Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Αυτό είναι το καλοκαιρινό ησυχαστήριο του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου

Ενα πράγμα που χαρακτηρίζει τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο είναι η ιδιαίτερη αγάπη που τρέφει για τον τόπο καταγωγής του. Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τον αρχιεπισκοπικό θώκο, προσπαθεί να μοιράζει τον χρόνο του ανάμεσα στην Αθήνα, στα Οινόφυτα και τη Ζάλτσα, εκεί όπου βρίσκεται το καταφύγιο, ησυχαστήριο για άλλους. Στη Ζάλτσα Βοιωτίας βρίσκεται το μοναστήρι των Αγίων Θεοδώρων, το οποίο «κρέμεται» πάνω σε έναν βράχο, στις πλαγιές του Ελικώνα με μαγευτική θέα τον Κορινθιακό και το νησάκι Αμπελος.

Εκεί πριν από λίγες ημέρες ο Αρχιεπίσκοπος συνέφαγε με μερικούς εκλεκτούς φίλους από τον κλήρο και την πολιτική γιορτάζοντας την ονομαστική του εορτή. Σύμφωνα με πληροφορίες, ανάμεσά τους ήταν οι υπουργοί Αδωνις Γεωργιάδης και Τάκης Θεοδωρικάκος, οι αναπληρωτές υπουργοί Θοδωρής Σκυλακάκης, Μίνα Γκάγκα και οι υφυπουργοί Δόμνα Μιχαηλίδου, Σίμος Κεδίκογλου και Ζωή Ράπτη, αλλά και ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδος Φάνης Σπανός και ο δήμαρχος Λεβαδέων Ιωάννης Ταγκαλέγκας.

Ο Αρχιεπίσκοπος δεν παρέλειψε να ξεναγήσει τους καλεσμένους του στο μοναστήρι, το οποίο ξεκίνησε να αναστηλώνει από τότε που ήταν μητροπολίτης Θηβών. Το μοναστήρι αυτό είναι και το καλοκαιρινό ησυχαστήριο του Αρχιεπισκόπου. Από εκεί αγναντεύει τη θάλασσα του Κορινθιακού, συγκεντρώνει υλικό για τα βιβλία του, γράφει και προσεύχεται. Είναι χαρακτηριστικό πως έξω από το κελί του έχει βάλει και την επιγραφή «Σήμερον εμού, αύριο ετέρου και ουδέποτε τινός»!

Από τον 17ο αιώνα

Σύμφωνα με ιστορικούς, η περιοχή κατοικείτο από τον 17ο αιώνα και ο βράχος πάνω στον οποίο βρίσκεται σήμερα το μοναστήρι χρησίμευε ως παρατηρητήριο για να βλέπουν τις επιδρομές πειρατών στην περιοχή του Κορινθιακού. Το 1994, όταν ο Αρχιεπίσκοπος ήταν μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας, βλέποντας για πρώτη φορά το μέρος οραματίστηκε ότι θα φτιάξει ένα μοναστήρι πάνω στα ερείπια μιας μονής. Οταν το κατάφερε, δεν σταμάτησε εκεί. Κάτω από τον βράχο υπάρχουν εκτάσεις της εκκλησίας, μέρος της οποίας χρησιμοποιείται ως κατασκήνωση για μαθητές και σπουδαστές εκκλησιαστικών σχολών, ενώ το μεγαλύτερο κομμάτι διαθέτει πρόβατα, κότες, μποστάνια με λαχανικά, αλλά και δένδρα, όπως ροδιές, ελιές, λεμονιές κ.λπ.

