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Ανταρκτική: Ανακαλύφθηκε ένας «κρυφός» κόσμος γεμάτος ζωή κάτω από τους πάγους

Κάτω από μια τεράστια παγοκρηπίδα, στην Ανταρκτική, σε μια σπηλιά που μοιάζει με καθεδρικό ναό και έχει ύψος εκατοντάδων μέτρων, αμέτρητα μικρά πλάσματα που μοιάζουν με γαρίδες, ζουν σε ένα νεοανακαλυφθέν υποβρύχιο οικοσύστημα που μέχρι πρόσφατα, παρέμενε κρυμμένο από τον πάγο.

Μια ομάδα επιστημόνων από τη Νέα Ζηλανδία ανακάλυψε το οικοσύστημα 500 μέτρα κάτω από τον πάγο σε μια εκβολή, εκατοντάδες χιλιόμετρα από την άκρη της παγοκρηπίδας Ross.

Στην ομάδα συμμετείχαν επιστήμονες από τα πανεπιστήμια του Γουέλινγκτον, του Όκλαντ και του Οτάγκο, το Εθνικό Ινστιτούτο Υδάτων και Ατμόσφαιρας (NIWA) και Γεωλογικών και Πυρηνικών Επιστημών, για να διερευνήσουν το ρόλο που θα μπορούσε να διαδραματίσει η εκβολή στο λιώσιμο των πάγων που εντείνει η κλιματική κρίση.

Όταν όμως πραγματοποίησαν γεώτρηση στον πάγο και έφτασαν στο ποτάμι, η κάμερά τους κατακλύστηκε από αμφίποδα, μικρά πλάσματα της ίδιας γενεαλογίας με τους αστακούς, τα καβούρια και τα ακάρεα.

«Για λίγο, νομίζαμε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά με την κάμερα, αλλά όταν η εστίαση βελτιώθηκε, παρατηρήσαμε ένα σμήνος αρθρόποδων μεγέθους περίπου 5 χιλιοστών», δήλωσε στην Guardian ο Κρεγκ Στίβενς της Niwa.

«Έχουμε κάνει πειράματα σε άλλα σημεία της παγοκρηπίδας και νομίζαμε ότι είχαμε μια καλή εικόνα, αλλά αυτή τη φορά προέκυψαν μεγάλες εκπλήξεις».

«Χοροπηδούσαμε πάνω-κάτω, επειδή το γεγονός ότι όλα αυτά τα ζώα κολυμπούν γύρω από τον εξοπλισμό μας σημαίνει ότι υπάρχει σαφώς ένα σημαντικό οικοσύστημα εκεί», πρόσθεσε.

(Craig Stevens)

Ο επικεφαλής του προγράμματος, Χίου Χόργκαν από το πανεπιστήμιο Te Herenga Waka Victoria, ήταν ο πρώτος που εντόπισε την εκβολή, αφού παρατήρησε ένα αυλάκι στον πάγο μελετώντας δορυφορικές εικόνες της παγοκρηπίδας Ross.

Οι ερευνητές γνωρίζουν εδώ και αρκετό καιρό για ένα δίκτυο κρυμμένων λιμνών και ποταμών γλυκού νερού κάτω από το στρώμα πάγου της Ανταρκτικής, αλλά δεν έχουν ακόμη ερευνηθεί άμεσα, δήλωσε ο Χόργκαν.

«Ήταν σαν να εισήλθαμε πρώτοι σε έναν κρυφό κόσμο», είπε χαρακτηριστικά ο Χόργκαν, αναφερόμενος στην ανακάλυψη. Οι ερευνητές του εργαστηρίου θα διερευνήσουν τι κάνει το νερό μοναδικό. Τα ευρήματα της ομάδας εμπλουτίστηκαν με την τεράστια έκρηξη του ηφαιστείου Hunga Tonga-Hunga Ha’apai της Τόνγκα, καθώς τα επιστημονικά όργανα της ομάδας εντόπισαν μια σημαντική αλλαγή στην πίεση καθώς το τσουνάμι περνούσε μέσα από την κοιλότητα.

Βλέποντας τις επιπτώσεις της έκρηξης, ο Στίβενς υπενθύμισε πόσο συνδεδεμένος είναι ο πλανήτης. «Είμαστε εδώ, σε μια ξεχασμένη γωνιά του κόσμου, και βλέπουμε σε πραγματικό χρόνο επιπτώσεις από γεγονότα που έμοιαζαν να βρίσκονται πολύ μακριά. Ήταν αρκετά αξιοσημείωτο».

ΠΗΓΗ: The Guardian

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ένα ακόμη «δώρο» επεφύλασσε για την Ελλάδα ο αμερικανικός οίκος Standard & Poor’s, κατά τη νέα αξιολόγηση του. Αν και διατήρησε αμετάβλητη τη βαθμολογία...

ΕΛΛΑΔΑ

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα πραγματοποιηθούν αύριο στην Αθήνα λόγω εκδηλώσεων για την παράδοση – παραλαβή της Ολυμπιακής Φλόγας στο πλαίσιο των XXXIII Ολυμπιακών Αγώνων «ΠΑΡΙΣΙ...

ΕΛΛΑΔΑ

Συνέντευξη τύπου για το θέμα της Διπλής Ανάπλασης παραχώρησαν σήμερα στο Δημαρχιακό Μέγαρο, ο Δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, ο πρόεδρος του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού, Παναγιώτης...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«H κυβερνοασφάλεια και οι διαρροές Προσωπικών Δεδομένων», είναι το αντικείμενο ερώτησης που κατέθεσε η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ προς τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρη...