Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Τελικός Τσάμπιονς Λιγκ: Διαγράφηκε το βίντεο καταγραφής των επεισοδίων στο γήπεδο!

Αναπάντητα παραμένουν τα ερωτήματα σχετικά με το γιατί το υλικό καταγραφής από τις κάμερες ασφαλείας CCTV του γηπέδου όπου διεξήχθη ο τελικός του Τσάμπιονς Λιγκ ανάμεσα στη Ρεάλ και την Λίβερπουλ στο Παρίσι διαγράφηκε αυτόματα.

Το βίντεο – το οποίο προφανώς έδειχνε την αστυνομία να ψεκάζει με πιπέρι οπαδούς και οικογένειες στον τελικό στο Σταντ ντε Φρανς τον περασμένο μήνα – δεν παραδόθηκε στους ανακριτές και τώρα έχει εξαφανιστεί, λένε Γάλλοι γερουσιαστές που εξετάζουν τους χειρισμούς εκείνης της βραδιάς.

Ζήτησαν από το κράτος να αναγνωρίσει την ευθύνη για ό,τι συνέβη και να εντοπίσει τους ένοχους πίσω από την κακή διαχείριση του πλήθους.

Η ασφάλεια στο Stade de France φάνηκε να έχει κατακλυστεί από μεγάλο πλήθος αφήνοντας πολλούς οπαδούς να περιμένουν έξω από το γήπεδο για ώρες.

Οι γαλλικές αρχές είχαν αρχικά ισχυριστεί ότι 30.000-40.000 Άγγλοι οπαδοί βρέθηκαν «χωρίς έγκυρα εισιτήρια».

Αλλά σε μια προσπάθεια να καταλάβει τι συνέβη στο γήπεδο, το Sky News εντόπισε πολλά βίντεο που δημοσιεύτηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα οποία έδειχναν τους φιλάθλους να στριμώχνονται, να πιέζουν τους φράχτες και να στοχοποιούνται από την Αστυνομία με σπρέι πιπεριού.

Ο επικεφαλής ρεπόρτερ του Sky Sports News, Kaveh Solhekol, ήταν μεταξύ εκείνων που δέχθηκαν δακρυγόνα στο γήπεδο.

Η παγκόσμια κοινή γνώμη επέρριψε ευθύνες στη βαριά γαλλική αστυνόμευση και έθεσε ερωτήματα σχετικά με το πώς η Γαλλία διαχειρίζεται την ασφάλεια σε μεγάλα γεγονότα. Η Λίβερπουλ ζήτησε «επίσημη έρευνα» για τα γεγονότα.
Ο γερουσιαστής Laurent Lafon, ο οποίος ηγείται μιας επιτροπής που αναζητά εξηγήσεις για το τι συνέβη, είπε: «Η γενική εντύπωση για την εξέλιξη του τελικού του Champions League είναι έλλειψη προετοιμασίας, έλλειψη ετοιμότητας, έλλειψη ανταπόκρισης κατά τη διάρκεια των γεγονότων και αμφισβητήσιμη διαχείριση μετά.Η βαρύτητα των γεγονότων… απαιτεί απάντηση από την πολιτεία».

Τι πραγματικά συνέβη στο Stade de France;

Δεν κατονόμασε συγκεκριμένους υπαίτιους, αλλά σημείωσε ότι όλοι οι υπεύθυνοι για τη διαχείριση της κατάστασης «κάποια στιγμή απέτυχαν» και ότι όλοι συνδέονται με την κυβέρνηση.

Η αυτόματη διαγραφή του βίντεο παρακολούθησης οδηγεί «στην εντύπωση ότι δεν υπάρχει κανένας υπεύθυνος και αφού δεν υπάρχει κανένας υπεύθυνος, δεν υπάρχει κανένας που να είναι ένοχος», είπε.
Αυτός και ένας άλλος γερουσιαστής μίλησαν για να συνοψίσουν το έργο της επιτροπής μέχρι στιγμής. Δεν ασχολήθηκαν άμεσα με την αστυνομική βία.
Ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος που είχε επιφορτιστεί με την έκδοση έκθεσης για το τι συνέβη είπε ότι τα μέτρα ασφαλείας θα έπρεπε να είχαν προσαρμοστεί καθώς συγκεντρώνονταν τα πλήθη.

Ερωτηθείς από τους γερουσιαστές, ο Michel Cadot ζήτησε να διερευνηθούν νέοι τρόποι ελέγχου του πλήθους στα στάδια, όπως η σταθερή παρουσία αστυνομίας και τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης για την παρακολούθηση και την πρόβλεψη των κινήσεων του πλήθους, ιδίως ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού 2024.

Μετατόπιση ευθυνών

Ο αρχηγός της αστυνομίας του Παρισιού παραδέχτηκε ότι το βράδυ ήταν «αποτυχία», αλλά ο ίδιος και ο υπουργός Εσωτερικών υποστηρίζουν ότι η αστυνομία είχε να αντιμετωπίσει δεκάδες χιλιάδες οπαδούς χωρίς εισιτήρια ή με πλαστά εισιτήρια κοντά στο γήπεδο.

Μάρτυρες και ο δήμαρχος του Λίβερπουλ αμφισβήτησαν την εκδοχή των γαλλικών αρχών και λένε ότι οι γαλλικές αρχές επιδιώκουν να μεταθέσουν την ευθύνη.

Η UEFA ερευνά επίσης τα περιστατικά, τα οποία στιγμάτισαν έναν από τους μεγαλύτερους αγώνες στον παγκόσμιο αθλητισμό.

Θυμίζουμε ότι η Ρεάλ Μαδρίτης κέρδισε με 1-0 τη Λίβερπουλ στον τελικό.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΕΘΝΗ

Ο άλλοτε καγκελάριος της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ (1998-2005) συνεχίζει να θεωρεί πως η προσωπική φιλική σχέση του με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κλείδωσε και ανακοινώνεται αύριο, Παρασκευή από τον πρωθυπουργό ο νέος κατώτατος μισθός ο οποίος και θα ισχύσει από την 1η Απριλίου. Η αύξηση αναμένεται...

ΕΛΛΑΔΑ

Για μία ακόμη φορά η αφρικανική σκόνη «έπνιξε» τη νότια και κεντρική Ελλάδα με το ευρωπαϊκό σύστημα Κοπέρνικος να το μετρά ως ένα από...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Επειδή ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα φέρει σήμερα την αφρικανική σκόνη εντός του ελληνικού κοινοβουλίου, τρία ερωτήματα προς τον Πρωθυπουργό για πλήρη διαφάνεια», αναφέρει ο...