Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Εμβολιασμός: Άνοιξε η πλατφόρμα για 2η αναμνηστική δόση και για τους άνω των 30

Σε λειτουργία τέθηκε από σήμερα Δευτέρα 27 Ιουνίου η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό κατά της covid-19 με την 2η αναμνηστική δόση (4η δόση) σε άτομα ηλικίας 30 ως 59 ετώνεφόσον το επιθυμούν, σε εφαρμογή της εισήγησης της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Οι ειδικοί σημειώνουν ότι δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή επαρκή επιστημονικά δεδομένα για το πρόσθετο όφελος που θα προσέφερε μια δεύτερη αναμνηστική δόση με τα υπάρχοντα εμβόλια. Την ίδια ώρα είναι κοινώς αποδεκτό ότι ο εμβολιασμός είναι η βασική τακτική άμυνας απέναντι στον νέο κορονοϊό, ως εκ τούτου η προσφέρεται η δυνατότητα σε όσους θελήσουν να θωρακιστούν ενόψει περαιτέρω αύξησης των κρουσμάτων εν μέσω θέρους.

Γιατί έξαρση εν μέσω θέρους

Οι αιτίες της θερινής αύξησης των μολύνσεων που ήδη παρατηρείται έντονα σε αρκετές χώρες ανά την υφήλιο, δεν αποτελούν έκπληξη. Η αυξητική τάση αποτυπώνεται και στη χώρα μας με τη Θεσσαλονίκη να μπαίνει ξανά στο “κόκκινο” έπειτα από δύο μήνες όπως μαρτυρούν οι έλεγχοι στα λύματα της συμπρωτεύουσας κάτι που δεν αποτυπώνεται στον αριθμό των κρουσμάτων και ευτυχώς ούτε και στις νοσηλείες.

Πού όμως αποδίδονται

  • στην κυκλοφορία των στελεχών από τις υποομάδες ΒΑ.4 και ΒΑ.5 που παρουσιάζουν μεγαλύτερη μολυσματικότητα και δυνατότητα ανοσιακής διαφυγής
  • στην εξασθένιση της προστασίας του εμβολίου έναντι της μόλυνσης
  • στην αυξημένη κινητικότητα του πληθυσμού λόγω της τουριστικής περιόδου και
  • στις συνθήκες χαλάρωσης των μέτρων αυτοπροστασίας

Οι ειδικοί επαναλαμβάνουν σε κάθε τόνο ότι η επιδημία δεν έχει τελειώσει. Η νέα μας κανονικότητα περιλαμβάνει τον κορονοϊό με τη μορφή εξάρσεων και υφέσεων για τις οποίες θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι. Μέχρι να επικρατήσει μια νέα ισορροπία, ανάμεσα στην ανοσία του πληθυσμού και στις λοιμώξεις. “Δεν πρέπει να εκπλησσόμεθα και να γίνεται συζήτηση ότι έχουμε αύξηση των κρουσμάτων. Προφανώς και θα έχουμε αύξηση κρουσμάτων και ελπίζουμε ότι δεν θα έχουμε πολλούς ασθενείς με βαριά νόσηση λόγω ανοσίας του πληθυσμού” είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος, καθηγητή Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.

(Cecilia Fabiano/LaPresse via AP)


Σπάζοντας την αλυσίδα διασποράς

Για να μειώσουμε τον κίνδυνο μεταδόσεων κατ’ αρχήν θα πρέπει να αποφεύγουμε το συγχρωτισμό, και να κάνουμε σωστή χρήση της μάσκας όταν είμαστε σε συνθήκες συγχρωτισμό.

Όσο για τον εμβολιασμό αποτελεί τη στρατηγική επιλογή για θωράκιση έναντι της νόσου.
«Πρέπει να ξέρουν εκείνοι που εμβολιάστηκαν με τις δύο δόσεις ότι δεν είναι πια προφυλαγμένοι. Εκείνοι που έκαναν τρίτη δόση είναι προφυλαγμένοι σε ποσοστό 50%, ενώ όσοι έχουν εμβολιαστεί και νοσήσουν κιόλας είναι σα να έχουν κάνει τέταρτη δόση» είπε στην ΕΡΤ η Ελένη Γιαμαρέλλου, ομότιμη καθηγήτρια παθολογίας στο ΕΚΠΑ.

Η αναμνηστική δόση συνιστάται για τους υγειονομικούς, τους ανοσοκατασταλμένους και τους έχοντες χρόνια προβλήματα υγείας είπε.

Οι επιστήμονες της Επιτροπής επανέλαβαν την ιδιαίτερη ανάγκη για δεύτερο αναμνηστικό εμβολιασμό για τους άνω των 60.
Υπενθυμίζεται πως πρόσφατα δόθηκαν από το αμερικανικό Ινστιτούτο Ανοσολογίας La Jolla στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα της πρώτης ανάλυσης σχετικά με το κατά πόσο οι τέσσερις διαφορετικοί τύποι εμβολίων προετοιμάζουν την άμυνα του σώματος κατά του κορονοϊού.

Καθορισμός ραντεβού μπορεί να γίνει :

  • Απευθείας από τους πολίτες με την είσοδο τους στην πλατφόρμα https://emvolio.gov.gr/, με τη χρήση των κωδικών TAXISNET
  • Κατόπιν προσέλευσης των ιδίων ή τρίτων προσώπων για λογαριασμό τους στο πλησιέστερο ΚΕΠ. Σημειώνεται ότι σε περίπτωση τρίτων προσώπων, απαιτείται υπεύθυνη δήλωση, η οποία θα ενσωματωθεί σε δεύτερο χρόνο στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr. Επίσης, ο τρίτος που θα προσέρχεται θα πρέπει να γνωρίζει τον ΑΜΚΑ του άμεσα ενδιαφερομένου καθώς και τον ΑΔΤ ή να φέρει φωτοτυπία τους.
  • Κατόπιν προσέλευσης των ιδίων ή τρίτων προσώπων για λογαριασμό τους στο πλησιέστερο Φαρμακείο.

Σύγκριση των εμβολίων

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Βιολογίας Cell, είναι η πρώτη που συγκρίνει πώς οι διαφορετικές πλατφόρμες εμβολίων πυροδοτούν μία ανοσιακή απόκριση απέναντι στον ίδιο παθογόνο μικροοργανισμό. Αυτές οι πλατφόρμες είναι τα δύο βασικά mRNA εμβόλια (Pfizer/BioNTech και Moderna), ένα ανασυνδυασμένο πρωτεϊνικό εμβόλιο (Novavax) και ένα βασισμένο σε ιικό φορέα (Johnson & Johnson).

Τα βασικά ευρήματα είναι τα εξής:

– Αντισώματα: Έξι μήνες μετά τον εμβολιασμό, όσοι έκαναν Moderna είχαν τα υψηλότερα επίπεδα εξουδετερωτικών αντισωμάτων και ακολουθούσαν όσοι έκαναν Pfizer και Novavax, ενώ το μονοδοσικό J&J οδηγούσε στα χαμηλότερα επίπεδα.
– Β Κύτταρα: Όσοι έκαναν J&J είχαν το υψηλότερο ποσοστό αυτών των κυττάρων μνήμης μετά από έξι μήνες.
– Τ λεμφοκύτταρα CD4+: Όλοι οι εμβολιασθέντες είχαν παρόμοιο ποσοστό τέτοιων κυττάρων έναντι του κορονοϊού.
– Τ λεμφοκύτταρα CD8+: Το εμβόλιο Novavax οδηγούσε στα χαμηλότερα επίπεδα αυτών των «φονικών» κυττάρων, ενώ υψηλότερα επίπεδα είχαν κατά σειρά όσοι έκαναν Pfizer, Moderna και J&J. Γενικά, πάντως, μόνο το 60% έως 70% των εμβολιασθέντων είχαν τέτοια κύτταρα μετά από έξι μήνες.

Η μελέτη, σύμφωνα με τους ερευνητές, επιβεβαιώνει ότι οι περισσότεροι άνθρωποι κρατούν κάποια ανοσιακή απόκριση απέναντι στον κορονοϊό μετά από ένα εξάμηνο, άσχετα με το είδος του εμβολίου που έχουν κάνει. Ακόμη κι αν αυτή δεν προστατεύει από την απλή λοίμωξη, βοηθά να μειωθεί ο κίνδυνος βαριάς Covid-19.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Την παραίτησή τους υπέβαλαν στον πρωθυπουργό ο Υπουργός Επικρατείας, Σταύρος Παπασταύρου και ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Γιάννης Μπρατάκος. Όπως γνωστοποίησε το Γραφείο Τύπου...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κλείδωσε και ανακοινώνεται αύριο, Παρασκευή από τον πρωθυπουργό ο νέος κατώτατος μισθός ο οποίος και θα ισχύσει από την 1η Απριλίου. Η αύξηση αναμένεται...

ΕΛΛΑΔΑ

Για μία ακόμη φορά η αφρικανική σκόνη «έπνιξε» τη νότια και κεντρική Ελλάδα με το ευρωπαϊκό σύστημα Κοπέρνικος να το μετρά ως ένα από...

ΕΛΛΑΔΑ

Η ΗΔΙΚΑ ΑΕ ενημερώνει ότι την Κυριακή 31 Μαρτίου 2024, από ώρα 8:00 π.μ. έως 20:00 μ.μ., όλες οι υπηρεσίες που παρέχει θα είναι...