Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Πειραματική μέθοδος μεταμόσχευσης εξάλειψε την ανάγκη ανοσοκατασταλτικων φαρμάκων

Μια νέα εποχή στις μεταμοσχεύσεις οργάνων φαίνεται να ανατέλλει χάρη σε νέα μέθοδο που καταργεί την ανάγκη των ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων. Συγκεκριμένα, μια ομάδα παιδιάτρων στο Stanford Medicine πραγματοποίησε επιτυχημένες μεταμοσχεύσεις νεφρού σε τρια παιδιά, τα οποία πάσχουν από μια σπάνια γενετική πάθηση. Οι γιατροί πραγματοποίησαν διπλή μεταμόσχευση μυελού των οστών και νεφρού με την ελπίδα να αποφύγουν εντελώς την ανοσολογική απόρριψη. Σήμερα, τρία χρόνια αργότερα, οι νεαροί ασθενείς είναι μια χαρά στην υγεία τους.

Η μεταμόσχευση οργάνων σώζει ζωές αλλά έχει και μειονεκτήματα. Πιο συγκεκριμένα, το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού είναι εκπαιδευμένο να εξαλείφει τα κύτταρα που δεν μοιάζουν με τον ξενιστή τους, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που ανήκουν σε ένα δωρηθέν όργανο. Ως αποτέλεσμα, οι ασθενείς πρέπει να λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή δια βίου για να καταστείλουν το ανοσοποιητικό τους σύστημα ώστε να μην απορρίπτονται τα όργανα. Αυτά τα φάρμακα έχουν πολλές παρενέργειες, συμπεριλαμβανομένου του υψηλότερου κινδύνου λοιμώξεων. Επιπλέον, το δωρηθέν όργανο φθείρεται μετά από μια δεκαετία περίπου, κυρίως επειδή το ανοσοποιητικό σύστημα εξακολουθεί να το βλάπτει με την πάροδο του χρόνου.

Τα τρία παιδιά που έλαβαν τα μοσχεύματα γεννήθηκαν με μια σπάνια κληρονομική πάθηση που ονομάζεται ανοσο-οστική δυσπλασία Schimke (SCOD). Η πάθηση αυτή μπορεί να προκαλέσει ποικίλα προβλήματα υγείας, όπως νανισμό, νεφρική ανεπάρκεια και εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι το εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών τους επέτρεψε να το επαναπρογραμματίσουν αποτελεσματικά ώστε να μην αντιμετωπίζει πλέον τα δωρηθέντα κύτταρα ως εχθρικά.

Για να το πετύχουν αυτό, μεταμόσχευσαν μυελό των οστών -ο οποίος περιέχει βλαστοκύτταρα που αποτελούν τα δομικά στοιχεία των ανοσοποιητικών μας κυττάρων- μαζί με ένα νεφρό από τον ίδιο δότη. Πριν από την επέμβαση, οι λήπτες έλαβαν επίσης ανοσοκατασταλτική θεραπεία και τα δωρηθέντα όργανα υποβλήθηκαν σε θεραπεία για να απαλλαγούν από ανοσοκύτταρα που θα μπορούσαν να επιτεθούν στο σώμα του ξενιστή. Στη συνέχεια, οι νεαροί ασθενείς παρακολουθήθηκαν για ενδείξεις ανοσολογικής απόρριψης.

Κανένα από τα τρία παιδιά δεν παρουσίασε οξεία απόρριψη και 22 έως 34 μήνες αργότερα, φαίνεται να έχουν φυσιολογική νεφρική και ανοσολογική λειτουργία χωρίς να χρειάζονται φάρμακα κατά της απόρριψης.

Αν και αξιοσημείωτα, τα αποτελέσματα βασίζονται προφανώς σε ένα πολύ μικρό δείγμα. Προηγούμενες προσπάθειες να χρησιμοποιηθεί μια παρόμοια τεχνική διπλής μεταμόσχευσης σε ασθενείς με SCOD δεν είχαν στεφθεί με επιτυχία, σύμφωνα με το NBC, αν και οι ερευνητές λένε ότι αυτές οι αποτυχίες τους βοήθησαν να μάθουν πώς να βελτιώσουν τη μέθοδό τους.

Αυτή είναι η πιο πρόσφατη έρευνα που δείχνει ότι είναι δυνατόν να τιθασευτεί μόνιμα το ανοσοποιητικό σύστημα μετά από μεταμόσχευση οργάνων. Ερευνητές του Πανεπιστημίου Duke πραγματοποίησαν νωρίτερα φέτος μια παρόμοια διπλή μεταμόσχευση σε ένα αγοράκι με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα που χρειαζόταν μια νέα καρδιά, και τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι ο οργανισμός του έχει αποδεχθεί πλήρως το δωρηθέν όργανο.

Ίσως το πιο σημαντικό ερώτημα είναι αν αυτές οι διπλές μεταμοσχεύσεις θα επιτρέψουν μια μέρα στους γιατρούς να επανεκπαιδεύουν το ανοσοποιητικό σύστημα των ανθρώπων γενικά, όχι μόνο σε ασθενείς με αυτές τις συγκεκριμένες παθήσεις.

Τα ευρήματα της ομάδας δημοσιεύθηκαν στο «New England Journal of Medicine».

ΠΗΓΗ: Gizmodo

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Πέφτει σήμερα η αυλαία στη δίκη για την υπόθεση του βιασμού και της εκπόρνευσης του 12χρονου κοριτσιού στον Κολωνό. Οι δικαστές καλούνται να αποφανθούν για την ενοχή...

ΕΛΛΑΔΑ

Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο αναμένεται σήμερα, μετά από διαδικασία 14 μηνών, περίπου 100 συνεδριάσεις, την εξέταση περίπου 60 μαρτύρων, την αξιολόγηση των θέσεων της...

ΕΛΛΑΔΑ

Σήμερα Παρασκευή, 29 Μαρτίου, (Β’ Χαιρετισμοί) σύμφωνα με το εορτολόγιο τιμάται η μνήμη των Μάρκου επισκόπου Αρεθουσίων, Μαρτύρων Κυρίλλου διακόνου και των συν αυτοίς παρθένων και ιερωμένων. Δεν υπάρχει κάποιο γνωστό όνομα που να γιορτάζει σήμερα. Άγιος...

ΔΙΕΘΝΗ

Το σύνολο των 1.115 αφίξεων κατά τις τελευταίες επτά ημέρες έφτασε η παράτυπη μετανάστευση από τα παράλια της Αγγλίας. Το νούμερο καταδεικνύει την πιο...