Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Επιστήμονες αναγέννησαν και θεράπευσαν καρδιομυοκύτταρα σε ποντίκια που είχαν υποστεί καρδιακή προσβολή

Επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Χιούστον στο Τέξας ανέπτυξαν μια νέα μέθοδο επιδιόρθωσης και αναγέννησης καρδιομυοκυττάρων σε ποντίκια που είχαν υποστεί καρδιακή προσβολή. Η πρωτοποριακή αυτή μέθοδος θα μπορούσε ενδεχομένως να αποτελέσει μια σωτήρια θεραπεία για τους ανθρώπους που έχουν υποστεί καρδιακή προσβολή.

Η συγκεκριμένη μέθοδος χρησιμοποιεί ένα συνθετικό αγγελιοφόρο ριβονουκλεϊκό οξύ (mRNA). Το mRNA δημιουργεί ένα «προσχέδιο» αλληλουχιών DNA που χρησιμοποιεί το σώμα στη συνέχεια, για τη δημιουργία των πρωτεϊνών που σχηματίζουν και ρυθμίζουν τα κύτταρα. Τροποποιώντας το mRNA, οι επιστήμονες μπορούν να δώσουν διαφορετικές οδηγίες για διαφορετικές βιολογικές διεργασίες.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, οι επεξεργασμένες οδηγίες προάγουν τον πολλαπλασιασμό των καρδιομυοκυττάρων μέσω δύο λεγόμενων μεταλλαγμένων μεταγραφικών παραγόντων, των Stemin και YAP5SA. Οι επιστήμονες απέδειξαν ότι οι δυο αυτοί παράγοντες αυξάνουν την αναπαραγωγή των καρδιομυοκυττάρων.

«Αυτό που προσπαθήσαμε να κάνουμε ήταν να αποδιαφοροποιήσουμε τα καρδιομυοκύτταρα σε μια κατάσταση που μοιάζει περισσότερο με βλαστοκύτταρα, ώστε να μπορούν να αναγεννηθούν και να πολλαπλασιαστούν», εξήγησε η Siyu Xiao, συν-συγγραφέας της μελέτης που δημοσιεύθηκε στο «Journal of Cardiovascular Aging».

Όπως αναφέρει το Science Alert, λιγότερο από το 1% των ενήλικων καρδιακών μυϊκών κυττάρων μπορούν να αναγεννηθούν. Τα καρδιομυοκύτταρα που έχουμε όταν πεθαίνουμε είναι ως επί το πλείστον τα ίδια που είχαμε από τον πρώτο μήνα της ζωής μας. Αυτό σημαίνει ότι τα καρδιακά επεισόδια και οι καρδιακές παθήσεις μπορούν να αφήσουν την καρδιά σε μόνιμα εύθραυστη κατάσταση.

Σε πειράματα τόσο σε τρυβλία καλλιέργειας ιστών όσο και σε ζωντανά ποντίκια, το Stemin αποδείχθηκε ότι ενεργοποιεί ιδιότητες που μοιάζουν με βλαστοκύτταρα στα καρδιομυοκύτταρα, ενώ το YAP5SA προωθεί την ανάπτυξη και τον πολλαπλασιασμό των οργάνων.

(Journal of Cardiovascular Aging)

Η μελέτη που αφορούσε ζωντανά ποντίκια τα οποία είχαν υποστεί βλάβη στην καρδιά, έδειξε ότι οι πυρήνες των μυοκυττάρων πολλαπλασιάστηκαν τουλάχιστον 15 φορές κατά τις 24 ώρες μετά την έγχυση των μεταλλαγμένων μεταγραφικών παραγόντων.

«Όταν και οι δύο μεταγραφικοί παράγοντες εγχύθηκαν σε καρδιές ενηλίκων ποντικών που είχαν υποστεί έμφραγμα, τα αποτελέσματα ήταν εκπληκτικά», δήλωσε ο Ρόμπερτ Σουάρτζ, βιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Χιούστον και συγγραφέας της μελέτης.

Το συνθετικό mRNA που προστέθηκε στα κύτταρα εξαφανίστηκε μέσα σε λίγες ημέρες, όπως ακριβώς συμβαίνει με το mRNA που παράγεται στο σώμα μας, αναφέρουν οι ερευνητές. Αυτό δίνει στη νέα μέθοδο ένα πλεονέκτημα σε σύγκριση με άλλες γονιδιακές θεραπείες που παραδίδονται μέσω ιογενών φορέων, οι οποίες εγείρουν ανησυχίες για τη βιοασφάλεια. Μένει ακόμη να δούμε αν αυτή η μέθοδος μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στους ανθρώπους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σοβαρό επεισόδιο με πρωταγωνιστή τον πρώην βουλευτή των Σπαρτιατών Κωνσταντίνο Φλώρο σημειώθηκε στη Βουλή, όταν ο ίδιος γρονθοκόπησε τον βουλευτή της Ελληνικής Λύσης, Βασίλη...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δισεκατομμύρια δολάρια τον χρόνο σε «ηθικό χρέος» στις φτωχές χώρες, εκτιμά η βραβευμένη με Νόμπελ Οικονομίας Εστέρ Ντιφλό, η...

ΔΙΕΘΝΗ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν διαβεβαίωσε το βράδυ της Τρίτης (τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα ώρα Ελλάδας) πως οι ΗΠΑ «θα αρχίσουν να στέλνουν...

ΕΛΛΑΔΑ

Κινηματογραφική καταδίωξη σημειώθηκε τα ξημερώματα στον Κηφισό. Στις 4:00 το πρωί, άγνωστοι με κλεμμένο Ι.Χ, αποπειράθηκαν να διαρρήξουν κατάστημα με κινητά τηλέφωνα στην οδό...