Το νησάκι Αμπελος

Από το μοναστήρι των Αγίων Θεοδώρων ο Αρχιεπίσκοπος αγναντεύει την Αμπελο. Ενα μικρό νησάκι 122 στρεμμάτων, άγνωστο για τους περισσότερους, που βρίσκεται στον Κορινθιακό, απέναντι από τον οικισμό Καρυώτι Βοιωτίας, κοντά στην παραλία του Κυριακίου και η πρόσβαση σε αυτό γίνεται με μικρές βάρκες. Από το 1985 ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ασχολήθηκε με το νησάκι αυτό μετατρέποντάς το σε έναν επίγειο παράδεισο. Εκεί με μικρές βάρκες ο Αρχιεπίσκοπος και ιερείς μετέφεραν οικοδομικά υλικά για να φτιάξουν το εκκλησάκι της Αγίας Μαρίνας, όπου κάθε χρόνο στις 17 Ιουλίου ο κ. Ιερώνυμος συμμετέχει στη γιορτή της Αγίας. Με πρωτοβουλία του Αρχιεπισκόπου φτιάχτηκαν κατά μήκος του μικρού νησιού τσιμεντένια μονοπάτια για τους επισκέπτες, αλλά και μια υποτυπώδης προβλήτα για να δένουν οι βάρκες. Επίσης, φτιάχτηκαν και χώροι για να φιλοξενούνται οι ιερείς που πηγαίνουν και λειτουργούν στο εκκλησάκι. Λέγεται ότι ο τεράστιος σταυρός που στέκει πάνω σε μια πέτρα στο νησάκι είναι τάμα επιχειρηματία, ο οποίος είχε ζητήσει τη βοήθεια της Αγίας Μαρίνας. Πριν από κάποια χρόνια η ΕΥΔΑΠ εγκατέστησε φωτοβολταϊκή μονάδα και σύστημα αφαλάτωσης έτσι ώστε η Αμπελος να έχει υδροδότηση και ενεργειακή αυτονομία. Από τότε και με προτροπή του Αρχιεπισκόπου στο νησί υπάρχουν διάφορα ζώα, όπως παγόνια, πάπιες και φασιανοί, ενώ φυτεύτηκε και ένας μικρός αμπελώνας για να δικαιολογηθεί το όνομα του νησιού!

Η εξοχική κατοικία

Σύμφωνα με πληροφορίες, όταν ο Αρχιεπίσκοπος επισκέπτεται το μοναστήρι των Αγίων Θεοδώρων, δεν μένει συνέχεια στο κελί του. Φιλοξενείται και στην εξοχική κατοικία που βρίσκεται μια ανάσα από την παραλία της Ζάλτσας. Για να φτάσει κανείς στο εξοχικό, το οποίο, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ανήκει στον ανιψιό του κ. Ιερώνυμου που δραστηριοποιείται στον χώρο των γαλακτοκομικών προϊόντων, θα πρέπει να φτάσει μέχρι το Κυριάκι Βοιωτίας και από εκεί να οδηγήσει περίπου 7 χιλιόμετρα σε δρόμο με απότομες φουρκέτες.

Φθάνοντας στον γραφικό οικισμό και κοιτώντας προς τον Ελικώνα θα θαυμάσει το μοναστήρι των Αγίων Θεοδώρων, ενώ συνεχίζοντας προς την παραλία της Ζάλτσας το τελευταίο σπίτι που θα συναντήσει είναι η εξοχική κατοικία του Αρχιεπισκόπου.

Πρόκειται για μια σύγχρονη κατοικία, η οποία καλύπτει τις ανάγκες των επισκεπτών της, ενώ προσφέρει μαγευτική θέα στον Κορινθιακό και απίστευτη ησυχία και γαλήνη, κάτι που, κυρίως, αναζητά ο Αρχιεπίσκοπος όταν φεύγει από την Αρχιεπισκοπή για τις καλοκαιρινές του διακοπές. Στο εξοχικό υπάρχουν οπωροφόρα δένδρα, με τους καρπούς των οποίων ο Αρχιεπίσκοπος φιλεύει τους καλεσμένους του, αλλά και τριανταφυλλιές και θαμνώδη φυτά.

eleftherostypos.gr 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για τις επιθέσεις σε πολιτικούς με αφορμή την ψήφιση του νόμου για τα ομόφυλα ζευγάρια ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος...

ΔΙΕΘΝΗ

Η επίθεση με μαχαίρι κατά την οποία τραυματίστηκαν τέσσερις άνθρωποι σε εκκλησία στο Σίδνεϊ, στην Αυστραλία, ήταν «τρομοκρατική ενέργεια», έκρινε σήμερα η αστυνομία, που...

ΕΛΛΑΔΑ

Διαψεύδει η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη, την πρόεδρο του Συλλόγου Οικογενειών Θυμάτων των Τεμπών, Μαρία Καρυστιανού, η οποία είχε υποστηρίξει ότι την είχε παραπέμψει...

ΕΛΛΑΔΑ

Σήμερα Κυριακή (24 Μαρτίου) η Εκκλησία μας εορτάζει την Κυριακή της Ορθοδοξίας ως την πρώτη Κυριακή της Μεγάλης Τεσσαρακοστής (Α’ Νηστειών), την οποία υπολογίζουμε...